Quantcast
Channel: Sport | Svenska Yle
Viewing all 53230 articles
Browse latest View live

Ligastjärna borta i sex veckor – se bild på rejält uppsvullna handen

$
0
0

Pelicans måste klara sig länge utan sin profilcenter Justin Hodgman. Kanadensaren fick ett slag i handen i matchen mot JYP förra veckan.

Justin Hodgman har hört till FM-ligans effektivaste spelare sedan han återvände till Pelicans i november. Kanadensarens poängsnitt ligger på nästan en per match, då han på 19 kamper stått för åtta mål och nio assist.

Men nu blir det paus i poängproduktionen.

”Fick ett slag”

Hodgman skadade sig i Pelicans senaste match mot JYP i Lahtis på fredagen och tvingas vila i sex veckor.

– Jag fick ett slag i den högra handen efter en tackling med följden att handen nu är bruten, säger Hodgman i klubbens pressmeddelande.

Hodgman publicerade på måndagen på Twitter en bild på den uppsvullna handen, som nu är i paket i åtminstone fyra veckor.

Hodgman, 28, gjorde succé i Pelicans säsongen 2011-2012 och har sedan dess spelat i såväl KHL, NHL, AHL, SHL som den tjeckiska ligan. Pelicans ligger på sjätte plats i FM-ligan.


Olovligt blek insats i ödeskampen – Lettland pinade Finland

$
0
0

Den regerande juniorvärldsmästaren i ishockey var nära ett nytt fiasko i den första nedflyttningsdusten. Finland var skyhög favorit mot Lettland men vann endast med uddamålet.

Alla tiders fiaskoturnering avslutas med nedflyttningskval mot den andra gruppjumbon Lettland, som förlorade samtliga fyra matcher i gruppspelet med målskillnaden 6-29.

Två segrar krävs för säkrad plats i A-VM – nu har Finland tagit den första. Men prestationen var allt annat än imponerande.

"Vi fixar det här"

Den färska förbundskaptenen Jussi Ahokas juniorlejon uppträdde slött under den första perioden, men ledde trots det i pausen.

Målet kom vid tiden 7.43 och gjordes av backen Vili Saarijärvi som i powerplay skickade in ett handledsskott från blålinjen.

– Nog fixar vi det här, det gäller bara att köra för fullt nu, sade Saarijärvi i Yles pausintervju.

Kalldusch

Men det blåvita spelet fortsatte hacka efter periodpausen.

Dryga fyra minuter in i mittakten slog Maksims Ponomarenko in kvitteringen för Lettland, som dessutom kort därefter tvingade Finland till två utvisningar.

Maksims Ponomarenko, som här tar omkull Rysslands German Rubtsov i en tidigare match, kvitterade kampen. Maksims Ponomarenko gör omkull German Rubtsov, Ryssland-Lettland, JVM 2017. Bild: All Over Press German Rubtsov,ishockey,Juniorvärldsmästerskapet i ishockey 2017

Återstoden av den andra perioden var överlag grinig. Under fjorton minuter efter utjämningen tilldelades hela sju utvisningar (fyra för Finland, tre för Lettland).

De resulterade dock inte i några mål, vilket betydde att 1-1 stod sig efter 40 minuter.

– Jag vill påstå att den här perioden är den sämsta av alla dåliga perioder vi sett av Finland i detta mästerskap. Uselt spel av lejonen, summerade Yle Sportens referent Christoffer Herberts.

Vesalainen målskytt

Finland fortsatte agera nervöst också efter den andra pausen – men fick till en förlösande fullträff med elva minuter kvar på klockan.

Kristian Vesalainen drog iväg ett skott från blålinjen som via lettiska ben något tursamt hittade sig in i nätmaskorna.

Lettland försökte få till en ny kvittering utan målvakt på slutet, men lyckades inte överlista Veini Vehviläinen en andra gång och Finland vann därmed matchen med 2-1.

Finland kan säkra VM-platsen med en andra seger över Lettland klockan 00.30 natten till onsdag finsk tid. En tredje kvalmatch spelas vid behov på torsdag kväll.

Finland – Lettland 2-1 (1-0,0-1,1-0)

07.43 1-0 Saarijärvi (Räsänen) PP
24.37 1-1 Ponomarenko (Krastenbergs,Tralmaks)
49.00 2-1 Vesalainen (Heiskanen,Tolvanen)

Målvakter:
Veini Vehviläinen FIN 11+7+5 = 23
Mareks Mitens LAT 20+16+7 = 43

Två straffar mot Liverpool – blytungt poängtapp mot bottengäng

$
0
0

Sadio Mané var på väg att ge titeljagande Liverpool full pott i måndagens Premier League-match mot Sunderland. Men sedan tog han bollen med handen i straffområdet – och Liverpool tappade nya poäng.

Senast efter nyårsaftonens seger över Manchester City titulerades Liverpool allt tydligare en av tabellettan Chelseas största utmanare – om inte den allra största.

Måndagens bortamatch mot bottenlaget Sunderland skulle vara en enkel uppgift för Jürgen Klopps mannar.

Det blev den inte.

Mané målskytt – och syndabock

Daniel Sturridge, som senare klev av skadad, nickade in öppningsmålet för gästerna i den nittonde minuten, men Sunderlands skyttekung Jermain Defoe utjämnade från straffpunkten stunden senare.

Ett mönster som skulle upprepas i andra halvlek.

Sadio Mané gjorde säsongens nionde ligamål. Liverpools Sadio Mané firar mål mot Sunderland, januari 2017. Bild: All Over Press fotboll,Liverpool FC,Premier League,Sadio Mané

När Sadio Mané petade in 1-2 efter en hörna i den 72:a minuten trodde de flesta att kampen var avgjord.

Mané tittade på den assisterande domaren efter fullträffen för att försäkra sig om att offsideflaggan inte restes, och fick domslutet med sig. Senegalesen hade inte samma tur tolv minuter senare.

”Visade härlig karaktär”

Sunderland fick en frispark strax utanför straffområdet. Svensken Sebastian Larsson skickade in bollen som tog i Manés hand – straff för Sunderland, varning för Sadio Mané.

Fram stegade igen Defoe som kyligt placerade in ännu en kvittering.

