Quantcast
Channel: Sport | Svenska Yle
Viewing all 53177 articles
Browse latest View live

Shefki Kuqi förbannad på fotbollsligan: ”Uppenbart att alla vill att HIFK stannar”

$
0
0

FC Inters lots Shefki Kuqi sparade inte på ammunitionen efter krysset i bottenmatchen mot HIFK. Enligt Kuqi var det solklart att ligan med domarna i spetsen gjorde allt för att se till att Inter inte skulle vinna.

Matchen på Kuppis fotbollsstadion slutade 0-0 efter att Inter, som till största del kontrollerat bollinnehavet, fick spela med decimerad trupp i en dryg halvtimme.

Det efter Intermittfältaren Bajram Nebija blev utvisad under smått oklara omständigheter. Samtidigt som Njazi Kuqi höll på att löpa ensam igenom HIFK-försvaret hade domaren sett Nebija knuffa kamraternas Jani Bäckman i samband med en foul av samma spelare.

Domaren Dennis Antamo blåste av spelet och visade Nebija rött kort och gav Inter en frispark från egen planhalva – vilket fick flera spelare och inte minst tränaren att se rött.

– Kanske han (Antamo) tyckte att anfallet var för farligt. Han måste tydligen hitta på något, sade Kuqi under en presskonferens efter matchen.

"Helsingfors måste få ha sina derbymatcher"

Enligt Kuqi står det nu klart att ligan vill se till att HIFK inte behöver kvala om sin ligaplats.

– Jag har länge misstänkt att alla vill att HIFK stannar i ligan. Det är uppenbart, fräste Interlotsen.

– Helsingfors måste få ha sina derbymatcher så att publiksiffrorna ser bättre ut och deras inkomster stiger. Det är helt solklart att det är så här ligan vill ha det, fortsätter Kuqi.

Nöjd med spelarnas insats trots händelsefattig match

Under de 55 minuterna som lagen spelade med elva mot elva lyckades ändå inte varken FC Inter eller HIFK dominera spelet. Trots det är åtminstone Kuqi nöjd med det som spelarna visade upp på planen på måndagskvällen.

– Jag är nöjd med hur vi spelade. Det var den bästa matchen som vi gjort under min tid här, sade Kuqi under presskonferensen.

– Om vi kämpar på samma sätt också under de sista omgångarna så kommer vi att klara oss, oberoende om domarna jobbar emot oss eller inte. Det här är fotboll och jag vill att mina killar ska kämpa, fortsätter Kuqi.

Matchen mellan FC Inter och HIFK slutade 0-0.

Bottenstriden i fotbollsligan

#LagGPWTLGP
9.FC Lahti26881034:3632
10.HIFK26571427:3422
11.FC Inter26571419:3422
12.PK-3527371727:5010*

* straff på -6 poäng på grund av att inte ha betalat ut löner i tid.


Borgåpojke löpte nytt finländskt rekord i skoltävling

$
0
0

15-åringen Isac Wedenberg löpte nytt finländskt rekord på 300 meter under veckoslutet. Han representerar Borgå Akilles.

Det var i skolmästerskapen i friidrott i Kervo under veckoslutet som Isac Wedenberg från Borgå Akilles satte nytt finskt rekord för 15-åriga pojkar på 300 meter. I skolmästerskapen löpte han för Lyceiparkens skola.

Wedenbergs sluttid blev 35.30. Han tävlade i klassen P15. Wedenberg slog det elva år gamla rekordet på sträckan med tre tiondelar.

Borgå Akilles knep också två nya klubbrekord under tävlingarna, enligt friidrottssektionens Facebook-sida.

Ida Henricson löpte klubbrekord på både 100 meter och 300 meter i klassen F13, medan Amanda Liljendal förbättrade klubbrekordet i kulstötning i klassen D19.

Trots löfte om samarbete – nya F1-ägaren uppges frysa ut Bernie Ecclestone

$
0
0

F1-mogulen Bernie Ecclestone kan ha sagt sitt om VM-serien. Det enligt tyska Auto Bild Motorsport, som uppger att F1-seriens nya ägare John Malone inte har någon som helst respekt för den tidigare härskaren.

F1-serien såldes tidigare till det amerikanska medieföretaget Liberty Media för uppskattningsvis 7,5 miljarder euro, vars majoritetsägare John Malone nu vill vädra ordentligt i formel 1-kulisserna.

Enligt den tyska tidningen tänker Malone omorganisera F1-strukturerna på så sätt att Bernie Ecclestone blir utan makt efter den avslutande deltävlingen i Abu Dhabi.

Ännu då miljardaffären offentliggjordes talade den nya F1-ordföranden Chase Carey om att Ecclestone skulle få sitta kvar i åtminstone tre år till.

Enligt Auto Bild Motorsport är Malone en man som är känd för att få sin vilja igenom. Han uppges ha konstaterat att han ”äter motståndare till frukost” och kallas även för ”medieindustrins Darth Vader”.

Slut på utbetalningarna till Ferrari?

Malone tänker också ta tag i Ferraris ekonomiska särställning inom F1-serien. Mediemogulen uppges vara ovillig att fortsätta specialutbetalningen på 70 miljoner dollar till det anrika stallet, som Ferrari tidigare förhandlat sig fram till.

För tillfället tjänar Ferrari 20 % mer än till exempel Mercedes på inkomsterna i formel 1-serien, enligt uppskattningar av sajten Autosport.com.

Enligt Auto Bild hade Malone avslutat förhandlingarna med Ferraribasen Sergio Marchionne med att konstatera ”Dra mig till rätten, jag har både tid och pengar”.

Liberty Media har tidigare meddelat att F1-stallen har möjligheten att köpa in sig som ägare av hela serien.

Tomek Valtonen: "Det är helvetes mycket tyngre att vara tränare"

$
0
0

Inför sin tredje säsong som chefstränare för ligalaget Vasa Sport börjar Tomek Valtonen vara varm i kläderna. Han njuter av uppdraget även om han som tränare står inför helt andra utmaningar än under den aktiva spelarkarriären.

Den idag 36-årige Tomek Valtonen kunde fortfarande spela ishockey. I årets Sport finns bland annat jämngamla lagkaptenen Markus Kankaanperä och den ett år yngre Ville Viitaluoma, som är bekanta för Valtonen från den egna spelarkarriären.

