Quantcast
Channel: Sport | Svenska Yle
Viewing all 53211 articles
Browse latest View live

Klart: Mästartränaren fortsätter i Leicester

$
0
0

Fotbollstränaren Claudio Ranieri har skrivit på ett förlängt kontrakt med Premier League-klubben Leicester City. Kontraktet sträcker sig till sommaren 2020.

Leicester vann mästerskapet förra säsongen trots att chansen för det enligt många var 1 på 5000 före säsongen.

– För tolv månader sedan tog vi hit en man vars kunskap och erfarenhet vi kände att kunde föra oss vidare i en långsiktig plan. Vad han kunde hjälpa oss att uppnå och hur snabbt han kunde göra det var över förväntan, sade klubbens vice ordförande Aiyawatt Srivaddhanaprabha på klubbens webbplats.

Ranieri är 64 år gammal och skriver på det nya kontraktet bara dagar före ligastarten.

– Från och med stunden jag pratade med klubbägarna om deras vision för Leicester City visste jag att det var någonting jag ville vara med om på lång sikt. Energin i den här klubben – från ägarna och personalen till spelarna och supportrarna – är någonting riktigt speciellt. Jag är väldigt glad och stolt över att få vara en del av det flera år framåt, sade Ranieri själv.

– Förra säsongen hjälpte vår mentalitet och vårt hårda jobb oss att uppnå någonting magiskt. Om vi fortsätter att jobba hårt, hålla fast vid passionen och kämpa från våra hjärtan, är jag säker på att vi kan fortsätta vara framgångsrika tillsammans.

Leicester spelar sin första ligamatch för säsongen mot Hull City på lördag.


Jenna Laukkanen vidare till semifinal – "Hoppas jag ännu kan bättra"

$
0
0

Jenna Laukkanen tog sig till semifinal på 200 meter bröstsim efter en stabil insats i försöksheatet. Laukkanen kom i mål som sexa i det stenhårda sista heatet och går vidare med den 14:e snabbaste tiden.

Laukkanen höll sig bland de bästa under sitt heat ända fram till den sista banlängden. Då tappade Laukkanen mark och halkade bakom de snabbare motståndarna.

Men en riktigt bra tid blev det ändå. Laukkanens tid blev 2.25,52 – endast några hundradelar från sitt egna finska rekord.

– Det kändes riktigt bra. Jag har arbetat hårt för det här och gav allt. Jag hoppas att jag ännu kan bättra senare ikväll, sade en nöjd Laukkanen till Yle efter racet.

Enligt Laukkanen var det en fluktuerande simning som orsakade att hon tappade mark under den sista banlängden.

– Jag vet inte vad det beror på. De första 100-150 metrarna kändes normala, men sedan höll jag plötsligt på att sparka i bankanten, berättar Laukkanen som simmade på bana ett.

Simmaren övertygar också om att hon ännu har krafter kvar i kroppen.

– Jag måste köra hårt. Alla andra kommer också att göra det. Jag kommer att kämpa och ge allt i bassängen, säger Laukkanen.

Semifinalerna kör igång klockan 05.11 finsk tid. Samtliga resultat från heaten hittar ni här!

Derbyonsdag i fotbollsligan: Bengaler och varningar i Helsingfors – VPS vann framför presidenten

$
0
0

Fotbollsligan bjöd på onsdagen fansen på ordentlig godis på sex ligaorter. I Helsingfors, Rovaniemi och Vasa spelades det derbyn medan Shefki Kuqi ställdes mot bekanta PK-35 i Åbo.

I Helsingfors hade polisen förberett sig för oroligheter utanför Tölö fotbollsstadion.

Både HJK- och HIFK-anhängarna rustat upp med förbjudna bengaler, som tändes både utanför och inne på Tölö fotbollsstadion. Efter HJK:s rökshow före matchen kom speakern ut med en kylig uppmaning: Om beteendet fortsätter kan matchen blåsas av.

Också på planen blev matchen hetlevrad, men de riktigt stora övertrampen uteblev. HJK:s förstärkning från Ghana, Anthony Annan, drog på sig ett rött kort då han först knuffade HIFK:s Mika Väyrynen och sedan domaren Nevalainen – men HIFK klarade inte av att utnyttja överläget. Slutsiffrorna skrevs 0-0 framför en slutsålda läktare.

Morrissey fällde SJK

I Vasa bjöd VPS på show då republikens president Sauli Niinstö fanns på plats. Steven Morrissey satte in en dubbelsalva under den första halvleken och den uppförsbacken klarade SJK inte av att bestiga.

Toni-Pekka Lehtinen reducerade ännu till 1-2 under den andra halvan, men slutresultatet står 2-1 åt en av säsongens uppstickare. Knappt 6000 personer såg matchen på nya Sandviken.

I Jänkänderby i Rovaniemi var det ingen fråga om vem som får titulera sig själv härskare av Lappland. RoPS tog en klar 5-0-seger över PS Kemi, med mål av bland andra Aleksandr Kokko – som gjorde sin sista match i RoPS före transfern till Australien.

Kokko blev utbytt i den 60:e spelminuten och hedrades stort av Rovaniemipubliken. Matchen lockade drygt 3000 tittare till Centralplan i Rovaniemi.

Dubbelt Kuqi i kryss mot PK-35 för Inter

I Åbo fick Shefki Kuqi och brorsan Njazi för den första gången möta sin gamla klubb PK-35. Uppretad av hån från bortaklacken satte också Njazi Kuqi in två fullträffar i matchen – som ändå besvarades av kvitteringar från Vandaklubben.

Slutresultatet skrevs 2-2 framför drygt 2900 ögonpar på Kuppis fotbollsstadion.

Då HJK kryssade mot HIFK fanns det ett drömläge för IFK Mariehamn att ta tillbaka platsen som ligaledare. Men resultatet i Kuopio blev det motsatta.

De grönvita gästerna åkte på en tvärnit då KuPS stod för det enda målet i matchen – slutresultatet alltså 1-0 i Kuopio.