Se målen:


(video: Viasat)

Liverpool stormade fram på slutet men Vito Mannone höll tätt. Hemmakeepern stoppade bland annat Adam Lallanas farliga avslut på stopptid.

– Vi visste att det kommer att bli svårt mot ett topplag som pressar oss. Vi visade härlig karaktär och är glada med en poäng, säger Defoe enligt BBC.

Seger för City

Serietvåan Liverpool ligger nu fem poäng bakom ledande Chelsea, som spelat en match färre. Sunderland är kvar nedanför nedflyttningsstrecket på 18:e plats.

Bakom Liverpool klev Manchester City upp på tredje plats tack vare en 2–1-hemmaseger över Burnley. City är två poäng bakom Liverpool.

Gael Clichy och inhopparen Sergio Agüero stod för Citys mål, medan Fernandinho tog sin tredje utvisning på sju matcher efter att ha kapat gästernas Johann Berg Gudmundsson vid en halvtimme på klockan.

Fernandinho såg rött – igen. Domaren Lee Mason ger Fernandinho rött kort i matchen Man City-Burnley, januari 2017. Bild: BPI / All Over Press Fernandinho,Lee Mason,Rött kort

Resultat:

Middlesbrough - Leicester 0-0

Everton - Southampton 3-0 (0-0)
74. Enner Valencia 1-0
81. Leighton Baines (straff) 2-0
89. Romelu Lukaku 3-0

Manchester City - Burnley 2-1 (0-0)
58. Gael Clichy 1-0
63. Sergio Agüero 2-0
70. Ben Mee 2-1

Sunderland - Liverpool 2-2 (1-1)
19. Daniel Sturridge 0-1
25. Jermain Defoe (straff) 1-1
72. Sadio Mane 1-2
84. Defoe (straff) 2-2

West Bromwich - Hull 3-1 (0-1)
21. Robert Snodgrass 0-1
49. Chris Brunt 1-1
62. Gareth McAuley 2-1
73. James Morrison 3-1

West Ham - Manchester United 0-2 (0-0)
63. Juan Mata 0-1
78. Zlatan Ibrahimovic 0-2

Lejonlotsen Ahokas: Alla måste på riktigt vara redo att kämpa

$
0
0

Finlands spel fortsätter hosta betänkligt i junior-VM i ishockey. Den nytillträdda förbundskaptenen Jussi Ahokas var trots segern missnöjd med den första kvalmatchen mot Lettland.

Efter många om och men besegrade Finland till slut den andra gruppjumbon Lettland, som inte vunnit en match i A-VM på fem år.

Vacker var dock inte 2–1-vinsten – det medger även chefstränaren Jussi Ahokas.

Jussi Ahokas inte belåten med lejonspelet. Jussi Ahokas intervjuas av pressen. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press ishockey,Jussi Ahokas,U18-VM i ishockey

– Bra att vi fick en seger, ingen skillnad på vilket sätt den kom. Men faktum är ju att vi inte fick någon rytm alls i spelet i den första perioden, säger Ahokas till Yle.

– Avsluten håller inte tillräckligt hög nivå, vi måste vara vassare när vi får en målchans. Veini Vehviläinen var däremot igen fantastisk i målet.

”Märker av pressen”

Ahokas klev in istället för avskedade Jukka Rautakorpi mitt under turneringen, och har nu lotsat juniorlejonen till segrar över Schweiz och Lettland.

– Det här var verkligen inte den bästa prestationen av det här laget. Den räckte den här gången, vi fick segern, men vi måste bättra på till nästa match.

– Alla måste på riktigt vara redo att kämpa och att följa spelsättet vi lagt upp, det är nummer ett, svarar Ahokas på frågan hur stort spelarnas ansvar i kräftgången är.

Julius Nättinen en av spelarna som underpresterat i Kanada. Julius Nättinen leder Finlands första kedja i JVM i Kanada. Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa Finlands herrjuniorlandslag i ishockey,Julius Nättinen

De finländska spelarna verkade tydligt nervösa under matchen och kom inte upp på väntad nivå. Ahokas medger att situationen är märklig – kval är något ingen väntade sig inför avfärden till Kanada.

– Förstås märker man av pressen och vad som står på spel, men vi måste framför allt nu göra saker på rätt sätt och inte fundera alltför mycket på insatserna.

Finland kan säkra sin plats i VM med en andra seger över Lettland natten till onsdag finsk tid.

Domare sågas efter Man Uniteds seger – märklig utvisning, Zlatan gjorde offsidemål

$
0
0

Manchester United radar upp segrar i Premier League. Zlatan Ibrahimovic ökade på sitt imponerande målsaldo i den måndagens vinst, där domaren Mike Dean spelade en central roll.

I den femtonde minuten tilldelades hemmalaget West Hams Sofiane Feghouli det snabbaste röda kortet i Premier League denna säsong. Ett kort som många bedömde som orättvis.

– Ännu ett stort misstag från en domare, skriver Alan Shearer på Twitter och får medhåll av en annan tidigare stjärnstriker.

– Det där är ett absurt rött kort. Ett skrattretande beslut, konstaterar Gary Lineker.


Feghouli fick bollen för långt framför sig och satsade hårt i en duell med Phil Jones. Feghouli drog tillbaka fötterna innan kollisionen, men domaren Mike Dean körde ut algeriern.

– Mike Dean har dömt 14 matcher den här säsongen och delat ut fyra röda kort. Tio straffar på 14 matcher. Han är inte rädd för att spela huvudrollen, kanske i överkant ibland, menar Viasats expert Anders Bjuhr.

Nummer 13 för Ibrahimovic

Tabelltolvan West Ham hängde med i matchen också med tio man och det var först med en dryg timme på klockan som Manchester United spräckte nollan tack vare två inhoppare.

Marcus Rashford tog sig fram på vänsterkanten och passade stiligt fram Juan Mata som slog in 1–0. Vid 2–0-målet sågs ännu en domartabbe.

Zlatan Ibrahimovic är tvåa i skytteligan med tretton mål. Zlatan Ibrahimovic firar ett mål mot West Ham, januari 2017. Bild: All Over Press Manchester United FC,Zlatan Ibrahimović

På nyårsafton fick Zlatan Ibrahimovic ett mål tvivelaktigt bortdömt – i kväll fick han domslutet med sig. Svensken stod i offside när han tog emot bollen av Ander Herrera och fastställde slutsiffrorna.