Den egna spelarkarriären satte Valtonen punkt för säsongen 2008-2009.

– Som spelare håller du fokus på dig själv. Du spelar för laget, men du sköter din egna uppgift för att hjälpa laget att vinna. Som tränare har jag 30 spelare och en hel stab av tränare, medierna och allt det. Det är otroligt många rörliga delar att hålla koll på som ledare, konstaterar Valtonen för Yle Sporten och fortsätter.

– Tränandet är otroligt mycket tyngre, men jag njuter mer nu än vad fallet var när jag spelade. Mina sista år var trasiga på grund av skador och värk och kroppen höll helt enkelt inte. Jag njuter otroligt mycket mer av att vara tränare, men det är helvetes mycket tyngre än att vara spelare, betonar Valtonen.

Valtonen håller koll på sin flock. Tomek Valtonen tränar Vasa Sport. Bild: YLE/AnttiKoivukangas Tomek Valtonen,Vasa Sport

"Jobbat med personlig utveckling"

Under sommaren har Valtonen jobbat med att bygga vidare på det lag som säsongen 2015-2016 gjorde sitt första slutspelsframträdande, men har har också arbetat en hel del med sig själv under de ishockeyfria månaderna.

– Små saker förändras hela tiden, men varje tränare har sin stil och gör jobbet via sin egen personlighet. Inom de givna ramarna utvecklar man kontinuerligt sin ledarstil och sin coachning. Jag upplever att man måste utvecklas varje dag, man får inte slarva bort en enda dag. Under sommaren har jag arbetat mycket med mig själv och fokuserat på att orka igenom hela säsongen. Det är ett faktum att det är mörkt och det regnar i november och det gäller att hålla den egna energinivån uppe genom hela säsongen, betonar Valtonen.

Under Tomek Valtonens ledning tog Vasa Sport under sin första ligasäsong 60 poäng i grundserien. Följande säsong var saldot redan 83 poäng. Att förvänta sig en liknande procentuell utveckling nu upplever Valtonen som orealiskt, men påpekar samtidigt att siktet är inställt på att förbättra.

– Naturligtvis vill vi förbättra vårt resultat från ifjol, men vi måste också komma ihåg att vi jobbar med begränsade resurser. Vi måste lyckas överträffa oss själva i hela organisationen. Vi ger oss inte ut med en moped på motorvägen. Tålamod är nyckelordet och jag är säker på att om vi lyckas hålla den röda tråden genom hela säsongen så går det bättre än ifjol, siar Valtonen.

Valtonen spelade mycket för Jokerit i tiderna. Tomek Valtonen spelade stora delar av karriären i Jokerit. Bild: Pekka Mononen/EUROPHOTO Tomek Valtonen

"Vi har betonat karaktär i rekryteringsprocessen"

Sports träningssäsong beskriver Valtonen som hackig. Småskador har gjort livet surt för Vasa Sport som bara vid ett fåtal lägen kunnat ställa det optimala laget på isen. Men med några dagar kvar till ligastarten har det ljusnat rejält och Valtonen väntar med iver på fredagen.

I sin lagbyggnadsprocess har han och rektyreringsorganisationen inom Vasa Sport varit ute efter en specifik typ av spelare.

– Vi har betonat karaktär när vi rekryterade. Via det har vi fått in en hel del erfarenhet och också fysisk storlek in i laget. Vi sökte den typens spelare och jag tycker vi har lyckats mycket bra på den punkten.

I och med värvningarna av Markus Kankaanperä, Ville Viitaluoma och Filip Riska fick Sports omklädningsrum bland annat ett tillskott på över 2000 ligamatchers erfarenhet. Förväntningarna i Vasa inför säsongen är optimistiska, men Valtonen betonar gärna att hans lag fortfarande slår ur underläge.

– En utmanare är vi alltjämt, det är ett faktum. Vi är däremot en del av ligan idag, vi har satt vår prägel på serien och folk vet hur vi spelar och vilka värderingar vi står för och vilken vår identitet är. Det var den viktigaste uppgiften under vår första säsong och den lyckades vi med.

Champions League tillbaka på tv i kväll: Hur mår PSG utan Zlatan?

$
0
0

Utan Zlatan Ibrahimovic och med en ny tränare har säsongstarten varit trög för Paris Saint-Germain. Men det är i Champions League-spelet som klubben har sina stora mål och hemmamatchen mot Arsenal är en bra chans för PSG att visa att laget trots allt är på väg åt rätt håll.

Paris Saint-Germain–Arsenal

Champions League, grupp A, första matchen.
Parc des Princes, Paris, klockan 21.45.

Matchen sänds i TV2 och på Arenan och refereras på svenska av Christoffer Herberts.

PSG:s förutsättningar:

Trots att klubben vann franska ligan med 31 poängs marginal och tog sig till kvartsfinal i Champions League fick tränaren Laurent Blanc kicken i somras. Fransmannen hade bara några månader tidigare skrivit på ett nytt kontrakt, och fick 22 miljoner euro som plåster på såren när han sparkades.

Tidigare Sevilla-tränaren Unai Emery tog över och sett till kravbilden har spanjoren fått en mardrömsstart.

Redan i den tredje omgången åkte PSG på stryk då Monaco vann med 3–1. Förra säsongen tog det 29 ligamatcher innan PSG förlorade. Och i lördags fick PSG nöja sig med 1–1 hemma mot Saint-Étienne, vilket betyder att Parislaget tappat fem poäng på de fyra första omgångarna. Förra hösten hade PSG efter 15 omgångar bara förlorat fyra poäng.

Direkt från start har Emery alltså orsak att känna press, trots att hans trupp saknar utflugna Zlatan Ibrahimovic och att laget dragits med en del skador. Det är hur som helst inget avslappnat och njutande PSG som välkomnar Arsenal i höstens Champions League-premiär.

