Ishockeyspelarna Danis Zaripov, Derek Smith och Andrei Konev har alla åkt fast för dopning, rapporterar rysk media. Zaripov positiva prov uppges både ha innehållit förbjudna medel och ämnen för att dölja dopning.
Zaripov är den största profilen i trion. Han har snittat runt en poäng per match de senaste säsongerna i KHL. I somras flyttade Zaripov från Oskar Osalas Metallurg Magnitogorsk till AK Bars Kazan.
Anfallaren Zaripov är trefaldig världsmästare med Ryssland och har blivit KHL-mästare fyra gånger.
Kanadensaren Derek Smith spelade för Medvescak Zagreb förra säsongen, medan ryssen Konev höll till i Admiral Vladivostok.
Enligt Igor Eronko, journalist på Sport-Express, har Zaripov blivit avstängd i två år, Smith i 18 månader och Konev i 6 månader.
Zonev uppges få återvända till rinken den 22 maj år 2019. Internationella ishockeyförbundet IIHF och internationella antidopningsbyrån Wada dopningstestade KHL-spelare förra året.
Ari-Pekka Liukkonen stod för tiden 27,66 i sidogrenen 50 meter bröst i sim-VM på tisdag. Britten Adam Peaty simmade på 26,10 i försöken och förbättrade därmed världsrekordet rejält.
Liukkonen var etta i heatet – men tiden räckte inte till för en semifinalplats. Liukkonens tid 27,66 var personligt rekord med dryga tre tiondelar.
Liukkonen var 21:a i sammandraget, de 16 bästa tog sig till semifinal.
Adam Peaty förbättrade sitt eget världsrekord med över tre tiondelar. Peaty simmade på 26,10 – det två år gamla rekordet var 26,52. Peaty har redan vunnit guld på 100 meter bröst i Budapest.
Jaromir Jagr är 45 år gammal och håller fortfarande hög klass. Veteranen drömmer om att spela i NHL i höst, men går klubblös för tillfället. Jag tycker inte jag är för dålig för NHL, säger Jagr enligt hockeyjournalisten Zdenek Janda.
46 poäng på 82 matcher förra säsongen och 66 poäng på 79 matcher säsongen före det. Den evigt unge Jaromir Jagr har visat att han fortfarande håller NHL-klass.
Trots det går Jagr klubblös.
Den levande legendaren håller formen uppe genom att delta i gamla klubben HC Kladnos sommarträningar. Jagr äger också klubben.
Jagr bekräftade på måndag än en gång att han vill tillbaka till Nordamerika i höst. För några veckor sedan skrev Jagr på Twitter att han ingen NHL-klubb kontaktat honom.
Tjeckisk media har redan börjat hoppas på att Jagr ska återvända till den inhemska ligan. Jagr spelade senast för Kladno under lockoutsäsongen 2012–2013 och gjorde då 57 poäng på 34 matcher.
Han brukar vara som vassast på 15 kilometer – men i Pyeongchang satsar medaljhoppet Iivo Niskanen på två extremer: sprint och 50 kilometer. Sprinten är något av en dröm, säger Niskanen till Yle.
Niskanen förbereder sig inför en viktig säsong med sommarträning. Siktet är inställt på OS i februari – men Niskanen lever i stunden.
– Jag tänker inte så mycket på framtiden. Efter några mellanår lärde jag mig att det är onödigt att måla upp för stora förväntningar. Man vet ändå aldrig hur situationen sedan blir, säger Niskanen som ofta varit sjuk mitt under säsongen
Niskanen tog VM-guld på 15 kilometer klassiskt i vintras – men i OS skidas 15 kilometer med fristil. Niskanen är en högklassig klassisk åkare och lyfter fram två sträckor som huvudmål.
– Den klassiska sprinten och 50 kilometer klassiskt. De är säkert mina huvudsträckor, säger Niskanen till Yle.
Det krävs att jag deltar i sprinttävlingar under säsongen och blir uttagen. Vi får se vad vintern för med sig.
Sprint ny satsning
Niskanen har ett OS-guld och VM-brons i lagsprint – men trots det har inte Niskanen gjort sig känd som en sprintåkare.
I Lillehammer i fjol slutade Niskanen fyra i världscupsprinten. Tack vare den goda placeringen mognade tanken på att ställa upp i sprinten i OS.