Tack vare den sjätte raka segern befäste United sin sjätte plats i tabellen, tio poäng bakom ledande Chelsea som spelat en match färre. Liverpool är tvåa trots dagens kryss.

West Ham - Manchester United 0-2 (0-0)
63. Juan Mata 0-1
78. Zlatan Ibrahimovic 0-2

Roivainen spelar i BK-46

$
0
0

Karisklubben BK-46 förstärker sitt mittfält med en fotbollsspelare från Ekenäs IF. Vili-Verneri Roivainen och BK-46 har skrivit ett ettårigt kontrakt.

Roivainen var intresserad att spela i BK-46 redan i somras, men då hade klubben inte plats för honom, berättar Peter Laine från BK-46.

- Han är en framåtsträvande, ung fotbollsspelare som satsar allt på fotbollen. En bra säsong i division 2 kommer att göra gott för hans framtid, säger Laine.

Roivainen kommer också att ingå i klubbens tränarstab för äldre juniorer.

Vili-Verneri Roivainen har spelat de två senaste säsongerna i Ekenäs IF. Säsongen 2015 fick Roivainen speltid i division 1 men säsongen 2016 spelade han mest i akademilaget i division 3.

Jori Lehterä njöt av segern och stämningen – "bra reklam för grenen"

$
0
0

St. Louis Blues och Chicago Blackhawks möttes på måndagskvällen finsk tid i en match som spelades utomhus. Matchen stod länge och vägde. När åtta minuter återstod tog St. Louis-stjärnan Vladimir Tarasenko initiativet. Först gjorde han 2–1 och två minuter senare 3–1 på assist av Jori Lehterä.

Jori Lehterä hoppas på fler utomhusmatcher.

– Den här matchen var bra reklam för grenen, sade en nöjd Lehterä i en intervju med Yle Urheilu.

Alexander Steen punkterade slutligen matchen med 4–1 i tom bur.

Boston tappar

Cory Schneider hette hjälten i matchen mellan New Jersey Devils och Boston Bruins. Målvakten Schneider parerade samtliga 22 puckar när New Jersey vann med 3–0. Tuukka Rask i Boston-målet släppte in två mål.

Boston är fortfarande kvar på slutspelsplats, men har endast två poängs marginal till jagande Tampa Bay Lightning.

Rantanen målskytt

Finländare Mikko Rantanen stod för Colorado Avalanches 1–1-kvittering i matchen mot Vancouver Canucks. Efter 32 matcher har Rantanen nu 6+11=17 poäng.

Colorados mardrömssäsong fortsätter ändå. När 3:37 återstod avgjorde Vancouvers Sven Bärtschi med sitt andra mål för kvällen.

Colorado har nu spelat tio matcher utan att vinna under ordinarie matchtid och är sist i hela NHL.

Resultat

St. Louis – Chicago 4–1
STL: Jori Lehterä 0+1=1, +2, 13:39

New Jersey – Boston 3–0
BOS: Tuukka Rask 23/25 räddningar

Vancouver – Colorado 3–2
VAN: Markus Granlund 0+0=0, +/- 0, 18:07
COL: Mikko Rantanen 1+0=1, -1, 18:48

Beskedet efter NHL-debuten: materialförvaltaren får nöja sig med en match

$
0
0

Carolina Hurricanes materialförvaltare Jorge Alves fick i lördags NHL-debutera som målvakt. Någon fortsättning på NHL-karriären blir det ändå inte när Carolina på tisdagen möter New Jersey Devils.

37-årige Jorge Alves tar till vardags hand om spelarnas utrustning i NHL-laget Carolina Hurricanes. För ungefär tio år sedan har han senast spelat och det på lägre nivå. Då var han aldrig ens i närheten av ett NHL-kontrakt.

Lördagen blev ändå en vändpunkt. Det framgick att svensken Eddie Läck hade insjuknat och inte kunde spela mot Tampa Bay Lightning. Carolina hann inte kalla upp en ersättare från farmarklubben i AHL.

Alves erbjöds och tecknade ett korttidskontrakt med Carolina för att backa upp förstemålvakten Cam Ward i matchen. Han är ändå inte helt oprövad i NHL-sammanhang, på morgonträningarna har han ibland vaktat målet när Carolina har saknat en målvakt.

Dubbelroll

Inför matchen gjorde Alves som vanligt spelarnas utrustning klar. Därefter drog han själv på sig målvaktsutrustningen för att under matchen agera som såväl spelare som materialförvaltare.

Under matchens gång tejpade reservmålvakten klubbor och slipade skridskor, uppgav lokaltidningen The News & Observer på måndagen.

– Det är mitt jobb, varför skulle jag inte göra det?

"På med utrustningen"

Efter 34 minuters spel ledde Tampa Bay redan med 3–0 och trots Sebastian Ahos reducering med 4:40 kvar att spela så hade Tampa Bay en tvåmålsledning när 7,6 sekunder återstod. Alves var redan på väg mot omklädningsrummet då Carolina-tränaren Bill Peters skrek till.

– Jorge, på med utrustningen.

Cam Ward fick se slutet av matchen från spelarbåset.

– Jag sade strax före matchen till honom att ingen frågar hur eller varför, men du tog dig till NHL.

Se Alves NHL-debutera på NHL.com.

Slut på NHL-karriären

Alves fick på lördagen 100 grattismeddelanden och på söndagen 200 till. Nu får matchtröjan en hedersplats hemma på väggen.

– Det är surrealistiskt. Jag ska ta väl hand om den tröjan.

På måndagen saknades Eddie Läck fortfarande och då var det Alves och Ward som motade puckar på träningen. Enligt tränaren Peters blir det ändå ingen fortsättning för Alves på tisdagen mot New Jersey.

Daniel Altshuller eller Michael Leighton kallas upp från Charlotte Checkers om Eddie Läck inte är i speldugligt skick.


VPS-spelaren som gjorde succé i Jaro fortsätter karriären i Österrike

$
0
0

Fotbollsspelaren Samu Alanko kommer att fortsätta karriären i First Vienna FC 1894. Alanko som har erfarenhet från juniorlandslagen har senast spelat i FF Jaro.