Resultat, fotbollsligan:

FC Inter – PK-35 2-2

FC Lahti – Ilves 3-2

HIFK – HJK 0-0

KuPS – IFK Mariehamn 1-0

RoPS – PS Kemi 5-0

VPS – SJK 2-1

Efter misslyckade inledningen: Tenkanen hittade farten igen

$
0
0

Tuula Tenkanen fick en dålig start på onsdagen i Laser Radial-klassen då dagens första start resulterade i en 14:e plats. Men sedan repade Tenkanen sig ock slutar trea i dagens andra och sista start.

Tenkanens 14:eplats i den första starten betydde att hon föll ner till en åttondeplats i totaltävlingen. Men den lyckade andra starten fick aktierna att skjuta i höjden.

Efter onsdagens starter befinner sig Tenkanen på en femte plats i totaltävlingen.

Seglarnas sämsta resultat i starterna stryks från totaltävlingen, men då Tenkanen redan igår kom i mål som 16:e på den andra starten betyder det att dagens dåliga placering i den första starten räknas med i totalresultatet.

Tenkanens placering i tävlingens första start lever fortfarande då Tenkanen kompenserades för krocken som söndrade hennes roder.

Bröderna Lindgren befinner sig på en 16:e plats i totaltävlingen efter två starter i 470-klassen. Tapio Nirkko steg för sin del till tolva i Finnjolle-klassen efter en lyckad andra start.

Kaarle Tapper befinner sig på en 32:a plats i Laser-klassen.

Artikeln uppdaterad kl. 22:10 efter dagens andra starter.

Rugby-fest i Rio efter 92 år lång väntan

$
0
0

Rugbyn var tillbaka på OS-programmet efter en paus på 92 år och väl framme i Rio lyckades den fartfyllda publiksporten åtminstone övertyga Yle Sportens Antti Koivukangas, som besökte damernas medaljmatcher.

Den olympiska rugby-turneringen spelas vid Deodoro Olympic Stadium, en tillfällig arena dit det tar ungefär 15 minuter att åka med buss från Barra.

En angelägenhet för samväldet

I ölkön utanför arenan står Lauren Potter och Stacey Burns från Queensland i Australien. Duon har varit på plats i tre dagar och gillar verkligen den nya OS-grenen som är både kompakt och underhållande

– Jag tycker att det är en otroligt bra OS-gren att ha med. Matcherna är underhållande och det korta formatet gör det ypperligt att anpassa in i OS-programmet, säger Lauren och får medhåll av kompisen Stacey.

Lauren Potter och Stacey Burns från Queensland i Australien. Lauren Potter och Stacey Burns från Queensland i Australien. Bild: YLE/AnttiKoivukangas australien,Fans,rugby

– Det stämmer, men Rugby Sevens är kompakt och snabbt. Det är enkelt att följa en hel turnering och stämningen är garanterat på topp.

I den nyzeeländska klacken sitt en rolig prick vid namn Al Philibona, som med jämna mellanrum leder sina landsmän i en något mer humoristisk version av en Haka-talkör.

Han har kommit till OS enbart för rugbyn och splittar sin tillvaro mellan rugbyn och livet på en lyxkryssare i hamnen. Philibona konstaterar att det var på tiden att rugbyn kom in på OS-programmet.

– Det var på tiden! Det var på tiden att de tog rugbyn tillbaka på programmet och Sevens är så otroligt underhållande. Den har definitivt kommit för att stanna.

Al Philibona (till höger) bor på en lyxkryssare och kollar på rugbyn vid OS. Al Phylipona (till höger) South Auckland, New Zeeland. Bild: YLE/AnttiKoivukangas rugby

Fransk journalist: Sevens blir det nya svarta

Rugbyns plats är vid OS, tycker de flesta nyzeeländarna, och varför skulle de inte tycka det?

Damerna hade tagit sig till final och framgångsförväntningarna var högt uppskruvade också på herrarna.

Bland alla fans på läktarna finns också TV-journalisten Pierre-Etienne Leonard från France TV. Han tycker att det var det enda rätta att välja Rugby Sevens som OS-gren, den normala rugbyn med 15 spelare på planen (som var OS-gren 1900-1924) skulle inte gå att genomföra inom ramen för OS-programmet.

– I vanlig rugby med långa matcher på stor plan krävs flera mellandagar i turneringarna, men här kan man spela två eller tre matcher om dagen och det är det fantastiska. Rugbyspelare världen över kommer att söka sig till Sevens efter detta, menar Leonard.

Pierre-Etienne Leonard refererar rugby i fransk TV. Pierre-Etienne Leonard, FTV. Bild: YLE/AnttiKoivukangas frankrike,journalister

I gruppspelet och placeringsmatcherna för platserna 5-8 var speltiden som namnet säger 2 x 7 minuter med sju spelare på plan och med klockan igång hela tiden. Finalen mellan Nya Zeeland och Australien gick enligt formatet 2 x10 minuter.

Australiensarna Lauren och Stacey var självsäkra, även om det varit jämnt mellan lagen tidigare

– Det har alltid varit jämna matcher mellan oss och Nya Zeeland, men jag tror vi har det i oss att ta hem guldet, menade damerna från Queensland.

Om Stacey och Lauren var självsäkerheten personifierad var Al Philibona självsäker på gränsen till kaxig.

– Det finns bara ett lag på planen och det är Nya Zeeland. Man vet aldrig, men när de sjunger ”Walzing Matilda” svarar vi med ”Walzing for the silver”, skrattar Al och vrålar vidare.

"Människor går på Rugby Sevens för att dricka, festa och träffa folk"

Finalen inleddes i jämna tecken med vid halvtid leder Australien med 10-5 och "Aussie, Aussie, Aussie"-ropen skallar ut över stadion.