– Sprinten är något av en dröm, eftersom banan i Sydkorea är så tuff. Det krävs ändå att jag deltar i sprinttävlingar under säsongen och blir uttagen. Vi får se vad vintern för med sig.
50 och 15 kilometer också viktiga sträckor
Niskanen menar att sprintsatsningen också är bra med tanke på att han siktar på framgång på 50 kilometer.
– Eftersom 50 kilometer skidas som masstart måste jag satsa på att vara stark i slutspurten. Fastän 50 kilometer är min huvudsträcka måste jag prestera på hög nivå i OS innan den tävlingen.
Niskanen tog guld på 15 kilometer klassiskt i vintras.Iivo Niskanen.Bild: EPAIivo Niskanen
Vill inte bli stämplad
Till skillnad från Niskanen lyfter tränaren Olli Ohtonen fram 50 kilometer klassiskt och 15 kilometer fritt som Niskanens huvudgrenar i Sydkorea. Niskanen ska satsa på att höja sin egen fristilsnivå, säger Ohtonen.
– En av de viktigaste sakerna är att träna fristilsåkning.
Så ni satsar inte på att göra Iivo till en specialist på klassisk stil?
– Det gör vi inte och förhoppningsvis får jag inte en sådan stämpel. Jag försöker också klara mig i fristilslopp, säger Niskanen.
– Jag försöker hela tiden bli bättre på fristil. Klassisk stil kommer bara så naturligt för mig, så det är lättare.
Enligt spanska Marca är Real Madrid och AS Monaco överens om en transfersumma för fotbollsspelaren Kylian Mbappé. Om transfern blir av gör Real 18-åringen till världens dyraste spelare.
Mbappé slog igenom med dunder och brak förra säsongen och jagas av många storklubbar.
Tidigare talade mycket för att Mbappé skulle stanna kvar i Monaco. På tisdag kom Marca med andra uppgifter.
Enligt Marca är Real och Monaco överens om en transfer värd 180 miljoner euro. Det skulle göra Mbappé till världens överlägset dyraste spelare. Mbappé förväntas skriva på för sex år och få en årslön på sju miljoner euro.
Marca skriver att Real betalar 160 miljoner euro direkt. Resten av pengarna är prestationsbaserade utbetalningar.
I dagsläget är Paul Pogba världsrekordinnehavare. Han kostade Manchester United 105 miljoner euro i fjol.
Marca – som står Madridlaget nära – skriver att Real-tränaren Zinedine Zidane gett klartecken för flytten efter att ha träffat klubbens ordförande Florentino Perez och generaldirektör Jose Angel Sanchez i Los Angeles.
Alvaro Morata flyttade till Chelsea i somras för 80 miljoner euro. Det betyder att Real har pengar att spendera.
Den unga fransmannen Mbappé gjorde 15 mål i Ligue 1 – och passade fram till ytterligare elva i Monaco-tröjan förra säsongen. I Champions League blev det sex mål.
Drömmen om en karriär som proffsskidåkare har fått Remi och Kevin Lindholm att flytta hundratals kilometer hemifrån. Sommartid tävlar bröderna ändå på FM-nivå i löpning.
Nittonåriga Remi Lindholm har flyttat till Vuokatti i mellersta Finland och artonåriga Kevin Lindholm till Åsarna i Sverige. Där går de i idrottsinriktade gymnasier för att kunna satsa så mycket som möjligt på sporten.
Under sommaren hälsar de ändå på i barndomshemmet i Lovisa.
- Det känns bra att vara hemma några dagar, säger Remi men konstaterar att han åker vidare på träningsläger om bara ett par dagar.
Kevin Lindholm studerar i Sverige.Kevin Lindholm.Bild: Yle / Hanna Othmankevin lindholm
Kevin Lindholm säger att han valde att börja studera i Åsarna i mellersta Sverige eftersom han ville göra något som inte många andra finländska idrottare gjort tidigare. Skolan verkade dessutom bra då han var och bekantade sig med den.
Brodern Remi säger att han redan i lågstadiet visste att han ville till Vuokatti och studera.
- Redan innan jag började studera där hade jag varit i Sotkamo på träningsläger. Där finns bra backar och rullskridskobanor, förklarar Remi Lindholm sitt val.
Timtal av träning
För att nå den nivå bröderna vill vara på tränar de två gånger dagligen.
- Då man märker att man blir bättre så orkar man med det, säger Remi.
- Vi har alltid rört på oss, sedan vi var små. Vi är vana vid det och det är roligt, fyller Kevin i.