Unai Emery har vunnit tre raka Europa League-titlar med Sevilla. Nu är det Champions League med nya klubben PSG som gäller. Unai Emery har vunnit tre raka Europa League-titlar med Sevilla. Nu är det Champions League med nya klubben PSG som gäller. Bild: All Over Press Unai Emery

Arsenals förutsättningar:

Precis som PSG har Arsenal sju poäng efter fyra ligaomgångar, och precis som i Paris har tränaren i London anledning att känna sig lite stressad. För till skillnad från den franska ligan finns det inget utrymme för missar i Premier League. Och nya tränarna Pep Guardiola, Antonio Conte och José Mourinho har genast fått bättre säsongstarter med sina nya lag Man City, Chelsea och Man United än vad Arsène Wenger fått på sin 21:a säsong med Arsenal.

Känslan att "The Gunners" inte heller den här säsongen kommer att räcka till guld är påtaglig, och laget kunde lika väl ha förlorat hemma mot Southampton i lördags då Arsenal till slut ändå vann med 2–1 efter en straff på tilläggstid.

Det här året öppnade Wenger i alla fall plånboken i augusti, då han pungade ut med över 60 miljoner euro för två spelare från den spanska ligan: tyske mittbacken Shkodran Mustafi kom från Valencia och spanska anfallaren Lucas Perez från Deportivo La Coruna.

Med tanke på att Basel och Ludogorets Razgrad är de två övriga lagen i gruppen förväntas både PSG och Arsenal gå vidare och att förlora i kväll är på så sätt inget stort bakslag för något av lagen – men Arsenal och Wenger behöver insatser och resultat som gör att optimismen hittar tillbaka till Emirates Stadium.

Håll koll på:

Edinson Cavani, PSG.

Med Zlatan borta i Europa League-spelande Manchester United är det meningen att Cavani ska dansa på borden, och i en match som den här är det upp till bevis för forwarden.

Formen är det inget fel på, Cavani gjorde två mål förra veckan då Uruguay vann över grannen Paraguay med 4–0 och klev upp i topp i Sydamerikas VM-kval. Användes sedan bara som inhoppare i lördagens seriematch och borde vara fräsch.

Santi Cazorla, Arsenal.

Tillbaka efter skada har mittfältaren varit Arsenals bästa spelare i säsongstarten. Han har också fått plocka hem poäng genom att slå in straffar, senast i lördags på stopptid mot Southampton.

Får en nyckelroll på Parc des Princes då just mittfältsspelet torde vara PSG:s främsta styrka. Profiler som Marco Verratti, Grzegorz Krychowiak, Blaise Matuidi och Thiago Motta blir något för Cazorla att bita i.

Santi Cazorla blev matchhjälte från straffpunkten när Arsenal i lördags slog Southampton med 2-1. Santi Cazorla blev matchhjälte från straffpunkten när Arsenal i lördags slog Southampton med 2-1. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Santi Cazorla

Tidigare möten:

PSG har vant sig vid matcher i London då lagets dubbelmöte med Chelsea hann bli en årlig tradition i Champions League, men PSG och Arsenal har bara mötts i ett sammanhang tidigare.

I semifinalen i cupvinnarcupen 1994 gick Arsenal till final med totalsiffrorna 2–1 efter 1–1 i Paris och en hemmaseger med 1–0 i returen i London. Målskyttarna kan få 90-talsnostalgiker att fälla glädjetårar: Ian Wright och Kevin Campbell för Arsenal, David Ginola för PSG.

Frågetecken:

En lång rad med småskador i PSG, och osäkert om Thiago Silva, Serge Aurier, Maxwell och Layvin Kurzawa finns tillgängliga i backlinjen. Dessutom är det oklart hur tränare Emery matchar sina målvakter: Alphonse Areola är tillbaka i laget efter en lånesäsong i Villarreal, och en utbredd teori är att PSG tänker köra med Areola i cupspelet och Kevin Trapp i de franska ligamatcherna.

För Arsenals del är frågan om Laurent Koscielny hinner komma i spelskick efter den ögonskada han drabbades av i lördags. Gästerna behöver minsann sin ledande back som var lysande för Frankrike i sommarens EM, åtminstone fram till förlängningen i finalen.

Arsenalbacken Laurent Koscielny skadade sig i slutminuterna av helgens ligamatch. Arsenalbacken Laurent Koscielny skadade sig i slutminuterna av helgens ligamatch. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Laurent Koscielny

Troliga laguppställningar:

PSG:
Aréola – Aurier, Marquinhos, Thiago Silva, Maxwell – Verratti, Krychowiak, Rabiot – Di Maria, Cavani, Matuidi

Arsenal:
Cech – Bellerin, Mustafi, Koscielny, Monreal – Cazorla, Xhaka – Walcott, Özil, Sanchez – Giroud

Referentens tips:

Två lag som inte imponerat hittills i höst förväntas enkelt gå vidare från A-gruppen i Champions League och är kanske nöjda med att inleda äventyret med varsin poäng.

PSG är favorit, men Arsenal har stark fransk prägel med Wenger, Giroud, Koscielny, Coquelin osv. och gästerna torde trivas tillräckligt bra i Paris för att kunna komma hem med en pinne. 1–1.

De troliga laguppställningarna uppdaterade tisdag klockan 16.50.

Satte världsrekord i paralympiska spelen – skulle ha vunnit OS-guld med samma tid

$
0
0

Algeriern Abdellatif Baka tog paralympiskt guld i T13-klassen för synskadade på 1500 meter med tiden 3.48,29. En tid, som skulle ha fört Baka – och de tre andra i topp-4 – till guld också i OS i Rio.

Otroligt? Både ja och nej.

Klassen T13 består av handikappidrottare med synskador, och de paralympiska hjältarna hade därmed inte några hjälpmedel som till exempel proteser för att höja på farten.

Men det går ändå inte att direkt jämföra tiderna. I OS var det amerikanen Matt Centrowitz som tog en historisk seger för de förenta staterna, men segertiden i OS-finalen var långt från toppnivå.

Centrowitz guldberättigande 3.50 var hela elva sekunder långsammare än amerikanens tid i försöksheatet. Världsrekordet på 1500 meter för herrar är 3.26,00, som Hicham El Guerrouj satte i Rom år 1998.

Men i den paralympiska finalen stod ändå algeriern Baka för alla tiders lopp på sträckan i klassen T13. Baka förbättrade det gamla världsrekordet efter en brutal slutspurt och lyckades knipa guldet tre tiondelssekunder framför etiopiern Tamiru Demise.

Bronset gick till Henry Kirwa från Kenya (3.49,59), medan guldmedaljörens bror Fouad kom i mål som fyra med tiden 3.49,84.