Anfallsspelaren har ett förflutet som junior i Jaro. Det var ändå i VPS som han ligadebuterade år 2015. I Vasaklubben inledde Alanko även säsongen 2016.

I augusti blev 18-åringen utlånad till Jakobstad och Jaro där han avslutade säsongen.

I Jaro blev det sju mål på nio matcher. Kontraktet med VPS löpte ut i oktober.

Ville till Österrike

Till tidningen Pohjalainen säger Alanko att han i november provspelade med tre österrikiska lag.

– Mitt mål var att flytta till Österrike, så jag behövde inte lång betänketid när jag erbjöds ett kontrakt.

First Vienna spelar i Regionalliga som består av tre grupper och som är den tredje högsta serienivån motsvarande division 2 i Finland.

Topplag i Regionalliga

Alankos nya lag spelar i Regionalliga Öst vars vinnare får kvala om avancemang till den näst högsta ligan.

First Vienna är trea med 31 poäng efter 15 matcher. Leder gör FK Austria Wien II som har 33 poäng efter 15 matcher. SC Ritzing som har spelat 13 matcher är tvåa med 32 poäng.

Efter ett ungefär tre månader långt vinteruppehåll spelas nästa fulla omgång i början av mars.

Japanska skidlandslagets vallare är Borgåbo

$
0
0

Borgåbon Anders Wilkman och japanska skidlandslaget Team Nippon är inne på sin tredje säsong tillsammans. I VM i Falun i fjol tog de placeringarna 7, 10, 17 och 20. Anders uppgift är att se till att laget inte har bakhalt.

Varje vinter reser de ungefär 100 dagar tillsammans och en av höjdpunkterna för i år är skid-VM i Lahtis som kör igång den 23.2.

En vanlig dag på jobbet börjar med att Anders packar upp tuberna, smörjorna och verktygen ur sin servicebil.
- När man kommer på jobb på morgonen går man till vallaboden. Om det är träningsdag ska de ha träningsskidor och är det tävlingsdag testar vi olika vallor och skidor åt idrottarna för att se vilka som passar bäst just den dagen.

Under tävlingarna, t.ex. världscupen och VM, får Anders hjälp. Då kallar han in en till två kolleger som både vallar och provåker skidorna med honom.

Japans skidlandslag Japanska skidlandslaget och Anders Wilkman poserar framför ett snötoppat berg. Bild: Privat/Anders Wilkman anders wilkman,Japan,japans skidlandslag,Längdskidåkare,skidlandslaget,skidning,Världscupen i längdåkning

Team Nippon består av 6 idrottare. Den äldsta är född 1980 och den yngsta 1991. Anders själv är född 1986 och säger att han kommer bra överens med laget eftersom de alla är i samma ålder.

- Det är roligt att se nya platser och träffa nya människor. Laget har blivit som en familj för mig och så har jag lyckats bra med skidservicen, hållit en jämn och bra internationell nivå.

Norge är en ledande nation inom skidvallning. Tillsammans med bland andra Ryssland och Finland ligger de på topp och har de bästa vallarna. Den stora utmaningen i ett stort lag är att få informationen att gå hela vägen genom laget. Ta t.ex. damernas 10-km under VM i Falun 2015 då norska serviceteamet valde fel valla och Johaug och Björgen halkade mer bakåt än framåt.
- Kanske svaret ligger i att de är 40 på plats. Då teamet består av 40 herrar blir den största utmaningen att få informationen att gå genom hela laget.

Keishin Yoshida, Anders Wilkman och Akira Lenting Keishin Yoshida, Anders Wilkman och Akira Lenting står utomhus framför snöklädda berg Bild: Privat/Anders Wilkman Akira Lenting,anders wilkman,japans skidlandslag,,Keishin Yoshida,Längdskidåkare,serviceteam,skidlandslaget,Skidvalla,team nippon,,vallare,Världscupen i längdåkning

Den dagen gick det bra för Anders Wilkman och hans kollega Martin Norrgård. De fick sina skidor i så bra skick att en av damerna i japanska landslagets kom på 7de och en annan på 10de plats.

Anders säger att det traditionellt inom den finska skidkulturen är mycket hokus pokus. Det finns en stark tro på att vissa vallor passar bäst i vissa fören. Men i praktiken går jobbet ut på att testa sig fram.
- Du testar fram den bästa vallan för dagen. Ibland är det jättesimpelt, ibland har du lite olika kombinationer av vallor som du mixar. Men överlag är det väldigt enkelt.

Ahokas: Klarar du inte av att sälja taktiken till spelarna så spelar det ingen roll

$
0
0

Jussi Ahokas tog över juniorlandslaget i ishockey mitt under pågående junior-VM. Han betonar att sociala färdigheter och ömsesidigt förtroende är grundläggande i hans egen tränarfilosofi. Först när grundstenarna är lagda går det att fokusera på taktiska finesser.

Tränarna Jukka Rautakorpi, Rauli Urama, Marko Ojanen och Aleksandr Barkov fick sensationellt lämna unglejontruppen mitt under turneringen.

I en intervju med Yle Urheilu vill Ahokas framför allt ta assisterande tränaren Urama, som också fungerar som hockeyförbundets elitidrottschef, i försvar.

– Utifrån vad media har rapporterat är det otroligt hur mycket kritik han har fått. Det känns illa att läsa. Han har varit en oerhört bra chef. Människor skriver utan att förstå hur bra han sköter det jobbet.

Han känner också sympati för Rautakorpi.

– När han var chef på förbundet anställde han mig.

"Det handlar om att leda människor"

Nu gäller det för Finland att först säkra sin plats i nästa års junior-VM och därefter inleda förberedelserna inför den kommande säsongens höjdpunkt.

– Som juniortränare är det framför allt nödvändigt att kunna jobba med unga människor. Det spelar ingen roll hur gammal man själv är. Det handlar om att leda människor, man måste känna pojkarna. Det krävs som alltid ömsesidigt förtroende. Först när det förtroendet finns kan man börja prata om riktiga saker.

Enligt Ahokas spelar det ingen roll hur gamla idrottare man leder, samma premisser gäller oavsett.