Jämnt i damfinalen i första halvlek, Kayla McAlister och Chloe Dalton i kamp om bollen i Rugby Sevens. Bild: EPA/ARMANDO BABANI Chloe Dalton,Kayla McAlister,rugby

Journalisten Pierre-Etienne Leonard från France TV förklarar hur bra jobb internationella rugbyförbundet just nu gör för att sprida grenen globalt. Massiva jippoturneringar i Las Vegas, Dubai och Hong Kong för folket i kontakt med sporten.

– Folket som jobbar på förbundet gör ett bra jobb på den punkten. De har spelat i Dubai, i Las Vegas och i Hong Kong. Man får mycket medial uppmärksamhet och det är full fest på läktarna. Folk kommer för att dricka och dansa och ha roligt, kanske kyssa en flicka eller två eller hitta sin framtida make. Rugby Sevens är en stor fest och om tio år kanske det mindre formatet har gått om det större, siar Leonard.

Inledningen av andra halvlek i damfinalen går helt i guldgröna tecken och med fyra minuter kvar har Australien en 24-5 ledning som man inte tappar. Med slutsiffrorna 24-17 vinner Australien det historiska första guldet på Deodoro Olympic Stadium och den fest som var i full fart under hela kvällen lägger i ännu en växel.

"Mens tournament? No. Fuck no. We are gonna party for two weeks"

Mitt bland de firande australiensarna står en ung man stilla och tittar ut mot planen. Han är märkbart rörd, men på prima humör när jag ber honom presentera sig.

– Mitt namn är Josh Parry. Vet du vad kompis, min syster är lagkapten. Jag kunde inte vara stoltare just nu. Helt otroligt.

Blir ni kvar och stöder herrlaget också?

– Nej, helvete heller. Vi festar de följande två veckorna, skriker Josh i mikrofonen och stormar ner mot planen för att omfamna sin syster.

Det verkar defintivt som att Rugby Sevens kommit till OS för att stanna.

Och festen, den har bara börjat.

OS-guld till Australien. Australien vann OS-guld i Rugby Sevens 2016. Bild: imago/Sven Simon/ All Over Press Olympiska sommarspelen 2016,rugby

"Hur många får förverkliga sina drömmar fem gånger?"

$
0
0

Sydney, Aten, Peking, London … och nu Rio. OS-veteranen Hanna-Maria Seppälä kan inte få nog. Efter Rio får det gärna bli fler OS – men i en annan roll, säger Seppälä, som siktar på finländskt rekord och final på 4 x 100 meter medley.

Hennes meritlista får knappt rum på ett pappersark – men hon hungrar efter mer framgång.

Hanna-Maria Seppälä gör sitt femte OS i Rio. Målen den här gången: En finalplats på 4 x 100 meter medley och finländskt rekord.

Det är första gången som Seppälä bara simmar stafett i OS.

– Visst vill man vara med i individuella starter, men hur många får förverkliga sina drömmar fem gånger? säger Seppälä till Yle Sporten.

– Det är en livsstil också. Jag tycker om det och därför gör jag det, det är någonting speciellt.

I rekordform?

Seppälä, 31 år, simmar i lagmedleyn tillsammans med Emilia Pikkarainen, 23, Jenna Laukkanen 21 och Mimosa Jallow, 22.

Precis samma simmare stod för nytt finländskt rekord i London i maj. Tiden 4.01,49 räckte då till ett EM-brons.

– Vi har ett jättestarkt lag, ganska ungt, men vi har nog chans att nå finalen om allt går riktigt bra.

Seppälä, som simmar frisimssträckan i medleylaget, säger sig vara ”i jättebra form, bättre än tidigare” – det kan betyda att den rätt färska rekordnoteringen kan ryka.

– Jo, det tror jag nog. Förhoppningsvis kan jag simma under 55 sekunder. Det borde vara möjligt.

Delar med sig av visdomar

Sedan debuten som 15-åring i Sydney år 2000 har mycket förändrats. Konkurrensen om medaljerna har intensifierats, reglerna har justerats och startblocken är snabbare än tidigare.

Seppälä tog guld i VM för tretton år sedan. Hanna-Maria Seppälä vann VM-guld 2003 Bild: EPA/JCCardenas/AllOverPress 2003,barcelona,hanna-maria seppälä,seppälä,simning,sport,vm 2003

Trots förändringarna har Seppälä fortsatt att hänga med konkurrenterna i bassängen. Vad har hon gjort rätt?

– Jag tror att träningen och livet varit i bra balans. Det är den största grejen som påverkat.

Seppälä har varit med om mycket och får nu dela med sig av sina visdomar. Men bara om någon frågar – VM-guldmedaljören från år 2003 vill inte leka allvetare.

Vad har du gett för råd?

– Mest bara att njut av det, stressa inte. För många är det en once in a lifetime-grej.

Once in a lifetime för vissa, five times in a lifetime för Seppälä. Eller? Seppälä bekräftar att hon inte kommer att vara med i Tokyo år 2020 – som simmare.

– Jag vill vara med i elitidrott, men vet inte i vilken roll.

Bara sexfaldiga OS-finländarna Kyra Kyrklund och Juha Hirvi har gjort fler sommar-OS än Seppälä.

0–10 – fasansfull fotbollsförlust för Fiji

$
0
0

Tyskland satte in tio bollar mot Fiji – och missade en straff. Om inte Tyskland hade dragit ner på takten halvvägs in i matchen kunde siffrorna ha blivit ännu fulare. Nils Petersen gjorde fem av målen.

Tyskland är klart för fotbollskvartsfinal efter en rejäl utskåpning.

I en halvtimme klarade Fiji av att hålla siffrorna respektabla mot stornationen Tyskland. Sedan släppte alla hämningar för tyskarna.

Max Meyer satte in 3–0 med 30 minuter på klockan. Nitton minuter senare stod det redan 7–0, då bland annat överåriga spelaren Nils Petersen målat två gånger.

Namnstark trupp

Trots att det handlar om ett U23-mästerskap har Tyskland ett imponerat manskap att skicka ut på planen.