Borgålaget Butchers byter tränare

$
0
0

Jan Vilkko tar över träningsansvaret för det amerikanska fotbollslaget Butchers. Dessutom tränar quarterbacken Sebastian Berndtsson från Trojans tillsammans med laget.

Borgålaget Butchers avslutade den senaste säsongen i den amerikanska fotbollens Vaahteraliiga på en sjätte plats.

Kari Leivoja lämnar positionen som tränare för laget nästa säsong. Ett team som Jan Vilkko har sammanställt tar i stället över ansvaret för träningen.

– Vårt mål är att på alla plan vara bättre och mer konkurrenskraftiga än förra säsongen, säger Vilkko i ett pressmeddelande på Vaahteraliigas webbplats.

Vilkko fungerade som Butchers huvudtränare för ungefär tio år sedan. Förra säsongen koordinerade han lagets försvar.

En av Åbolaget Trojans quarterbackar, Sebastian Berndtsson, har flyttat till Borgå och tränar tillsammans med Butchers.

Till Svenska Yle säger Berndtsson att han ännu inte har fattat några beslut om i vilket lag han spelar nästa säsong.

Sebastian Berndtsson. Sebastian Berndtsson. Bild: Yle / Mattias Simonsen sebastian berndtsson

Träffades av slagskott i huvudet – tjeckisk ishockeydomare avled efter tung kamp

$
0
0

Efter att ha legat i koma i ett par veckor har den 24-årige hockeydomaren Pavel Lainka avlidit. Tjecken skadades allvarligt efter att ha blivit träffad i huvudet av ett slagskott i en juniormatch uppger sajten scoutingtherefs.com.

I ett pressmeddelande från den tjeckiska ishockeyförbundet kallar man Lainka en lovande ishockeydomare med de högsta av ambitioner. Flera tjeckiska ishockeyprofiler deltog också i sorgen på Twitter.

– Efter en allvarlig skada har min vän och kollega Pavel Lainka lämnat oss. Mina kondoleanser går till hans familj. Vila i frid, skriver den tjeckiske reportern Robert Novotny.

– Pavel kämpade länge och ihärdigt för sitt liv, men en oväntad försämring av hälsan ledde till att han förlorade kampen, skriver ishockeydomaren Roman Kominek.

Det tjeckiska ishockeyförbundet hyllar Lainkas minne med en tyst minut under samtliga matcher som spelas på tisdag.


Klätterapan Anna antar utmaningen och siktar på OS 2020

$
0
0

I Finland är träningsförhållandena ypperliga för den som vill syssla med sportklättring, utom på en punkt. Det finns inte en enda speedvägg, och speed är en av tävlingsgrenarna då klättringen kommer med på OS-programmet.

Hade Anna Laitinen vetat att det fanns klätterväggar hade hon börjat klättra redan som barn. Men det visste hon inte, så i stället höll hon på med redskapsgymnastik och utförsåkning.

Sedan den dag då hon som 17-åring såg sin första klättervägg har hon bara klättrat, både ute och inne. Idag är hon 26 år gammal och försöker vid sidan av klättrandet hänga med i studierna i geoinformatik. Nu lockar dessutom en OS-satsning.

– Många klättrare har varit oroliga för att klättringen, som är en mångsidig och svår gren och med sin egen filosofi, skall pressas in i ett visst format för att passa OS. För det är fyra år en kort tid. Jag har inga skräckvisioner, utan tror att det att klättringen blir OS-gren också kan föra något gott med sig, säger Laitinen till Yle sporten.

Anna Laitinen hoppas få tävla i OS i Tokyo 2020. Sportklättraren Anna Laitinen i Sportmagasinet, september 2016 Bild: Yle anna laitinen,klättrare,sportklättring

Många frågetecken kring tävlingsformatet i OS

Beslutet att inkludera fem nya sporter i OS-programmet i Tokyo 2020 fattades i början av augusti. Inom grenarna är man idag på det klara med hur tävlingarna ska gå till och var de ska hållas, men i övrigt finns det fler frågor än svar i det här skedet.

– Det vi vet nu är att det blir en en kombination av tre klättergrenar: lead, dvs. svårighetsklättring med rep, bouldering som sker på låga väggar och speedklättring, berättar Oskari Sneck, som är ordförande för tävlingsutskottet i Finlands klättringsförbund.

Alla tre grenvarianter kommer att ingå, men hur de poängsätts och i vilken relation de står till varandra är ännu helt öppet. Det är också kvalsystemet, där det talats om ett urval antingen på basen av resultatet i VM eller Internationella Sportklätterförbundet IFSC:s världsrankningslista.

– Mina tankar kretsar en hel del kring OS just nu, och min avsikt är nog att försöka komma med, säger Laitinen, som i världscupen i bouldering placerat sig kring 30:e plats som bäst. I OS kommer 20 manliga och 20 kvinnliga klättrare att få chansen.

Ingen speedvägg i Finland

– Vår första utmaning är att vi inte har någon speedvägg i Finland, konstaterar Anna, som tillsammans med Anthony Gullsten och Ilari Kelloniemi utgör Finlands landslagstrupp i år.

I speedtävlingen använder man en lodrätt vägg där två tävlande kan klättra parallellt längs en led som är likadan överallt i världen. Den som kommer först upp går vidare i tävlingen.

I de två andra grenarna är det skickligheten som avgör. I lead handlar det om att komma så högt upp som möjligt på en vägg som blir svårare ju högre upp man kommer. I bouldering är utmaningen att klara av en svår rutt på första försöket, eller på så få försök som möjligt.

I Sundholmens idrottscenter i Helsingfors kan Anna Laitinen träna på Finlands högsta klättervägg. Klättraren Anna Laitinen på repklättringsvägg i Sundholmens klättringsarena, sept. 2016 Bild: Yle anna laitinen,klättring,sundholmens klättringsarena,väggklättring

Klättring ute kontra inne

Trots att tävlingsklättringen är viktig för Anna Laitinen, handlar ändå en stor del av hennes klättringsintresse om klättring utomhus, på klippor runtom i världen. I år har hon tagit sig an klassiska klättringsklippor bland annat i USA och Spanien. Enligt vissa den enda riktiga formen av klättring.