– Att träna idrottare handlar mest om att leda människor. Först efter det kommer taktiska aspekter in i bilden. Att träna handlar om att verka med människor och att bygga gruppdynamik.

– Man behöver förstås en taktik, den biten måste man kunna och det hör till grenen. Men har du en bra taktik, som du ändå inte klarar av att sälja till spelarna, så spelar det ingen roll.

Vill till NHL

Nu fokuserar Ahokas på juniorlandslaget men döljer inte vad han senare skulle vilja uppnå som tränare.

– En dröm är att träna i NHL.

Innebandymatchen mot Lettland inhiberad i Raseborg

$
0
0

Innebandymatchen mellan FBC Raseborg Knights och Lettlands landslag blir inte av. Planen var att lagen skulle mötas i en träningsmatch i början av januari.

Orsaken är att letterna har gjort en dubbelbokning, säger Niklas Malm som tränar FBC Raseborg Knights.

Det betyder alltså att den planerade matchen i Påminnehallen den 7 januari är inhiberad.

Julian Draxler flyttar till Frankrike

$
0
0

Den franska fotbollsklubben Paris Saint-Germain meddelar att laget har värvat Wolfsburg-spelaren Julian Draxler.

Den väntade övergången bekräftades på tisdagen på klubbens webbplats. Kontraktet är 4,5 år långt och inkluderar därmed även säsongen 2020–2021.

Nyhetsbyrån AFP spekulerar i att övergångssumman skulle vara cirka 36-40 miljoner euro.

23-årige Draxler spelade i Schalke 04 mellan år 2011 och 2015. I början av säsongen 2015–2016 flyttade han till Wolfsburg där han alltså spenderade cirka ett och ett halvt år.

– För första gången i karriären kommer jag att upptäcka ett nytt land och en ny liga. Jag är oerhört stolt över att ha tagit det här steget, sade Draxler.

Den tyska landslagsmannen var med om att vinna VM-guld år 2014. Han har spelat 27 landskamper och fanns också med i sommarens EM-lag.

– Han har alla kvaliteter som behövs för att spela i en stor roll och bli en supporterfavorit, sade klubbledaren Nasser Al-Khelaifi.

Stina Nilsson vann och tog ledningen i Tour de Ski – problem för favoriterna

$
0
0

På tisdagseftermiddagen var damernas skiathlon (5+5 kilometer) i tyska Obertsdorf på Tour de Ski -programmet. På förhand sågs Ingvild Flugstad Østberg och Heidi Weng som klara förhandsfavoriter med Krista Pärmäkoski som främsta utmanare. Av dem tog sig endast Weng upp på prispallen.

Pärmäkoski hade ingen speciellt bra dag och Østberg fick tävlingen förstörd i sista backen.

Som väntat var det norskorna Ingvild Flugstad Østberg och Heidi Weng som höll i taktpinnen från början. Strax före skidbytet försökte sig de två norskorna på ett ryck, men lyckades inte få upp någon lucka till konkurrenterna.

Av finländarna såg framför allt Anne Kyllönen pigg ut från början. Krista Pärmäkoski började däremot få problem i slutet av det tredje 2,5 kilometer långa varvet.

På det sista varvet tog Jessica Diggins, som verkade ha bra skidor, initiativ och såg med sin farthållning till att fältet sprack upp.

Otur för Østberg

Med ungefär två kilometer kvar hade en pigg Kyllönen otur. Hon och Nathalie Von Siebenthal åkte ihop i en backe och båda tappade värdefulla sekunder.

Ungefär en kilometer före mål bröt Ingvild Flugstad Østberg staven och fick samtidigt tävlingen förstörd. Hon slutade på en 13:e plats och tappade värdefull mark i sammandraget.

Nilsson spurtstark

En kvartett bestående av Stina Nilsson, Jessica Diggins, Heidi Weng och Maiken Caspersen Falla kom upp på upploppet med klar marginal till de övriga.

Till sist var det Nilsson och Diggins som gjorde upp om segern och där var svenskan vassare.

– Det är så häftigt att se. Stina är så rå när hon kommer in på upploppet, sade SVT:s expert Anders Blomquist.

Nilsson tog samtidigt ledningen i Tour de Ski -sammandraget.

Krista Pärmäkoski lyckades inkassera en värdefull spurtseger efter 3,23 kilometer på den klassiska delen och premierades med 15 bonussekunder i sammandraget. Finländaren är fyra totalt.

Resultat:

1. Stina Nilsson (Sverige) 27:23,8
2. Jessica Diggins (USA) +0,2
3. Heidi Weng (Norge) +1,5
4. Maiken Caspersen Falla (Norge) +3,3
5. Seidi Bjornsen (USA) +8,1
6. Nicole Fessel (Tyskland) +8,1
7. Krista Pärmäkoski (Finland) +8,5
8. Charlotte Kalla (Sverige) +8,8
9. Anne Kyllönen (Finland) +11,8
10. Julia Tjekaleva (Ryssland) +12,8

12. Kerttu Niskanen (Finland) +18,8
21. Laura Mononen (Finland) +26,7
25. Aino-Kaisa Saarinen (Finland) +38,0

Tour de Ski -sammandraget efter 3/7 tävlingar:

1. Stina Nilsson (Sverige) 43:01,3
2. Heidi Weng (Norge) +4,0
3. Ingvild Flugstad Østberg (Norge) +12,4
4. Krista Pärmäkoski (Finland) +38,7
5. Jessica Diggins (USA) +51,4

8. Anne Kyllönen (Finland) +1:59,1
9. Laura Mononen (Finland) +2:08,0
16. Kerttu Niskanen (Finland) +2:26,1

Saras fitnessdiet är inte samma sak som bantning

$
0
0

Ny finländsk forskning visar att majoriteten av de kvinnor som sysslar med fitness inte tar skada av den omtalade fitnessdieten. Sara Back som tävlar i bikinifitness är glad över resultatet.

- Jag har nog alltid vetat om att det inte är skadligt, men det är kul att det kommer fram offentligt nu också så att även andra förstår att det inte är så farligt, säger Sara Back som tävlar i bikinifitness.