Arsenals Serge Gnabry, Borussia Dortmunds Matthias Ginter, Leverkusens Lars Bender (överårig spelare) och Julian Brandt är alla spelare som skulle hålla måttet i mer prestigefulla turneringar.

För att inte tala om Schalkes storlöfte Max Meyer, som stod för ett hattrick i matchen. Det var två mål sämre vad dagens skyttekung Petersen stod för.

Medaljfavoriten Tyskland möter Portugal i kvartsfinalen på lördag.

Sandblom får sikta på nytt finländskt rekord – här är friidrottens kvalgränser

$
0
0

Kastgrenarnas och hoppgrenarnas kvalgränser i Rio har nu publicerats. Åttiotre meter betyder final i herrspjutet. Släggkastaren David Söderberg behöver bara en normalprestation.

Snart gäller det för Linda Sandblom och gänget. På fredag börjar friidrotten i Rio med bland annat kval i diskus och kula.

Sent på onsdag slogs kvalgränserna i kast- och hoppgrenarna fast.

Hangö IK:s Linda Sandblom innehar det finländska rekordet i höjd med noteringen 193 centimeter. Sandblom behöver hoppa högre än rekordhoppet i Kuortane i juni för att direktkvala in till finalen – resultatet 194 garanterar en finalplats.

Söderberg har alla chanser att lyckas

Vöråkastaren David Söderberg behöver bara prestera på normal nivå för att få kasta i finalen. Årsbästa lyder 77,60 – 76,50 krävs för en finalplats.

Antti Ruuskanen, Tero Pitkämäki och Ari Mannio får sikta på 83 meter för att kvala in.

Minna Nikkanen och Wilma Murto får tänja sig till sitt yttersta för att klara kvalgränsen i stav, 460.

Här är kvalgränserna

Damer:

Spjut 63,00 (Sanni Utriainen)
Höjd 194 (Linda Sandblom)
Stav 460 (Minna Nikkanen, Wilma Murto)
Längd 675
Tresteg 14,30 (Kristiina Mäkelä)
Kula 18,40
Diskus 62,00
Slägga 72,00

Herrar:

Spjut 83,00 (Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen och Ari Mannio)
Slägga 76,50 (David Söderberg)
Höjd 231
Stav 575
Längd 815
Tresteg 16,95
Kula 20,65
Diskus 65,50


Hade fem procent chans att överleva – är nu OS-guldmedaljör

$
0
0

Chris Mears låg nära döden i svår körtelfeber för sju år sedan. Han överlevde mot alla odds. Tidigt på torsdag skrev Mears och Jack Laugher historia genom att vinna Storbritanniens första OS-guld i simhopp.

– Jag var ganska nära döden. Jag hade fem procent chans att överleva operationen, men gjorde det eftersom jag var en atlet.

Simhoppningen räddade Chris Mears liv för sju år sedan. På torsdag gav idrottandet honom ett OS-guld.

Mears (ovanför) tävlade tillsammans med Jack Laugher. Jack Laugher och Chris Mears mitt i ett simhopp. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Chris Mears,Jack Laugher

Det var i en intervju med BBC i maj som Mears avslöjade hur ödesdiger körtelfebern år 2009 kunde ha blivit. En operation räddade livet på Mears.

– Det hjälpte mig att anamma livsstilen som atlet. Känslan av att ingenting kan vara värre än det där är bra att ha då man tränar tufft, säger Mears till BBC.

Sjukdomen blev en väckarklocka för Mears, som säger att han innan insjuknandet sällan gav allt på träning. Efter tillfrisknandet tog han sig i kragen.

Historiskt guld

Det tackar Storbritannien Mears för.

Tillsammans med Jack Laugher gjorde Mears slut på den kinesiska dominansen i simhopp. Kina hade tagit guld i de tidigare tre finalerna i Rio då herrarnas final i synkroniserad svikt från tre meter stod på programmet.

Mears och Laugher stod för poängen 454,32 – det räckte till guld. Duon kunde inte hålla tårarna borta då guldet säkrades.

Guldet var Storbritanniens första någonsin i simhopp i OS. USA tog silver och Kina brons i tävlingen.

– Vi visste att vi kunde ta en medalj, vi trodde lite på guld, men att verkligen lyckas är bara otroligt, säger Mears till BBC.

”Japaner, japaner, japaner” – Sverige utslaget ur OS

$
0
0

Sveriges fotbollsherrar har gjort sitt i OS. Det blev klart efter 0–1 mot Japan i den sista gruppspelsmatchen. Sverige slutade sist i gruppen.

Precis som i OS i Berlin år 1936 pinade Japan Sverige i fotbollen.

Sven Jerrings referat från den matchen har blivit legendariskt. Japan vann matchen sensationellt med 3–2

– Japaner, japaner, försvarande japaner, japaner som hoppar, japaner som kastar sig, japaner som fläker sig … sade Jerring i matchens slutsekunder.

– De är små, men sannerligen, de är hårda.

”Var inte tillräckligt bra”

Torsdagens förlust var inte lika oväntad som den för 80 år sedan.

Sverige hade svårt att skrapa ihop ett lag till turneringen. Fler än 50 spelare tackade nej då landslaget kallade.

Shinya Yajima byttes in i den 57:e minuten och avgjorde genom att glida in 1–0 åtta minuter senare.

– Vi var inte tillräckligt bra för att överleva den här turneringen, sade Sveriges förbundskapten Håkan Ericson till TV3 efter matchen.

Sverige och Japan utslagna

Colombia och Nigeria går vidare från Sveriges grupp, medan både Sverige och Japan nu gjort sitt i turneringen.

Eller som Jerring uttryckte det:

– Jag är rädd att vi måste uppge allt hopp.

Resultat:

Sverige–Japan 0–1
Yajima 65

Australien nära att skrälla – historisk Anthony hjälte för USA

$
0
0

USA:s basketherrar låg under efter halva matchen mot Australien – men kom igen efter pausvilan.