– Jag har märkt en tudelning. En del av dem som klättrar utomhus har aldrig varit särskilt intresserade av att klättra i hall. Men många yngre klättrare är mer tävlingsinriktade och klättrar inomhus. De har inte tid att klättra ute och de är väldigt glada över att klättringen blir OS-gren.

Möt Anna Laitinen och se henne bemästra klätterväggarna i Sundholmens idrottscenter i Sportmagasinet tisdag 13.9 kl. 21.00 i Yle Fem. I programmet presenteras också de fyra övriga nya OS-grenarna.

IS: Fotbollsligan och domarna har olika åsikter om Kuqis uttalanden – ”Oroväckande”

$
0
0

Shefki Kuqi anklagade fotbollsligan och domarna för att gynna HIFK under matchen mellan hans FC Inter och Helsingforskamraterna på måndag kväll. Ett uttalande som måste leda till åtgärder, säger Mattias Gestranius till Ilta-Sanomat.

Kuqi var bestämt av åsikten att ligan har bestämt sig för att HIFK ska behålla sin plats i fotbollsligan, medan FC Inter nu är närmare att tvingas kvala om sin plats i fotbollsfinrummet.

Ett uttalande som enligt många torde ha lett till konkreta åtgärder från fotbollsligans håll – men istället väljer ligan att se genom fingrarna.

– Disciplinnämnden är en självständig gren av förbundet, men inte kommer vi att föra ärendet vidare. Alla känner Shefki och vet vad han tycker. Han är ganska ensam med de här åsikterna, säger ligans VD Timo Marjamaa till tidningen.

"Han går alltid på höga varv"

Marjamaa berättar att han också fört diskussioner om ämnet ”i god anda” med den hetlevrade tränaren.

– Han går alltid på höga varv under matcherna. Då säger han ofta saker som han inte menar, konstaterar Marjamaa.

Mattias Gestranius (arkivbild). Mattias Gestranius Bild: Yle/Niko Kotiranta mattias gestranius

Domarbasen Mattias Gestranius är däremot av helt annan åsikt. Gestranius säger till Ilta-Sanomat att det är oroväckande uttalanden som Kuqi kom med efter matchen.

– Meningen om att han hade funderat på saken redan länge oroar mig. Jag förstår att känslorna går heta under matcherna, och det är förstås bra, men det han sade visar att det inte var någon spontan reaktion. Det är en allvarlig anklagelse, säger Gestranius.

"Något straff vore lämpligt, men det är inte min uppgift att dela ut dem"

Gestranius ser också gärna att Kuqis kommentarer tas upp i disciplinnämnden.

– Jag anser att något straff vore lämpligt, men det är inte min uppgift att dela ut dem. Jag ska döma matcher och försvara domarna. I det här fallet anser jag att det var helt rätt att ge rött kort, säger Gestranius och syftar på situationer där Inters Bajram Nebihi blev utvisad mitt under ett Åboanfall.

– Jag hoppas verkligen att ärendet tas upp i disciplinnämnden och att de kommer fram till ett ordentligt beslut. Domare har behandlats illa tidigare också och vi har varit missnöjda med tidigare disciplinära åtgärder. Men som sagt är det inte min uppgift att dela ut straff, konstaterar Gestranius.

Håkans tror Kuqi agerade i stridens hetta: ”Det var inte så övervägt”

$
0
0

FC Inters ordförande Stefan Håkans upplevde inte tränaren Shefki Kuqis beskyllningar om att fotbollsligans domare gynnar HIFK som särskilt grova.

En ny storm har blossat upp kring Shefki Kuqi.

Efter måndagskvällens 0–0-match i Åbo mot nedflyttningskonkurrenten Helsingfors IFK sade FC Inter-tränaren att ligan och domarna gynnar huvudstadsklubben.

Framför allt situationen där hemmalagets Bajram Nebija visades ut förargade Kuqi, som ansåg att domaren Dennis Antamo handlade fel.

– Jag har redan länge misstänkt att alla vill att HIFK stannar i ligan, däribland domarna. Det är helt uppenbart, konstaterade en upprörd Kuqi på presskonferensens efter kampen.

Också Håkans vill ha IFK i ligan

FC Inters ordförande Stefan Håkans var på plats på presskonferensen – och han tolkade inte Kuqis beskyllningar som särskilt allvarliga. Han anser inte att Kuqi syftade på att Inter medvetet missgynnas.

– Han sa allmänt att man vill ha kvar Helsingfors IFK i ligan. Jag upplevde det inte som alternativt (att man vill ha ut Inter, red. anm). I så fall skulle jag ha reagerat, men jag tolkade det inte så, säger Håkans till Yle Sporten.

– En stor del av Helsingforsområdet vill ju ha kvar IFK, det har helt klart uttalats såna önskemål. Och också jag tycker att det är bra att HIFK är tillbaka i ligan, inte har jag något emot det.

Inte genomtänkt

Toppdomaren Mattias Gestranius säger till Ilta-Sanomat att han är oroad över Kuqis formulering att han länge misstänkt att domarna gynnar HIFK. Håkans tror däremot att Kuqis beskyllning – trots formuleringen – kom i stridens hetta.

– Han ansåg bara att IFK favoriserats av domarna. Det var en reaktion efter vad han upplevde som förlorade poäng. Och då det dessutom var andra gången på raken, syftar Håkans på att Inter fick en spelare utvisad också i föregående match mot SJK.

– Många tränare har temperament, men en del har ännu mera. Job Dragtsma (Inters tränare 2007-2016) har precis lika het när det gällde domare. Jag vill inte ta någon i försvar, men tränare säger ibland vad spottet för i mun utan att tänka tanken så långt. Det var inte så övervägt.

Men Kuqi sade att han redan länge misstänkt det här?

– Han tänker nog inte så långt i såna här fall. Jag har hört så mycket ur tränarnas mun att jag inte vet hur allvarligt man ska tolka det här. Jag kommer ihåg att Pertti Lundell (Inters tränare 2001-2002) brukade skrika ”ai sää oot vetänyt Pitkävetoa vai?” åt domarna. Man hör sånt hela tiden på alla serienivåer.

Håkans meddelar att ärendet inte kommer att behandlas desto mer inom klubben. Däremot har Kuqi fått samma uppmaning som Dragtsma i tiderna fick.