Under de senaste åren har träningsformen fått ta emot en hel del kritik på grund den hårda träningen och den tillhörande dieten. Forskarna betonar att träningsformen inte passar alla, men att majoriteten av de som tävlar lyckas återhämta sig efter den stränga dieten. Sara berättar att hon själv alltid mår som bäst alldeles i början av en tävlingsdiet. I slutet kan hon känna sig lite sliten.

- Det är nog en utmaning många gånger, men som person är jag också väldigt tävlingsinriktad och har alltid haft höga krav på mig. Jag tycker också om att prestera under press, så därför passar den här livsstilen mig.

Hatar ordet bantning

När Sara för ungefär fyra år sedan började med idrottsgrenen kunde hon få en del kritik för sin livsstil. Grenen var ny i Finland och det var nästan ingen annan i Österbotten som tävlade.

- Då höjde folk på ögonbrynen och tyckte att jag bantade, men det är verkligen ett ord som jag hatar. Jag säger att jag är på en tävlingsdiet, och det är mer som en livsstil.

Bikinifitness

  • Bikinifitness är en gren inom fitness. Till fitness hör också bodyfitness och women's physique.
  • I bikinifitness bedöms fysiken, som ska vara muskulös och vältränad. Det som skiljer bikinifitness från andra grenar är att man ändå vill ha kvar den kvinnliga formen. Man ska alltså inte ha lika mycket muskelmassa som i de andra grenarna. - Helt ärligt kan man säga att det är en liten skönhetstävling inom idrotten, säger Sara Back.
  • Här kan du läsa mer om reglerna för en tävling inom bikini fitness.

Sara är mån om att ge kroppen allt den behöver för att behålla den muskelmassa hon byggt upp under tiden hon inte är på en tävlingsdiet. Hon berättar att poängen inte är att gå ner i vikt, utan att få till en bra kroppssammansättning.

Äter varierat och noggrant

En tävlingsdiet ser olika ut för olika personer. För Saras del gäller det att äta varierat. En frukost kan bestå av havregrynsgröt med ägg och bär. Som mellanmål äter hon kvarg, grynost eller riskakor med något pålägg. Lunch och middag består vanligtvis av de klassiska råvarorna potatis, ris, kyckling, lax, kött och grönsaker.

- Jag äter sex måltider om dagen med ungefär tre timmars mellanrum. Jag väger upp maten så att jag vet exakt hur många kalorier jag får i mig, och så följer jag ett träningsschema.

Just nu tränar Sara två gånger om dagen, sex dagar i veckan. Oftast blir det en konditionsbaserad träning på morgonen och styrketräning på eftermiddagen.

Okej med paus för julmaten

Sara har precis inlett en träningsdiet. Det var veckan runt jul hon började, och då tänker vi så klart: Hur är det möjligt att undvika all god julmat? Är det ens mänskligt att göra så? Hon lugnar oss med att säga att hon faktiskt får ta pauser i dieten ibland.

- Jag höll dieten dagarna före men på julafton släppte jag den helt och åt precis allt jag ville. På juldagen var jag tillbaka på dieten igen. Man måste nog kunna slappna av lite ibland, och det kan göra gott både psykiskt och fysiskt. Men så klart kan man inte göra det flera dagar eller veckor ifall man står inför en tävling. Då är det nog stenhård koll som gäller.

Bikinifitness kräver engagemang

Handlar ditt nyårslöfte om att bli mästare på bikinifitness? Då kan det nog krävas en hel del engagemang.

- Om du vill satsa på att bli bäst inom grenen så är det nog hundra procent som gäller. Du ska vara stenhård med dig själv och ha med dig dina matlådor överallt. Om kompisarna far ut på helgen och dricker öl ska du vara stark nog att säga nej tack.

Du måste vara beredd att sätta träningen först ifall du vill bli bra på bikinifitness. Kollage med bilder på Sara Back från en tävling. Bild: Sara Back sara back

Det låter lite jobbigt, men Sara har aldrig ångrat sitt val att börja tävla i bikinifitness.

- Det är mitt kall och jag satsar hundra procent och njuter av tillvaron, säger hon.

Vad var det svåraste i början?

- Det som jag tyckte var jobbigt var att jag åt så mycket mat. När jag fick mitt första kostschema bestod det av sex stora måltider om dagen. Det var svårt att få ner allt i början, men kroppen anpassar sig och när man äter mera blir också ämnesomsättningen snabbare. Nu är jag hungrig hela tiden.

Vill du se Sara tävla kan du kolla in henne på nätet den femte mars. Då tävlar hon på Arnold Classic i Columbus i USA. Det hålls inga proffstävlingar i Finland i år, men i maj kommer Sara antagligen även att tävla i Stockholm.

Här kan du läsa mer om forskningen.


På tv i natt: Juniorlejonen redo, här är kedjorna

$
0
0

Inga stilpoäng för de pressade juniorlejonen, men en nödvändig 2-1 seger över Lettland i går. I natt har juniorlejonen ödet i egna händer. Nu gäller det att säkra platsen i JVM också nästa år.

Vad?

Lettland - Finland, nedflyttningskval i JVM, match två. Det lag som först tar två segrar får stanna i A-VM, det andra laget spelar i B-VM nästa år.

När?

I natt klockan 00.30 i Centre Bell i Montreal. Matchen sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Finlands utgångsläge:

En seger i bakfickan, men utan stilpoäng. Målskyttet fortfarande ett problem. Bara två kassar på 45 skott talar sitt tydliga språk. Förhoppningsvis har juniorlejonen mentalt besegrat nedflyttningstrollet och kan spela mer avspänt den här gången. Annars kan det gå illa och avgörandet skjutas upp till den tredje matchen.

Lettlands utgångsläge

"All in." Alla vill klå den regerande mästaren, Lettland är inget undantag på den punkten. Turneringens sämsta lag har inget att förlora - frågan är om de vågar spela så också och om materialet räcker till.

Kul att veta:

Lettiska backen Maksims Ponomarenko och forwarden Rudolf Balcers som bägge är födda i Liepaja, fick som juniorer chansen att provspela för norska Lørenskog i samband med en turnering. Killarna gjorde ett väldigt gott intryck och flyttade som 13-åringar till Lørenskog, strax utanför Oslo för att spela hockey.