Det amerikanska landslaget prövades för första gången på allvar i basketturneringen under natten till torsdag.

Australien inledde mycket vassare och gick upp i ledning med 25–17 i den första perioden.

USA fick ge allt för att ta hem segern. Det gick vägen, mycket tack vare Carmelo Anthonys säkra skytte. Anthony, som gör sitt fjärde OS, gjorde 31 poäng i matchen och blev samtidigt USA:s bästa poängplockare i OS.

Kyrie Irving – som är född i Australien – gjorde 17 poäng för USA. USA vann matchen med 98–88.

USA fortsätter turneringen med att möta Serbien under natten till lördag, klockan 1 finländsk tid. Australien möter Kina på fredag klockan 20.15.

Nytt finländskt rekord räckte inte till final – ”är väldigt nöjd över prestationen”

$
0
0

Jenna Laukkanen slutade sexa i sitt semifinalheat på 200 meter bröst. Tiden 2.25,14 är nytt finländskt rekord.

Laukkanen tog sig till semifinal som 14:e dam med tiden 2.25,52 – och intygade genast att hon nog kan bättre.

Det kunde hon.

Laukkanen inledde piggt men tappade terräng efter halva loppet. Då den sista längden återstod stod det klart att Laukkanen skulle få det tufft.

Det nya finländska rekordet 2.25,14 räckte inte till final den här gången. Rie Kaneto från Japan var snabbast med tiden 2.22,11. Ryska Julija Jefimova var tvåa på 2.22,52.

”En otroligt bra upplevelse”

Laukkanen förbättrade sin egna rekordnotering med mer än tre tiondelar. Det gamla rekordet var 2.25,45. Laukkanen slutade 14:e – samma notering som efter kvalet.

– Jag lyckades förbättra mycket jämfört med försöken, jag är väldigt nöjd över min prestation, säger Laukkanen i Yles tv-intervju.

– Simningen var mycket bättre och mer avslappnad än tidigare. Det är alltid positivt, särskilt med tanke på att det var semifinal och så här mycket publik.

OS fortsätter för Laukkanen med 4 x 100 meter medley tillsammans med Hanna-Maria Seppälä, Emilia Pikkarainen och Mimosa Jallow.

– Hittills har det varit en otrolgit bra upplevelse. Vi har jobbat bra och gått otroligt mycket framåt på fyra år.

OS-natten på 5 minuter – det här hände medan du sov

$
0
0

Vad hände i Rio under småtimmarna? Bland annat: Ett nytt finländskt rekord, en simhoppares resa från femprocentig överlevnadschans till ett OS-guld, och en finalrevansch från år 2012.

Nattens …

Rekordfinländare:

Jenna Laukkanen simmade 200 meter bröst på tiden 2.25,14 i semifinal i OS. Ett nytt finländskt rekord. Det räckte inte till final.

– Jag är mycket nöjd över min prestation, sa Laukkanen efter loppet.

Solskenshistoria:

För sju år sedan hade Chris Mears fem procent chans att överleva en operation efter svår körtelfeber. Nu är han OS-guldmedaljör.

Det var Storbritanniens första simhoppsguld någonsin i OS. Mears tävlade tillsammans med Jack Laugher i parfinalen från tremetersbrädan.

Fasansfulla fotbollsförlust:

0–10 är siffror man sällan ser i en fotbollsmatch. Fiji hade det blytungt mot Tyskland, som gjorde sex av målen på 19 minuter mitt i matchen. Efter det slog Tyskland av på takten.

Hårda vinnarskalle:

Xiang Yanmei tappade 118 kilogram i huvudet i damernas tyngdlyftningstävling i 69-kilosklassen. Hon hämtade sig från smällen i ryck – och tog guld. Egyptens Sara Ahmed tog brons. Det var landets första OS-medalj i tyngdlyftning sedan år 1948.

Historiska amerikan:

Australien pressade USA:s herrar i basketturneringen i natt. USA låg under efter halva matchen, men kom igen, mycket tack vare Carmelo Anthonys skytte. Anthony är nu USA:s bästa poängplockare i OS genom tiderna.

USA:s damer vann över Serbien tidigare under dagen med 110–84.

Olympiska rekord:

Cate Campbell från Australien simmade på 52,71 i sitt semifinalheat på 100 meter fritt. Ett nytt olympiskt rekord. Sarah Sjöström slutade trea i samma heat och tog sig till final.

Kvalgränser:

Linda Sandblom behöver hoppa nytt finländskt rekord för att direktkvala in till final i höjdhopp. David Söderberg måste bara prestera normalt. Åttiotre meter betyder final i herrspjutet.

Se kvalgränserna här.

Japan:

”Japaner, japaner, japaner”. Precis som i OS för 80 år sedan gick det på tok då Sverige ställdes mot Japan i herrfotbollen. Japan slog ut Sverige ur turneringen genom Shinya Yajimas mål i andra halvlek. Sverige blev gruppjumbo.

Nationella mästerskap:

Två kineser gjorde upp om damernas bordtennisguld – en finalrepris från OS i London år 2012.

Li Xiaoxia vann finalen i London med 4–1 i set över Ding Ning. Nu fick Ding revansch. Ding vände 2–3 i set till 4–3 och grät av glädje och lättnad efter den avgörande bollen.

Medaljtabellen, klockan 5:

1. USA. 10 guld, 11 silver, 10 brons = 31 medaljer
2. Kina. 10 guld, 5 silver, 8 brons = 23 medaljer
3. Japan. 6 guld, 1 silver, 8 brons = 23 medaljer
------------------------------------------------------------------
14. Sverige. 1 guld, 2 silver, 0 brons = 3 medaljer
36. Danmark. 0 guld, 1 silver, 0 brons = 1 medalj

Torsdagens program i Rio

$
0
0

Golf är tillbaka i OS och under den sjätte dagen i Rio de Janeiro väntar den första rundan för Mikko Ilonen och Roope Kakko. Dessutom inleder Nanna Vainio sitt gruppspel i badminton.