– Efter ett par år kom vi med Job överens om att vi inte ska kommentera domslut. Man får ingenting ut av det, förutom att man hamnar upp på läktaren. De är ju heliga de där domarna.

Nöjd med Kuqis arbete

Inter har under Shefki Kuqis ledning samlat sex poäng på sju matcher och ligger nästjumbo i serien på samma poäng (22) som HIFK strax ovanför. Kuqis ex-klubb PK-35 är redan avsågat i botten, medan antingen Inter eller HIFK får kvala om förnyat kontrakt.

Håkans är nöjd med Kuqis sejour hittills och berättar att den tidigare landslagsanfallaren finns med när nästa säsongs tränare i sinom tid förhandlas fram.

– Han har nog fått till en uppryckning, menar Håkans. Spelmässigt har det helt klart gått åt det bättre hållet. Inget ont om de gamla, men om de varit med så länge klubben existerat så kanske det blir lite dammigt. Nog är det lite annan fart och attityd nu.

Medaljmiss för den regerande mästaren och världsrekordmannen i Rio

$
0
0

Ett av Finlands största medaljhopp i Paralympics i Rio de Janeiro blev utanför prispallen på paradsträckan. Toni Piispanen slutade fyra på 100 meter rullstol i T51-klassen.

Piispanen gick in i finalen som regerande paralympisk mästare från London 2012, där han satte paralympiskt rekord med tiden 21,72.

Samma sommar gjorde han nya världsrekord på både 100 och 200 meter, som han sedermera förbättrat. Det nuvarande världsrekordet på 100 meter, 20,47, satte Piispanen förra året.

Men i Rio gick det inte vägen.

"Allting gick dåligt"

Piispanens på förhand sett starkaste konkurrent Peter Genyn vann guld med ett nytt paralympiskt rekord 21,15 och bakom belgaren hann ytterligare två idrottare in framför finländaren.

Silvret gick till Algeriet genom Mohammed Berrahal (21,70) och bronset till Mexico genom Edgar Navarro Sanchez (21,96), medan Piispanen korsade mållinjen som fyra med tiden 22,02.

– Det känns som om allting gick dåligt, jag kom bara inte hårdare fram, konstaterar en besviken Piispanen i ett pressmeddelande.

Piispanen har chans till medaljrevansch på sidosträckan 400 meter, där han tog VM-brons ifjol och EM-guld året innan. 400 meter avgörs på lördag.

I T34-klassens försöksheat på 800 meter var den regerande VM-silvermannen Henry Manni sjätte snabbast med tiden 1.47,51. Lojobon tog tidigare brons på 100 meter.

Färsk ordförande tydlig: Vill öppna ishockeyligan

$
0
0

Personligen är jag av den åsikten att ett öppet system skulle vara på sin plats, säger Heikki Hiltunen som på tisdagen tog över som ordförande för ishockeyligan.

Heikki Hiltunen skrider till verket direkt. På tisdagen kungjordes Vasa Sports mångåriga styrelseordförande som ny ordförande för ishockeyligan – nu ska han inleda samtal med klubbarna om att öppna ligan.

Ishockeyligan har mer eller mindre varit stängd sedan 2000. Enskilda lag som uppfyllt ligakriterierna har lyfts upp, däribland Sport, KooKoo och Jukurit under de tre senaste åren.

Nu bör slussarna öppnas helt och hållet, anser Hiltunen.

– Personligen är jag av den åsikten att ett öppet system skulle vara på sin plats, säger Hiltunen i en intervju med Yle Urheilu och fortsätter att han vill föra en diskussion med ligaklubbarna om framtiden.

– Nu har vi detta system i två säsonger till, men tävling hör givetvis till den här grenen. Varje klubb borde se till att förhållandena såväl på isen som uppe i kontoret är i ett sånt skick att man är redo att ge sig in i den kampen.

Öppenhet nyckeln

Då ligan varit stängd har klubbar som tappat chansen till slutspel kunnat göra sig av med sina bästa spelare utan rädsla om degradering. Det vill Hiltunen nu slippa.

– Jag är van vid att strategin uppdateras varje år, vilket betyder att den aldrig är klar, säger Hiltunen som vill se en förnyad strategi som baserar sig på samtalen med klubbarna stå klar i vår.

Ligans tidigare ordförande Vesa Puttonen, som sade upp sig i våras, har pratat om meningsskiljaktigheter och tvister mellan klubbarna. Det vill Hiltunen råda bot på genom öppenhet.

– Man ska prata om saker vid deras rätta namn och inse att det är åsikter som grälar, inte människor, konstaterar han.

– Jag har redan känt att klubbarna gör ett gott samarbete, man måste bara få kollektivet att fungera och få alla att respektera varandra. Man måste jobba för det gemensamma bästa och inte dela in sig i olika läger.

Selänne och Forsberg hyllar varandra: ”En underbar människa”

$
0
0

I en lång intervju med Sportbladet pratar Teemu Selänne om Finlands superjuniorer, lärdomarna man tagit av Sverige, sitt bittraste minne – och den eviga vänskapen med Peter Forsberg.

– Jag har alltid haft det bra med svenska lagkompisar. Jag måste lyfta på hatten – jag har aldrig träffat en svensk som jag kan säga något negativt om. Det är ett starkt statement.

Teemu Selänne pratar väldigt varmt om svenska hockeyspelare i en intervju med Sportbladet. Han nämner Samuel Påhlsson, Johan Davidsson, Hampus Lindholm, Rickard Rakell – och Peter Forsberg.

– Vi är bra vänner, säger Selänne som spelade tillsammans med Forsberg i Colorado Avalanche säsongen 2003-2004, och fortsätter att gamla duster i rinken inte längre diskuteras.

– Nej, det blir inte mycket prat om sådant. Det handlar till slut bara om ishockey och idrott. Vänskapen som utvecklats genom åren mellan mig och Peter är mycket starkare än själva idrotten. Det är en evig vänskap.

Selänne och Forsberg spelade en säsong tillsammans i Colorado Avalanche. Teemu Selänne och Peter Forsberg, Colorado Avalanche 2004. Bild: All Over Press Colorado Avalanche,Peter Forsberg,Teemu Selänne

Senast mötte Forsberg sin finländska kompis på tennisplanen, när Selänne och Jarkko Nieminen besegrade Forsberg och Roger Federer i Nieminens avskedsmatch i Helsingfors.