Ponomarenko spelar fortfarande i Lørenskog, medan Balcers senare flyttade till Stavanger Olilers och den här säsongen plockar han poäng (35 matcher, 20+18= 38) i Kamloops Blazers i WHL.

Laguppställningar:

Några justeringar i juniorlejonens kedjor. Joona Luoto (1+1=2 poäng i turnerningen hittills) tar plats i den första kedjan med Julius Nättinen och Otto Koivula i stället för Petrus Palmu, som blir trettonde anfallare. Teemu Väyrynen tar plats i den fjärde kedjan med Arttu Ruotsalainen och Julius Mattila.

1:
21 Joona Luoto - 25 Julius Nättinen - 35 Otto Koivula
12 Juuso Välimäki - 18 Vili Saarijärvi
2:
34 Kristian Vesalainen - 32 Aapeli Räsänen - 33 Eeli Tolvanen
7 Olli Juolevi - 2 Miro Heiskanen
3:
10 Kasper Björkqvist - 13 Henrik Borgström - 9 Janne Kuokkanen
28 Jesper Mattila - 3 Urho Vaakanainen
4:
22 Arttu Ruotsalainen - 20 Julius Mattila - 27 Teemu Väyrynen
6 Juho Rautanen

15 Petrus Palmu

Målvakt:
31 Veini Vehviläinen (30 Karolus Kaarlehto)

Chefstränare: Jussi Ahokas

Referentens tips:

Finland inte bara borde, ska vara och är bättre än Lettland. På basis av första kvalmatchen vågar jag ändå inte hoppas på så mycket. 2-1 till Finland och en plats i A-VM känns ändå realistiskt.

Den otroliga sviten är bruten – Shiffrin gränslade i Zagreb

$
0
0

Mikaela Shiffrins tolv världscuptävlingar långa segersvit bröts i Zagreb. Amerikanskan gränslade i det första slalomåket.

– Det snöade vilket ändrade på banan. Det var okej, men jag gjorde ett misstag. Jag får försöka komma ihåg den här dagen och komma på vad jag gjorde för fel, och aldrig göra om det, säger Shiffrin till SVT Sport.

Slalomtävlingen i Zagreb är den första världscuptävlingen på nästan två år där vinnaren blevnågon annan än Shiffrin.

Slovakien tog en dubbelseger i Kroatien då Veronika Velez Zuzulova vann före Petra Vlhova. Tjeckiens Sarka Strachova slutade trea före Sveriges Frida Hansdotter.

Artikeln uppdaterad med slutresultatet kl. 18.24

"Och jo, vi täcks – idrotta på svenska"

$
0
0

För mig har det alltid varit en självklarhet att få idrotta på mitt modersmål. Så naturligt, att jag egentligen aldrig tänkt på det. Nu känns klimatet annorlunda, i samhället, men inte inom idrotten.

Finland är ju ett speciellt land, med två officiella språk enligt grundlagen, finska och svenska. Mina rötter finns ute i den finlandssvenska skärgården, på Tjuvö i Pernå. Som fiskarson i ett enspråkigt svenskt samhälle behövde jag länge bara ett språk - svenska.

I idrottssammanhang kom jag senare i kontakt med det andra språket, finskan. I min hemmaklubb, Lovisa Tor, var idrottskulturen redan i slutet av 1970-talet tvåspråkig. Idrottare som jag såg upp till i föreningen hette Järventaus, Mäkelä, Kaukas, Hurtta, Sinisalo, Kupari... Ingen finlandssvensk klang i idrottarnas efternamn och det kändes inte alls konstigt.

Trots språket hade vi en sak gemensamt – idrotten.

"Hur täcks ni?"

Riksdagsledamot Mats Nylund ställde frågan i riksdagen: ”Hur täcks ni?”. Han försvarade de grundlagsenliga rättigheterna att få vård på svenska och Nylunds protesttal mot regeringens jourreform var klockrent.

Vi som mest sysslar med idrott har haft det lättare. Idrotten tycks vara förenande. Klyftorna är åtminstone inte så stora. Du får se annorlunda ut eller tala ett konstigt språk, om du sysslar med idrott.

Trots att medierna, speciellt de sociala, fylls med nyheter om det ångestfyllda klimatet i Finland, känns idrottskulturen tolerant. Jovisst, jag är blåögd, men det finns knappt någon språkpolitik inom finländsk idrott.

Visst, jag hör ibland kränkande uttryck, speciellt vid fotbollsplanerna, då det hettar till. Min tolkning är ändå att detta inte är förknippat med idrotten, utan bör sättas i ett större perspektiv, i den samhälleliga kontexten. Jag tycker att idrotten mår bra, jämfört med t.ex. språkpolitiken som varit aktuell inom social- och hälsovårdsreformen.

De sannfinländska ungdomarnas videoinslag om skolsvenskan är inte ens värt att kommentera. Korkade kommentarer på idrottsarenorna känns som ”småpotatis”.

Språken går hand i hand

Det här är ett knepigt ämne. Jag tar en paus och blickar ut genom vardagsrumsfönstret. Där borta på några hundra meters avstånd ser jag en gård fylld med kultur, kanske man kan kalla det för språkkultur.

Här i Torsby, på den där gården i Pernå socken, föddes Mikael Agricola för drygt 500 år sedan, ca år 1507, tror man. Det är han som kallas för det finska skriftspråkets fader, eftersom han publicerade den första tryckta boken på finska, ”Abckiria”, och sedan översatte bl.a. Nya Testamentet till samma språk.

Ännu idag tvistar forskarna om hans hemmaspråk var finska eller svenska. Det känns overkligt och samtidigt helt naturligt. Språken går hand i hand, åtminstone här på de östnyländska ängarna.

Kalevaspelen ett fungerande exemepel

De finlandssvenska idrottsföreningarnas idrottare presterar bra resultat, speciellt på det nationella planet. Det är till exepmel alltid roligt att vara på Kalevaspelen, alltså på de finländska mästerskapen i friidrott. (Notera att jag inte skrev finska mästerskapen...) Det är roligt, också därför att vi klarar oss så bra.