Dagens finländare:
Mikko Ilonen, golf (kl. 15.25)
Roope Kakko, golf (15.47)
Nanna Vainio, badminton (17.55)
Tapio Nirkko, segling Finnjolle (19.05)
Tuuli Petäjä-Sirén, segling RS:X (19.15)
Joonas och Niklas Lindgren, segling 470 (19.15)
Ari-Pekka Liukkonen, simning (19.22)

Sändningar i TV:

TV2 13.25 – 07.00
Golf, rodd, skytte, simning, gymnastik, bordtennis, rugby, bågskytte, badminton, beachvolley

Yle Fem 13.55 – 06.10
Badminton, ridsport, segling, tennis, handboll, boxning, bordtennis, basket

På Rio Arenan kan man se samtliga tävlingar i sin helhet, både direkt och i efterhand.

Sändningar i Radio Vega:
9.16 – 10.00
15.03 – 17.00

Torsdagens program i sin helhet:

Badminton
14.00-20.00 Gruppspel, singel, dubbel (H & D), mixed Nanna Vainio
21.30-00.00 Gruppspel, singel, dubbel (H & D), mixed
01.30-03.00 Gruppspel, singel, dubbel (H & D), mixed

Basket
18.15 Vitryssland – Turkiet (D)
20.15 Brasilien – Kroatien (H)
21.30 Frankrike – Brasilien (D)
23.45 Japan – Australien (D)
01.00 Nigeria – Spanien (H)
04.30 Litauen – Argentina (H)

Beachvolley
16.00 Larissa/Talita – Kolosinska/Brzostek (D)
17.00 Schlak/Saxton – Diaz/Gonzalez (H)
18.00 Fijalek/Prudel – Grimalt/Grimalt (H)
19.00 Nummerdor/Varenhorst – Semenov/Krasilnikov (H)
21.30 Fendrick/Sweat – Ukolova/Birlova (D)
21.30 Broder/Valjas – Elghobashy/Nada (D)
22.30 Lucena/Dalhausser – Nicolai/Lupo (H)
22.30 Virgen/Ontiveros – Naceur/Belhaj (H)
23.30 Solberg/Evandro – Samoilovs/Smedins (H)
00.30 Heidrich/Zumkehr – van Gestel/van der Vlist (D)
03.00 Ludwig/Walkenhorst – Menegatti/Orsi Toth (D)
04.00 Pavan/Bansley – Borger/Büthe (D)
05.00/06.00 Lucky Loser Match (H)
05.00/06.00 Lucky Loser Match (D)

Bordtennis, herrar
16.00-18.00 Singel, semifinaler
02.30-03.30 Singel, bronsmatch
03.30-04.30 Singel, final

Boxning, herrar
17.00-20.00
Bantamvikt, grundomgång
Lätt weltervikt, grundomgång
Weltervikt, grundomgång
Lätt tungvikt, grundomgång

23.00-02.00
Bantamvikt, grundomgång
Lätt weltervikt, grundomgång
Weltervikt, grundomgång
Lätt tungvikt, grundomgång

Bågskytte, damer
15.00 Individuellt, tredje omgången
21.00 Individuellt, kvartsfinaler
21.55 Individuellt, semifinaler
22.27 Individuellt, bronsmatch
22.43 Individuellt, final

Cykling, velodrom
22.00 Lagsprint (H), kval
22.19 Lagförföljelse (D), kval
23.10 Lagsprint (H), första omgången
23.23 Lagförföljelse (H), kval
00.21 Lagsprint (H), final

Fäktning, damer
15.00-16.00 Lagtävling i värja, första omgången
16.30-17.30 Lagtävling i värja, kvartsfinaler
18.00-19.00 Lagtävling i värja, placeringsmatcher
19.15-20.15 Lagtävling i värja, semifinaler
20.30-21.30 Lagtävling i värja, placeringsmatcher
23.00-00.00 Lagtävling i värja, bronsmatch
00.30-01.30 Lagtävling i värja, final

Golf, herrar
13.30-21.30 Första rundan Mikko Ilonen, Roope Kakko

Gymnastik, damer
22.00-23.55 Individuell mångkamp, final

Handboll, herrar
15.30 Tunisien – Qatar
17.30 Polen – Egypten
20.40 Danmark – Kroatien
22.40 Brasilien – Tyskland
01.50 Slovenien – Sverige
03.50 Frankrike – Argentina

Judo
16.00-19.00 78 kg (D), kval och kvartsfinaler
21.30-22.40 78 kg (D), återkval
21.30-22.40 78 kg (D), semifinaler
22.40-23.20 78 kg (D), bronsmatcher
23.20-23.40 78 kg (D), final

16.00-19.00 100 kg (H), kval och kvartsfinaler
21.30-22.40 100 kg (H), återkval
21.30-22.40 100 kg (H), semifinaler
22.40-23.20 100 kg (H), bronsmatcher
23.20-23.40 100 kg (H), final

Kanotslalom
18.30-19.03 Kanot C2 (H), semifinal
19.15-20.00 Kajak K1 (D), semifinal
20.15-20.45 Kanot C2 (H), final
21.00-21.30 Kajak K1 (D), final

Landhockey
16.00 Nederländerna – Indien (H)
17.00 Irland – Kanada (H)
18.30 Argentina – Tyskland (H)
19.30 Spanien – Belgien (H)
23.00 Tyskland – Spanien (D)
00.00 Australien – Argentina (D)
01.30 USA – Indien (D)
02.30 Japan – Storbritannien (D)