– Idag lämnade ”Foppa” planen som en förlorare. Det var det enda målet, sade Selänne skämtsamt till Ilta-Sanomat efter kampen som det finländska paret vann.

– Det är alltid lika roligt att träffa honom, säger Forsberg nu om Selänne till Sportbladet. Han är en underbar människa. Han har alltid ett leende i ansiktet. Han älskar livet på något sätt. Han gillar att ha kul. En bra person helt enkelt.

– Teemu är lika fantastisk som människa som han var som ishockeyspelare. Han var rak och ärlig som spelare. Det var aldrig några fula grejer när man mötte honom. Han var respekterad i hela NHL.

”Bittraste matchen jag upplevt”

Teemu Selänne och Peter Forsberg hör till de absolut största ishockeyspelarna i Finland respektive Sverige genom tiderna. I landslagströjan möttes de flera gånger – och Selänne har såväl trevliga som bittra minnen.

Det värsta kom i hemma-VM 2003 då Lejonen tappade en 5–1-ledning (efter bland annat ett hattrick av Selänne) till 5–6-förlust i kvartsfinalen mot Tre Kronor.

– Ja, satan. Det är den bittraste matchen jag upplevt. Den var, och är, svårsmält. Man ska bara inte förlora i det läget, säger Selänne som även var med om finalförlusten mot Sverige i OS 2006.

– OS-finalen i Turin var givetvis en större match med de bästa spelarna. Vi hade turneringens bästa lag och förlorade egentligen inte en enda match, kändes det som. Men det är som livet, det kommer upp- och nedförsbackar.

– Jag kan ändå säga att jag har mer positiva än negativa upplevelser när det gäller matcher mot Sverige, säger Selänne och nämner OS-kvartsfinalen i Nagano 1998 som Finland vann med 2-1 efter dubbla fullträffar av ”Finnish Flash” som bästa minne.

Tog modell av Sverige

Selänne medger att det fortfarande finns en sorts hatkärlek mellan Finland och Sverige i hockeyrinken.

– Visst är det så. Det är vår kära granne och det ger en extra laddning. Det finns en stor respekt, men också en känsla att vi måste slå just Sverige. Det är lite storebror mot lillebror. Det är speciellt, säger Selänne till Sportbladet.

Selänne fungerar som rådgivare för Finlands World Cup-lag. Teemu Selänne är en finsk ishockeylegendar. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Teemu Selänne

Historiskt sett är det klar fördel Sverige i inbördes kamper, men på juniorsidan har Finland på sistone haft övertaget med två junior-VM-guld under de tre senaste åren.

– Det är mäktigt. Finland tog lärdom av Sverige i mitten av 2000-talet. Sverige hade de bästa juniorerna och Finland stod och stampade på samma ställe.

Selänne berättar att Finland valde Sveriges väg med fokus på den individuella utvecklingen framom laget, vilket gett resultat.

– Vi tänkte till där... ”Vänta nu, vad är Sverige för land egentligen? Så många förstaval och så mycket bättre juniorer än oss. Hur kommer det sig?”

– I början av 2000-talet hade vi ett system där alla skulle spela på samma sätt. Det blev för mycket lagspel och fasta, stereotypa roller. Nu har det förändrats. Laget byggs nu på supertalanger, tidigare var det på rollspelare.

Tre förändringar i lejonlaget – Sebastian Aho får chansen

$
0
0

I natt spelar Finlands ishockeylandslag sin sista förberedande match inför World Cup i Kanada. För motståndet i Washington står USA – och Lauri Marjamäki gör några förändringar i uppställningen.

Efter en seger och en förlust mot Sverige väntar USA i generalrepetitionen natten till onsdag finländsk tid – med ett par nya bitar i laguppställningen.

Pekka Rinne är tillbaka mellan stolparna efter att Tuukka Rask vaktat Finlands bur i 3–6-nederlaget i Göteborg senast.

Därtill kommer Sebastian Aho in i tredjekedjan istället för Teuvo Teräväinen, medan Sami Lepistö ersätter Ville Pokka i försvaret.

Lepistö full av energi

– Vi ville köra in Lepistö och Aho. Teräväinen och Pokka har spelat helt bra, men vi vill se var vi står och vad vi har för spelare att tillgå, motiverar chefstränaren Marjamäki på landslagets Facebooksida.

– Jag har mycket energi, jag har väntat på att få spela, fortsätter Lepistö. Det blir en tuff match, USA är ett rörligt och skickligt lag.

Finland möter USA med start klockan 02.00 i natt. Lejonen inleder World Cup mot Team North America natten till söndag.

Finlands lag mot USA:

Anfallskedjor
Patrik Laine – Aleksander Barkov – Jussi Jokinen
Mikael Granlund – Mikko Koivu – Joonas Donskoi
Sebastian Aho – Valtteri Filppula – Jori Lehterä
Lauri Korpikoski – Erik Haula – Leo Komarov

Backpar
Olli Määttä – Rasmus Ristolainen
Jyrki Jokipakka – Sami Vatanen
Esa Lindell – Sami Lepistö

Målvakt
Pekka Rinne (Tuukka Rask)


Nya ryska dopningsfall bekräftade – spjutvärldsmästare fast

$
0
0

Fyra ryska idrottare har åkt fast för dopning när prov från sommar-OS i Peking 2008 och London 2012 testats på nytt. Bland annat ritas resultatlistan i damernas spjut från Peking om.

Idrottarna vars positiva dopningsprov nu bekräftats av den internationella olympiska kommittén är Maria Abakumova, Inga Abitova, Denis Aleksejev och Jekaterina Gnidenko.

Den namnstarkaste av dem är Abakumova, som nu fråntas sitt OS-silver från Peking efter att hennes prov visat spår av den anabola steroiden turinabol.

Abakumova slutade tvåa i spjutfinalen bakom Barbora Špotáková. Ny silverdam är Tysklands Christina Obergföll medan bronset går till Storbritannien och Goldie Sayers.

Sayers har kritiserat Ryssland och nationens dopningsproblem i hårda ordalag tidigare. Hon sade sig vara ”väldigt arg” över att hon får sin medalj åtta år för sent, när misstankarna kring Abakumova kom fram i maj.