Remi Lindholm ser fram emot träningslägret i Norge.Remi Lindholm.Bild: Yle / Hanna Othmanremi lindholm
Remi Lindholm ska senare i veckan åka på internationellt träningsläger till Sjusjøen i Norge med juniorlandslaget. Där ska de träna i en vecka med juniorlandslagen från åtminstone Norge och Sverige. Han säger att han ser fram emot att se hur de andra lagen tränar.
Skidåkare kan träna på olika sätt under sommaren, men Remi har koncentrerat sig på styrka i år.
- Jag har alltid varit en svag skidåkare då man tänker på styrka, men det ska vara annorlunda nästa vinter.
- Jag löper en hel del i sommar för då tränar man samtidigt på styrkan i benen. Sedan ska jag också öva på styrkan i överkroppen, säger Kevin.
Under sommaren hälsar pojkarna på i barndomshemmet i Pernå kyrkoby.Remi och Kevin LindholmBild: Yle / Hanna Othmankevin lindholm
I augusti ska båda killarna löpa i samma FM-klass, 5 000 meter på bana för herrar under 20 år.
- Vi brukar vara jämna i löpning så vi får se hur det går, säger Kevin.
- Det ska bli roligt att ”leka” lite med de andra riktiga löparna som inte är skidåkare, säger Remi.
Bröderna har löpt emot varandra i en tävling tidigare i sommar, den gången vann Remi, och Kevin erkänner att han har lust att ta revansch.
Båda säger att deras dröm är att tävla bland världstoppen och att vara stark på alla distanser.
Sverige har inlett EM bra. Fyra poäng, noll insläppta mål och sista gruppspelsmatchen mot ett redan avsågat Italien borde betyda en promenad i parken. Men det finns också ett skräckscenario då svenskorna ännu kan bli etta, tvåa eller trea i grupp B.
Sverige inledde EM-slutspelet med en meriterande poäng mot de mångfaldiga Europamästarna Tyskland och följde upp med att slå Ryssland med 2-0.
Situationen är onekligen bra, men ifall Ryssland slår Tyskland och Sverige åker dit mot Italien kan EM vara över för Sveriges del.
Den svenske förbundskaptenen Pia Sundhage säger till Radiosporten att hon inte tillåter sig själv att tänka på en sorti ur EM, utan fokuserar istället på att vinna matchen mot Italien.
För Italien finns det inte längre något att spela för, annat än äran. Efter två förluster mot Ryssland och Tyskland blir det hemresa efter kvällens dust.
Läget i lagen
Inga problem på horisonten för Pia Sundhage, alla spelare tillgängliga och säkerligen sugna på att spela vidare i en kvartsfinal mot antingen värdnationen eller kära grannen Danmark. Lysande matchpar oberoende hur det går.
Värre då för Italien vars EM redan är över. Tvåmålsskytten Ilaria Mauro är ett osäkert kort, Sara Gama kan eventuellt göra comeback från skada medan Valentina Cernoias EM är över. Elisa Bartoli är dessutom avstängd, så räkna med en rejält omstöpt trupp för Italien i Doetinchem.
Utan Ilaria Mauro är Italien uddlöst.Ilaria Mauro gratuleras av sina lagkamrater efter att ha gjort mål.Bild: imago/Eibner Europa/ All Over PressEuropamästerskapet i fotboll för damer 2017,Europamästerskapet i fotboll för damer,Ilaria Mauro,Italiens damlandslag i fotboll
Vad säger tränarna?
”Jag ska erkänna att det finns lite tankar kring en kvartsfinal också. Den här balansgången kring om vi ska spara spelare och vilka spelare som passar ihop har gjort att laguttagningen tagit väldigt lång tid. Det blir inte jättemånga förändringar, men någon förändring kommer det absolut att bli.” – Pia Sundhage, tränare för Sverige.
Sundhage och Schough, avslappnade inför Italien.Pia Sundhage och Olivia SchoughBild: imago/Bildbyran/ All Over PressSveriges damlandslag i fotboll,Pia Sundhage,Olivia Schough
”Sverige är en stor nation och har redan visat att de är ett av de ledande lagen i Europa. Vi vet att vi möter ett tufft lag, men precis som vi gjorde mot Tyskland, kommer vi att vara modiga och spela vårt eget spel.” – Antonio Cabrini, tränare för Italien
Referentens tips
Sverige kommer inte att behöva förta sig här, Italien är redan avsågade men var nära poäng i sina två första matcher, riktigt nära mot Ryssland dessutom.