På Raatti-stadion i Uleåborg i somras tog SFI:arna 13 dam- och 10 herrmedaljer, av totalt 120 medaljer som delades ut. Simpel matematik ger 19,2 procent av medaljerna. Ett lika simpelt konstaterande är att SFI:arna är överrepresenterade på prispallen. Vi finlandssvenskar är trots allt bara drygt fem procent av Finlands befolkning.

Noterbart är också att många idrottare i de finlandssvenska föreningarna faktiskt har finska som modersmål. Man vill väl uppleva den samhörighet som råder inom minoriteten och som uppenbarligen ger resultat.

På tävlingsplatsen har det också skett en förändring. Allt oftare bemöter tävlingsspeakern svenskspråkiga på just svenska. Dessutom försöker man till och med uttala de svenska namnen korrekt. Detta stärker också vår identitet. I tränarkåren finns inga motsättningar. Ingen har längre någon SVUL-, AIF- (fi. TUL) eller CIF-stämpel i pannan, som fallet var för några decennier sedan.

Länge leve finlandismerna!

Jag vill få sagt att det är trevligt att på idrottsplatserna leva i ett språkligt sammelsurium. Det är unikt att tränaren instruerar sina adepter på bägge språken, samtidigt. Det är enastående att alla tycker att det är helt normalt. Det är inte på många platser i världen som det är så här. Länge leve finlandismerna!

Den här kulturen måste vi bevara. Det är vår plikt att se till att våra barn får idrotta i en trygg miljö - på finska, svenska eller på något annat språk, i ett 100-årigt Finland! I västvärlden är det närmast Kanada som kan jämföras med oss. Också det ett officiellt tvåspråkigt land där man lever på engelska och franska, sida vid sida, och speciellt inom idrotten.

Respekt – Kunnioittaminen! Respect – Le respect!

Glenn Lindholm

Pärmäkoski: Nerverna har inte alltid hållit lika bra som i dag

$
0
0

Krista Pärmäkoski hade inte bästa möjliga fäste under skidorna i skiathlontävlingen i Oberstdorf där hon slutade på sjunde plats.

Finlands vallateam och Pärmäkoskis tränare Matti Haavisto gjorde snabba beslut före tävlingsstarten och ändrade på fästet till skidorna precis före tävlingsstarten. Pärmäkoski startade till tävlingen utan att ha koll på hur fästet håller.

- Man satte på en helt ny fästvalla. Fästet var inte optimalt men det var det inte för andra heller. Jag var förberedd på att fästet inte håller på bästa möjliga sätt, säger Pärmäkoski i Yles Urheilus intervju.

- Jag har blivit van vid sådant här under årens lopp. Nerverna har inte alltid hållit lika bra som i dag, konstaterar Pärmäkoski.

Stor klunga – stavar och skidor sönder

Det är ovanligt att damtävlingar i skiathlon är lika jämna som dagens tredje etapp av Tour de Ski i Oberstdorf. På grund av trängseln gick tävlingsutrustningen sönder för flera åkare. Bland annat Norges Ingvild Flugstad Östberg som slutade på 13:e plats hade otur i loppet.

- Jag blev överraskad då jag plötsligt såg en skida glida ner för backen. Den var tydligen på väg till Östberg. Det var en intressant tävling då man skidade i en stor klunga också på damsidan, tycker Pärmäkoski.

På onsdag är det dags för jaktstart med fri skidteknik. Pärmäkoski inleder tävlingen på fjärde plats. Hon ligger 38,7 sekunder efter ledande Stina Nilsson och aningen mindre efter Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg.

- Man får hoppas att norskorna inte skidar så fort. Om de skulle köra lugnt i morgon också. Då kunde jag ha möjlighet att knappa in på marginalen.

Sundby och Heikkinen gjorde bort sig – finländarens chanser i Tour de Ski rök?

$
0
0

Martin Johnsrud Sundby och Matti Heikkinen låg i täten i skiathlonloppet i Tour de Ski när missödet inträffade - duon tog fel rutt på skidstadion i Obertsdorf.

Heikkinen låg väl till och kämpade om segern på den tredje etappen i Tour de Ski när Martin Johnsrud Sundby som skidade framför finländaren gjorde en felbedömning. Norrmannen tog fel rutt och finländaren följde efter.

Heikkinen och Sundby insåg sin miss när klungan bakom dem valde rätt rutt. Vid följande mellantid låg Heikkinen utanför de 20 bästa.

Heikkinen skruvade upp farten mot slutet och kom i mål som sjunde man. Tävlingens andra finländare Perttu Hyvärinen slutade på 29:e plats.

Ustiugov tog tredje raka

Rysslands Sergej Ustiugov tog sin tredje raka etappseger på touren. Han spurtslog Martin Johnsrud Sundby som återhämtade sig snabbare än Heikkinen efter felbedömningen i ruttvalet.

Ustiugov leder Tour de Ski inför onsdagens jaktstart på 15 kilometer.

Heikkinen lär vara en besviken man efter skiathlontävlingen i Obertsdorf och det är också Norges Finn Hågen Krogh som valde att bryta loppet.

Skiathlon 10km+10km, Oberstdorf

1. Sergej Ustiugov RUS 48.40,4
2. Martin Johnsrud Sundby NOR +0,6
3. Dario Cologna SUI +1,0
4. Alex Harvey CAN +2,7
5. Marcus Hellner SWE +3,6
6. Simen Hegstad Krueger NOR +3,8
7. Matti Heikkinen FIN +5,9
8. Maurice Manificat FRA +6,5
9. Jean Marc Gaillard FRA +6,9
10. Devon Kershaw CAN +7,4

29. Perttu Hyvärinen FIN +1.08,1

Tour de Ski efter 3/7 etapper

1. Sergej Ustjugov RUS 1.14.34,6
2. Martin Johnsrud Sundby NOR +29,5
3. Alex Harvey CAN +1.09,3
4. Dario Cologna SUI +1.25,4
5. Marcus Hellner SWE +1.42,4
6. Emil Iversen NOR +1.44,5
7. Andrew Musgrave GBR +2.01,7
8. Simen Hegstad Krueger NOR +2.09,5
9. Maurice Manificat FRA +2.10,9
10. Didrik Tönseth NOR +2.10,9

12. Matti Heikkinen FIN +2.20,5
28. Perttu Hyvärinen FIN +3.48,6

Viewing all 53230 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>