– Jag är säker på att min karriär tagit en totalt annorlunda riktning, utan tvekan. Det är inte samma sak att få sin medalj per post, sade Sayers till BBC Radio 5 live.

Maria Abakumova, Barbora Spotakova och Christina Obergföll firar sina medaljer i Peking. Maria Abakumova, Barbora Spotakova och Christina Obergföll, OS 2008. Bild: All Over Press Barbora Špotáková,Christina Obergföll,Marija Abakumova

Storbritannien får även ett annat brons från Peking i efterhand eftersom Denis Aleksejev ingick i Ryssland bronslag på 4 x 400 meter, som nu diskvalificeras.

Inga Abitova slutade sexa på 10 000 meter i Peking, medan bancyklisten Jekaterina Gnidenko var åtta i London.

Hackerattack mot Wada – amerikanska världsstjärnor pekas ut för dopning

$
0
0

Serena Williams och Simone Biles finns bland idrottarna vars medicinska uppgifter hackergruppen ”Fancy Bears” läckt ut. Smutsigt, menar gruppen, men IOK förnekar och fördömer.

Den internationella antidopningsbyrån Wada har utsatts för en hackerattack av den ryska gruppen ”Fancy Bears” eller ”Tsar Team” som kommit över hemliga medicinska dokument över idrottare som deltog i OS i Rio i somras.

Dokumenten finns i den så kallade Adams-databasen, där bland annat idrottares medicinering listas. Däribland vanligtvis dopningsklassade mediciner, som aktiva får använda mot läkarintyg.

– Efter att noggrant studerat Wadas databas har vi kommit fram till att dussintals amerikanska idrottare har testat positivt, skriver Fancy Bears på sin webbplats, enligt The Guardian.

"Korrupta och ohederliga"

Gruppen pekar bland annat ut tennisstjärnorna Serena och Venus Williams samt OS-drottningen Simone Biles som tog fyra OS-guld i gymnastik.

– Det här är ytterligare bevis på att Wada samt IOK:s medicinska och vetenskapliga avdelningar är korrupta och ohederliga, menar Fancy Bears.

Fancy Bears skriver att man börjar med den amerikanska truppen men senare kommer att publicera uppgifter om andra länder.

IOK: Inte brutit mot dopningsregler

Wada och IOK bekräftar intrånget, men betonar samtidigt att gruppen går fram med osanning.

– Vi fördömer starkt metoder som syftar till att skada ryktet för rena idrottare. IOK kan bekräfta att nämnda idrottare inte har brutit mot några antidopningsregler under OS 2016, skriver IOK i ett pressmeddelande.

– Wada beklagar djupt situationen och är väldigt medveten om hotet det medför för idrottare vars konfidentiella information har läckts ut genom denna kriminella handling, säger Wadas generalsekreterare Olivier Niggli.

Mäktig slutspurt: Tre mål på fem minuter gav Jokerit segern

$
0
0

Fram till de sista tio minuterna såg Jokerit ut att avsluta sin långa KHL-bortaturné med en förlust. Men plötsligt vaknade gästerna till.

En målfattig drabbning tickade in på de sista tio minuterna i hemmaledning. Lauris Darzins hade stått för matchens dittills enda fullträff i slutet av den andra perioden, och Dinamo Riga var på väg mot tre poäng.

Men sedan vaknade Jokerit.

Först kvitterade Topi Jaakola vid tiden 51.28. Fyra minuter senare förde dansken Oliver Lauridsen upp bortalaget i ledning, och bara knappa minuten efter det satte Mika Niemi in 1-3.

Jokerit avslutade därmed sin sju matcher långa bortaturné med en seger. Sammanlagt blev det fyra segrar under resans gång. Följande match spelas i Helsingfors, då Avangard Omsk kommer på besök på lördag.

Dinamo Riga – Jokerit 1-3 (0-0,1-0,0-3)
36.57 1-0 Darzins (Sestito)
51.28 1-1 Jaakola (Salminen)
55.41 1-2 Lauridsen (Jensen,Wirtanen)
56.31 1-3 Niemi (Jormakka)

Tuomo Ruutu vägrar ge upp – NHL-drömmen lever vidare i Vancouver

$
0
0

Efter bara en poäng på hela säsongen trodde många att Tuomo Ruutus NHL-karriär i vår tog slut. Men Ruutu fortsätter tampas om en plats och åker nu på prov till Vancouver.

Ruutu har gjort en lång karriär i NHL och som bäst producerat 57 poäng (19+38) i Carolina Hurricanes säsongen 2010-2011. Men på senare år har takten avtagit.

Förra säsongen stannade Ruutus saldo på en futtig passningspoäng på 33 matcher i New Jersey Devils och han är fortfarande utan kontrakt.

Men nu finns det ljusning i sikte för den fyrfaldiga VM-medaljören och dubbla OS-bronsyttern.

Ruutu, 33, deltar nämligen på Vancouver Canucks träningsläger liksom James Sheppard som likaså saknar kontrakt. Ruutu måste därmed under de kommande veckorna övertyga Canucks ledning om att han är värt ett kontrakt.

Regerande mästarna utslagna - Finlands saga all i goalball

$
0
0

Finlands förhoppningar om att försvara det paralympiska guldet i goalball kom av sig redan i gruppspelet i Rio de Janeiro. Nattens 11-7 seger mot Kina räckte inte till avancemang från gruppspelet.

Inför matchen stod det klart att utmaningen var rejäl för Finland, som behövde slå Kina med åtta bollar för att gå vidare. Finland hade förlorat alla sina tre tidigare gruppspelsmatcher.

I pausvilan såg det ljust ut då ställningen var 10-2, men en kinesisk forcering i andra halvlek grusade de finska förhoppningarna om avancemang.

Finland vann visserligen matchen, men segersiffrorna 11-7 blev en bit ifrån vad man hade hoppats på.

–Visst är det en stor besvikelse för hela laget, men jag är ändå stolt att vi visade att vi kunde kämpa om en plats i slutspelet, sade yttern Erkki Miinala i ett pressmeddelande från Finlands paralympiska kommitté.

Från Finlands grupp gick Litauen, Turkiet, USA och Kina vidare till kvartsfinal.

Viewing all 53177 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>