I snabba omställningar kan Barbara Bonanseas tempo orsaka problem för Sverige, men Sundhages försvar känns stenhårt just nu med Hedvig Lindahl som sista utpost.
Hedvig Lindahl fortsätter hålla nollan, tror Antti KoivukangasHedvig Lindahl plockar ner ett inlägg vid EM 2017.Bild: imago/Bildbyran/ All Over PressHedvig Lindahl,Sveriges damlandslag i fotboll,Europamästerskapet i fotboll för damer 2017,Europamästerskapet i fotboll för damer
Personligen har jag svårt att se Italien lyckas med målskyttet medan Sverige gör vad som krävs.
En enkel 2-0 seger och fokus på kvartsfinalerna för Sverige.
Matchen mellan Sverige och Italien har avspark klockan 21.45. Sändningen i Yle TV2 och Yle Arenan inleds klockan 21.35.
Yttern Michael Parks spelar den kommande säsongen ligahockey för Vasalaget Sport. 25-åringens senaste klubbadress var Quad City Mallards i den amerikanska ECHL-serien.
Det är Kiekkoareena som berättar om Sports senaste nyförvärv, en amerikansk spelare som NHL-draftades av Philadelphia Flyers i den femte omgången 2010.
Men några matcher i NHL har det inte blivit för Parks, långt ifrån.
Efter fyra säsonger med universitetslaget North Dakota startade han säsongen 2015-16 för Flyers farmarlag Lehigh Valley Phantoms i AHL. Men efter bara tre matcher skadade han axeln illa och missade resten av säsongen.
ECHL-lagets bästa målskytt
Parks startade förra hösten sin karriär på nytt i Quad City Mallards, från gränstrakterna mellan delstaterna Illinois och Iowa. Klubben var den gångna säsongen farmarlag till Iowa Wild i AHL, som i sin tur var farmarlag till Minnesota Wild i NHL.
I ECHL gjorde den USA-födda anfallaren en utmärkt säsong och var Quad Citys bästa målskytt med poängen 29+27=58 på 61 matcher.
Sport har sedan tidigare också gjort klart med en annan amerikansk anfallare från ECHL, Sam Povorozniouk.
Världsmästaren Greg Rutherford kommer inte att försvara sin längdhoppstitel i friidrotts-VM i London efter månadsskiftet. Han drabbades av en ledbandsskada i foten i juni och har inte hunnit återhämta sig.
– Under de senaste dagarna har jag tvingats inse den bittra verkligheten. Jag gjorde allt jag kunde, men en oturlig serie av skador vid värsta möjliga tidpunkt innebär att jag inte kan försvara min titel i London, säger Rutherford i ett pressmeddelande från det brittiska friidrottsförbundet.
30-åringen Rutherford är inte bara regerande världsmästare, utan vann också OS-guld 2012 på samma arena där VM avgörs i år.
Friidrotts-VM i London pågår från den 4 till 13 augusti.
Nästa månad ska MMA-giganten Conor McGregor möta obesegrade boxaren Floyd Mayweather i en omsusad boxningsmatch. Ingen bra idé, enligt Mike Tyson.
– McGregor kommer att dödas, säger boxningslegenden.
Tyson tror inte att Conor McGregor kan hota Floyd Mayweather i det enormt hajpade mötet som avgörs i Las Vegas den 26 augusti.
– McGregor kan inte sparka och hålla fast, så han kommer inte ha någon chans, säger den tidigare tungviksmästaren Tyson enligt ESPN.
– Han har dumt nog satt sig själv i en position där han kommer att knockas. Mayweather har gjort det här sedan har var ett spädbarn. McGregor kommer att dö i boxningsringen, säger Tyson.
Tjänar 100 miljoner var
Fajten mellan Mayweather och McGregor har redan hunnit kritiseras som ett osmakligt jippo, men är historiens mest inkomstbringande match. De två huvudpersonerna beräknas bägge tjäna över 100 miljoner dollar på matchen.
Men att det hela blir spännande finns det få som tror. Världens vadslagningsbyråer ger inga odds över 1,10 för en seger för Mayweather. 40-åringen från USA har hittills i karriären 49 segrar på lika många matcher. Den 29-årige irländaren McGregor har däremot aldrig gått en boxningsmatch.