Ridsport
16.00-22.30 Dressyr, Grand Prix -lagtävling

Rodd
14.30 Tvåa utan styrman (H), B-final
14.40 Dubbelsculler (D), B-final
14.50 Dubbelsculler (H), B-final
15.00 Fyra utan styrman lättvikt (H), B-final
15.10 Singelsculler (H), semifinaler
15.30 Singelsculler (D), semifinaler
16.00 Tvåa utan styrman (H), A-final
16.20 Dubbelsculler (D), A-final
16.40 Dubbelsculler (H), A-final
17.00 Fyra utan styrman lättvikt (H), A-final

Rugby, herrar
18.30 Placeringsmatch 11-12
19.00 Placeringsmatch 9-10
19.30 Placeringsmatch 5-6
20.00 Placeringsmatch 5-6
20.30 Semifinal 1
21.00 Semifinal 2
23.30 Placeringsmatch
00.00 Placeringsmatch
00.30 Bronsmatch
01.00 Final

Segling
19.05 Finnjolle (H), två starter Tapio Nirkko
19.05 RS:X (H), tre starter
19.05 470 (D), två starter
19.05 Nacra 17, tre starter
19.15 470 (H), två starter Joonas och Niklas Lindgren
19.15 RS:X (D), tre starter Tuuli Petäjä-Sirén

Simning
19.02 50 meter frisim (H), försök Ari-Pekka Liukkonen
19.26 800 meter frisim (D), försök
20.16 100 meter fjärilsim (H), försök
20.36 200 meter ryggsim (D), försök
04.03 50 meter frisim (H), semifinal Ari-Pekka Liukkonen?
04.17 200 meter bröstsim (D), final
04.26 200 meter ryggsim (H), final
04.35 200 meter ryggsim (D), semifinal
05.01 200 meter medley (H), final
05.18 100 meter frisim (D), final
05.34 100 meter fjärilsim (H), semifinal

Skytte
15.00-16.45 Gevär 50 meter, tre positioner, kval (D)
18.00-19.00 Gevär 50 meter, tre positioner, final (D)

Tennis
18.00-02.00 Singel (H), kvartsfinaler
18.00-02.00 Singel (D), semifinaler
18.00-02.00 Dubbel (D), semifinaler
18.00-02.00 Mixeddubbel, kvartsfinaler

Vattenpolo, damer
15.00 Ryssland – Brasilien
16.20 Italien – Australien
17.40 Kina – USA
19.00 Spanien – Ungern

Volleyboll, herrar
15.30 Iran – Kuba
17.35 Ryssland – Egypten
21.00 Polen – Argentina
23.05 Kanada – Frankrike
02.30 Italien – Mexico
04.35 Brasilien – USA

I grevens tid: Brasilien har fått spelet att stämma

$
0
0

Efter två tunga 0–0-matcher har Brasilien kommit i gång i herrfotbollsturneringen. Brasilien tog en klar seger över Danmark i den avgörande gruppspelsmatchen.

Efter 0–0 mot både Sydafrika och Irak oroade sig hela Brasilien inför den avgörande gruppspelsmatchen mot tabellettan Danmark.

Brasilien har aldrig tagit ett OS-guld i herrarnas fotbollsturnering. Ett uttåg i gruppskedet på hemmaplan hade varit en enorm katastrof i fotbollstokiga Brasilien.

Brasilien lyckades leverera då det gällde som mest. Katastrofen undveks och resultatet blev i stället gruppseger. Brasilien vann matchen med hela 4–0, efter två mål av Gabriel och ett var av Gabriel Jesus och Luan.

Storstjärnan Neymar har fortfarande inte nätat i OS.

Brasilien möter Colombia i kvartsfinal under natten till söndag. Danmark tog sig vidare som grupptvåa och ställs mot Nigeria i kvartsfinalskedet.

Resultat:

Danmark–Brasilien 0–4 (0–2)
Gabriel 26, 80, Gabriel Jesus 40, Luan 50


Efter Ledeckys fjärde medalj i Rio: Här blir Michael Phelps tvåa

$
0
0

Den amerikanska simmaren Katie Ledecky var med och vann ett tredje OS-guld i Rio då USA var snabbast på 4 x 200 m frisim. Totalt har hon fyra OS-medaljer i Rio – fler än någon annan idrottare.

Laget med Allison Schmitt, Leah Smith, Madeline Dirado och Katie Ledecky var snabbast på 4 x 200 m fritt före Australien och Kanada.

Till och med alla tiders OS-kung Michael Phelps är efter Ledecky i den individuella medaljtabellen i Rio. Han har "bara" tre OS-guld så här långt. Ledecky har ett silver vid sidan om sina tre guld i OS i år. Hon har ett OS-guld från London från tidigare, så i kategorin totala OS-guld är Phelps klart bättre med 21 OS-guld i karriären just nu. Åldersskillnaden är tolv år då Phelps är 31 år gammal och Ledecky bara 19.

Ledeckys tre Rio-guld har kommit på 200 m frisim, 400 m frisim och nu senast på 4 x 200 m frisim. Silver vann hon på 4 x 100 m med USA.

Phelps tre guld i Rio har kommit på 4 x 200 m frisim, 200 m fjäril och 4 x 100 m frisim.

Högst sannolikt kommer den amerikanska superduon att ta flera medaljer innan OS är över.

Den ungerska simmaren Katinka Hosszu har också hon tre guld i Rio.

Ledecky, Phelps och Hosszu skulle alla individuellt kunna kliva in i topp-10 i ländernas medaljtabell.

OS-klockan dag 6: Golfpremiär, finländsk badminton och nästa Phelpsguld

$
0
0

Superstjärnor som Michael Phelps och Simone Biles. Svenska hjältar som Sarah Sjöström och Henrik Stenson. Och intressanta finländare som Tuuli-Petäjä Sirén och Nanna Vainio. Här den sjätte OS-dagens viktigaste hålltider.

Klockan 15.25

slår Mikko Ilonen ut som första finländare när golf gör OS-comeback efter en paus på 112 år.

22 minuter senare är det Roope Kakkos tur att ta itu med en pinfärsk bana som hyllats till skyarna av den blåvita duon.

Tävlingens huvudfavorit är svensken Henrik Stenson som slår ut klockan 17.09.