– Hade det varit jag som skulle slåss mot McGregor hade jag låtit honom använda benen, säger Mike Tyson som själv tog 44 av sina 50 segrar under karriären genom knockout.
Finländsk spjutkastning har gått från perkele-mentalitet och stödbälten till mjukare värderingar och för lite träning. Åtminstone om man får tro finska rekordhållaren Aki Parviainen.
I snitt sju finländska spjutkastare per säsong har spräckt 80-metersgränsen under de senaste 20 åren. I år är de bara två – Tero Pitkämäki och Oliver Helander.
– Massorna är mindre numera. Ännu på 1990-talet fanns det många 75-meterskastare som blev 80-meterskastare, säger Aki Parviainen som vann VM-guld 1999 och fortfarande är finländsk rekordman på 93,09.
År 2009 var något av en höjdpunkt, då tio kastare kom över 80 meter. De sämsta säsongerna inför i år var 2012, 2014 och 2015 med fem blåvita spjutkastare över den klassiska gränsen.
Enstaka toppnamn
– Det är färre deltagare än tidigare i FM också trots att gränserna för att få delta är lägre. Nu har vi enstaka toppnamn i stället, säger Parviainen.
Han har efter sin egen karriär varit tränare för Antti Ruuskanen, som går skadad för tillfället. Samma sak gäller för en annan stabil 80-meterskastare, Ari Mannio. Att två namn saknas förklarar ändå inte hela den negativa utvecklingen i statistikböckerna.
– På 1990-talet var det fortfarande perkele-mentalitet som gällde och man kastade vid behov med stödbälten. Nu ser man ingen alls använda dem. Världen har förändrats och mjukare värderingar har tagit över. Det märks nog i spjutkastningen också. Men i många fall är det förstås bra att världen blivit mjukare, säger Parviainen.
Starka tyskar
Tyskland är den överlägset bästa spjutnationen hittills i år. Parviainen har tvingats se två tyskar passera honom på alla tiders världsrankning med den nuvarande spjutmodellen.
Thomas Röhler (93,90) var först med att ta plats högre upp på rankningen och följdes av Johannes Vetter (94,44).
– Fysiken är en stor skillnad. På tyskarna ser man med blotta ögat att de tränat. Antti och Tero är steget före övriga finländare. Men man måste förstås beakta resurserna. Vi kanske inte tränar tillräckligt, men det gäller att få ihop till brödfödan också, säger Parviainen.
Vetter ny rekordman?
Tjecken Jan Zelezny är bäst genom tiderna. Hans världsrekord är 98,48. Parviainen räknar med att Vetter, som fick till massvis med bra kast vid en tävling i Schweiz nyligen, kan nå ännu längre.
– Då någon får till en sådan serie så behövs det bara en riktigt bra snärt i bra förhållanden. I Luzern hade Vetter ingen hjälp av de yttre förhållandena, så möjligheterna är bra, säger Parviainen om Vetters möjlighet att ta över världsrekordet.
Vid friidrotts-VM i London är Pitkämäki ensam finländsk deltagare i herrspjutet. Hans säsongbästa är 88,27.
– Tero har medaljchans. Han har enorm erfarenhet och framgångsvana, säger Parviainen.
Text: FNB
Tero Pitkämäki är Finlands enda VM-deltagare i spjut i år.Tero Pitkämäki heittämässä keihästäBild: Yle Kuvapalvelu
Finländare som kastat minst 80 meter 2007–2017:
2017 (2): Tero Pitkämäki 88,27, Oliver Helander 80,04.
2016 (7): Antti Ruuskanen 88,23, Pitkämäki 86,13, Sampo Lehtola 81,88, Ari Mannio 81,38, Teemu Virkkala 81,16, Harri Haatainen 80,32, Joni Karvinen 80,04.
I redan 20 år har det tävlats i ridsport under evenemanget SeaHorse Week. I år deltar litet färre tävlande än i fjol, men det bekymrar inte arrangörerna som lovar publiken högklassiga tävlingar i banhoppning i centrum av Hangö under fem dagars tid.
Tävlingsledare Mia Maukonen minns väl hur det hela började år 1997.
Då ordnade man först spannkörning och dressyrtävlingar i Ekenäs. Sedan var det dags för banhoppning i Hangö och evenemanget bytte stad.
- Vi orkade i ett par års tid med tävlingar i två städer, men sedan märkte vi att det blir för tungt och vi flyttade helt och hållet till Hangö. Ett år hade vi både hoppning och dressyr, men i ungefär 15 års tid har det nu bara varit hoppning i fem dagars tid.
Flera konkurrerande tävlingar
I år är starterna lite över 1 000 och antalet hästar ungefär 450.
Deltagarantalet är litet mindre än i fjol särskilt under de två första dagarna. Det beror på att det finns andra konkurrerande tävlingar.
SeaHorse Week ordnas vid gamla sportplan i centrum av Hangö.Hangö centrum.Bild: Yle/Petra Thilmansandplan hangö
- För tio år sedan var de två första dagarna av SeaHorse Week de enda regionala tävlingarna på den här nivån. Men nu ordnas det tävlingar någonstans varje veckoslut, säger Maukonen.
Hon berättar att det dessutom samtidigt ordnas en träff för juniorer och ponnyer i Ypäjä.
Träffen samlar många juniorer som skulle tävla på ponny under de första tävlingsdagarna, säger hon.
Å andra sidan har just de två första tävlingsdagarna varit fullbokade så det ger tävlingsarrangörerna lite rum att andas också, konstaterar Maukonen.
Spänningen stiger för var dag som går
Tävlingsprogrammet under de fem dagarna mellan onsdag (26.7) och söndag (30.7) börjar med att det under de första dagarna ordnas mindre tävlingar i de regionala klasserna och sedan ökar tyngden i tävlingarna för var dag som går.
På söndag ordnas två GP-tävlingar efter varandra. Juniorerna hoppar över 140 centimeter höga hinder medan seniorerna hoppar över hinder som är 150 centimeter höga.
Tävlingsledare Mia Maukonen och deltagaren Carolina Grahn från Hangö.Mia Maukonen och Carolina Grahn lutar mot ett staket vid gamla sportplan i Hangö.Bild: Yle/ Bubi AsplundHästar,häst,Hangö,Västnyland,carolina grahn
En av dem som tävlar under de första dagarna är Hangöbon Carolina Grahn, som representerar Snappertunaföreningen South Coast Riders.
Hon tävlar med sin häst som är en 10-årig valack, alltså en kastrerad hingst. Hon har haft honom nu i åtta månaders tid.
- Han är supersnäll på tävlingar och inte alls stressad. Det är jätteskönt och lätt med en snäll häst på tävling. Det funkar jättebra.
Det är redan Grahns tredje häst och samtidigt tredje gången hon är med i SeaHorse Week.
Den tävlingsgren hon deltar i är en regional tävling där hindren är 110 centimeter höga. I nationella tävlingar för juniorer är hindren redan från 120 centimeter höga.
Grahns mål är att i nästa år kunna hoppa över höjder som är 115 till 120 centimeter höga.
Käpphästar och 100 år av självständighet
Finlands 100-årsjubileum syns också på SeaHorse Week. Blomsterarrangemangen är blåvita och dessutom får Hangö i år stå värd för en tävling som normalt ordnas i Åbo.
Priset i tävlingen är en vandringspokal som general Adolf Ehrnrooth har donerat. Pokalen har designats av Akseli Gallen-Kallela och general Ehrnrooth vann pokalen i en ridtävling
Han tävlade själv främst i fälttävlan och representerade Finland i de olympiska spelen i London år 1948.
Tävlingar med käpphästar gör comeback i år i evenemanget.
Käpphästar.Flickor leker med käpphästarBild: Mikael Crawford/Ylekäpphästar,flickor,lek (barnlek),Glad,glädje
På det så kallade expo-området är arenan för käpphästar öppen för övning redan från och med onsdag och själva tävlingarna ordnas på fredag, lördag och söndag.
Det är gratis att delta i tävlingarna och övningarna.
Applåder uppskattas, men hästarna ska lämnas i fred
Publik är hjärtligt välkommen till hästtävlingarna och det är fritt inträde till evenemanget.
Det finns läktare med 500 sittplatser vid sportplanen i Hangö.
Maukonen säger att ryttarna uppskattar att tävlingarna samlar stora publikskaror.
- De som rider tycker det är jättefint att man faktiskt får applåder här. Och vi har stor publik redan från och med första tävlingsdagen, onsdagen.
Men trots att ryttarna tycker om applåder och hurrarop ska man inte störa hästarna när de inte är på plan.
Det är inte okej att till exempel mata hästarna eller gå och klappa dem, säger Maukonen.