Klockan 17.00

startar en mer späckad dag än vad som var meningen på tennisbanorna, det förutsatt att inte också den här dagen regnar bort.

Gårdagens regnavbrott ger ett tajt program, med kvartsfinaler på damsidan, åttondelsfinaler på herrsidan och en hel hög med dubbelmatcher – bland annat ska de första medaljörerna klarna då det handlar om semifinaler i herrdubbel.

Klockan 17.55

ställs Nanna Vainio inför en minst sagt tuff uppgift i badmintonturneringen då hon möter dubbla världsmästaren Carolina Marin från Spanien.

Nanna Vainio slår ur underläge. Nanna Vainio. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Nanna Vainio

För fyra år sedan i OS i London blev Ville Lång en liten blåvit nationalhjälte bara genom att bjuda toppseedade Lee Chong Wei på hyfsat motstånd, kanske repris för Vainio i dag?

Klockan 19.05

inleds dagens seglingar i Marina da Gloria. Totalfemman Tuula Tenkanen som ligger allra bäst till av finländarna vilar i dag, men tre blåvita klasser tävlar för fullt.

Tuuli Petäjä-Sirén inleder dagen i RS:X från en sjunde plats, Tapio Nirkko är tolva i finn medan Joonas och Niklas Lindgren försöker klättra upp från sin 16:e plats i 470.

Klockan 19.22

hoppar Ari-Pekka Liukkonen i plurret i försöken på 50 meter frisim.

Inte mindre än 87 simmare är med på sprintsträckan, där Liukkonen försöker ta sig in bland de 16 som går vidare till semifinal. I årsstatistiken är Liukkonen på just 16:e plats.

Ari-Pekka Liukkonen jagar semifinalplats. Ari-Pekka Liukkonen i Vanda i mars 2016. Bild: All Over Press / Timo Korhonen Ari-Pekka Liukkonen

Klockan 22.00

inleds damernas allround-final i gymnastik. Solklar förhandsfavorit och en av hela spelens allra största stjärnor är Simone Biles från USA.

Klockan 01.00

spelas herrarnas final i rugby. med fyra olika världsdelar representerade i tätkvartetten. Semifinalparen tidigare under dagen är Fiji–Japan och Storbritannien–Sydafrika.

Klockan 01.50

gäller det för Sveriges handbollsherrar att resa sig. Efter två raka förluster är det är ett pressat blågult landslag som möter Slovenien i match tre.

Och som om detta inte var nog toppas allt med ett finfint finalpass i simning. Läge att åtminstone ställa väckarklockan på följande klockslag.

Klockan 04.17

kan Rikke Pedersen mycket väl vinna guld för Danmark på 200 meter bröstsim.

Klockan 05.01

kan Michael Phelps ta karriärens 22:a OS-guld då finalen avgörs på 200 meter medley.

Klockan 05.18

kan Sarah Sjöström vinna sin tredje medalj i årets OS, då svenskan simmar final på 100 meter frisim.

Sarah Sjöström är superstjärna i Sverige. Sarah Sjöström simmar. Bild: All over press Sarah Sjöström

Listan: Det lönar sig att vinna OS-guld för Singapore

$
0
0

Vissa länder belönar sina OS-medaljörer med saftiga bonusar medan andra inte ger en euro. I Singapore innebär ett OS-guld också en sexsiffrig prissumma.

Singapore toppar listan på australiska Fox Sports webbplats. Vinner du OS-guld för Singapore kan du räkna med över en halv miljon euro i bonus.

Fox Sports skriver också att Storbritannien, Norge, Sverige och Kroatien inte betalar ut bonusar för guld.

Hur som helst får alla en guldmedalj, som i sig är värd drygt 500 euro enligt World Gold Council.

Uppskattade bonusar för OS-guld

Singapore ca 670 000 euro
Indonesien 343 000
Azerbajdzjan 228 000
Kazakstan 206 000
Italien 166 000
Frankrike 59 000
Ryssland 54 500
Sydafrika 32 000
USA 22 000
Tyskland 18 000
Kanada 13 500
Australien 13 500

Fotbollslaget hedrar dödsoffren i Nice – med speciell spelskjorta

$
0
0

När fotbollslaget OGC Nice öppnar sin säsong hedras de döda i lastbilsattacken den 14 juli. Namnen på de 85 personerna som miste livet formas till ett hjärta på lagets spelskjortor.

Så här ser lagets spelskjortor ut när säsongen inleds:

Mohamed Lahouaiej Bouhlel körde en lastbil rakt på folk med avsikt på strandpromenaden i Nice den 14 juli. Det tog livet av 85 personer.

OGC Nice inleder sin säsong mot Rennes på söndag.

Avstängda ryska friidrottsjärnan vill bli ordförande för förbundet: "Som kompensation för mig"

$
0
0

Stavhopparen Jelena Isinbajeva fick efter många om och men inte tävla i OS i Rio men har nu hittat ett nytt mål. Stjärnan vill bli ordförande för Rysslands friidrottsförbund ARAF.

Isinbajeva blev besviken då de ryska friidrottarna stängdes av från OS av internationella friidrottsförbundet IAAF. Hon har också högljutt kritiserat det.

Nu vill Isinbajeva hjälpa andra ryska idrottare att få tillstånd att tävla i internationella sammanhang snart igen.

– Vårt förbund har en lång väg att gå för att få oss tillbaka med i internationell friidrott igen, sade Isinbajeva till nyhetsbyrån Reuters.

– Att jag inte får delta i Rio kommer att hjälpa mig försöka få med ARAF i IAAF igen.

Isinbajeva är alla tiders mest framgångsrika kvinnliga stavhoppare med bland annat två OS-guld på meritlistan.

– Chansen att få hjälpa ryska idrottare att komma tillbaka till toppen är väldigt motiverande och kommer att fungera som kompensation för att jag inte får tävla i Rio.

Viewing all 53211 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>