Arrangörerna hoppas att hästarna lämnas i fred.Hästboxar på rad under Sea Horse Week.Bild: Yle/Tove Virtaridevenemang
- Publiken ska hållas på publikens sida på planen. Där finns expo, restaurang och annat sådant. Hästarna kan inte äta vad som helst. Och det kan också vara farligt med cyklar och barnvagnar bland hästarnas ben. Vi informerar nog om det med skyltar också, säger Maukonen.
Arrangörerna önskar att publiken tar sig till tävlingsplatsen till fots från Casino.
Texten baserar sig på radiointervjuer gjorda av redaktör Bubi Asplund.
Saga Andersson från Esbo IF har precis kommit hem från U20-EM i Grosseto i Italien. Med sig hem i bagaget hade hon en fin fjärdeplacering – men däremot inte sina stavar som ännu är ute på resa.
– Nästa tävling är redan nu på torsdag, så det vore ju bra att ha dem tills dess, säger Andersson.
Hon verkar ändå ta det hela med ro, kanske en nödvändighet när man ska balansera en lovande idrottskarriär med skola, och gärna få in litet vanligt tonårsliv också för balansens skull.
Satsar på idrotten
– Jag satsar fullt på idrotten, men man måste ha planer vid sidan om för att sedan ha en karriär att falla tillbaka på. Därför går jag gymnasiet nu, fast på fyra år så att skolan och träningarna kan passas ihop, säger Andersson.
Hon har avklarat första året, och den första perioden när hennes tidtabell följde samma schema som om hon skulle avlägga helheten på tre år var tung.
– Fast jag hade tid för träningen så var det tungt psykiskt efter så långa dagar. Nu är det lättare att hinna och orka med allt när jag följer mitt eget schema, säger hon.
Att hinna med ett socialt liv, att ha vänner och göra saker med dem är också viktigt.
– Man blir psykiskt starkare, och planerar man i förväg så hinner man med mer, säger Andersson.
Prispallen hägrar
– Jag är nöjd med mitt resultat, men visst skulle det vara fint att stå på prispallen, säger Andersson.
Andersson är 17 år, och i tävlingar för under tjugoåringar är många medtävlanden två år äldre. Hur stor roll spelar åldern?
– I det här skedet spelar åldern ännu en viss roll, sen när man blir äldre jämnar det ju ut sig, säger hon.
Andersson tränas av sin egen pappa, Björn Andersson. Det har sina fördelar att de känner varandra så bra, men de kan också stänga av sina roller som tränare och adept och bara vara familj.
En av KHL:s främsta poängplockare genom tiderna har blivit avstängd för dopningsbrott, men Danis Zaripov intygar att han är oskyldigt dömd.
– Jag är i chock. Jag har ingen aning om vad som hänt, säger hockeyveteranen.
En månad innan KHL-starten skakas den ryskägda hockeyligan av en dopningsskandal. Tre spelare har stängts av för dopningsbrott efter tester som gjordes under förra säsongen: doldisen Andrej Konev, NHL-meriterade amerikanen Derek Smith och storstjärnan Danis Zaripov.
I KHL-historien har bara Sergej Mozyakin och Alexander Radulov plockat fler poäng än Zaripov som nu bestraffas med en två år lång avstängning för att ha använt vätskedrivande ämnen som döljer dopning.
– Ämnet som jag stängts av för är i sig inte dopning. Av någon anledning tror Wadas experter att jag skulle dölja förbjudna medel, klagar Zaripov.
"Hundraprocentigt oskyldig"
Den 36-årige forwarden har under karriären vunnit tre VM-guld och också spelat OS.
– Jag har en lång ishockeykarriär bakom mig. För min egen del kan jag med hundraprocentig säkerhet säga att jag aldrig tagit något förbjudet, säger Zaripov som också är besviken på hur det gått till när han fått höra om sitt öde.
– Wada eller IIHF har inte berättat något för mig personligen. Jag fick veta om min avstängning först i dag, via tidningar och KHL:s utlåtande. Det verkar som om jag själv får höra allt från en tredje part.
Karriären troligen över
Zaripov har de senaste fyra säsongerna spelat för Metallurg Magnitogorsk men flyttade inför årets säsong tillbaka till Ak Bars Kazan där han tidigare gjort ett dussin säsonger.
Nu talar allt för att karriären är över.
– Jag sitter och försöker smälta det här och fundera över hur jag ska gå vidare med mitt liv. Jag vet inte vad som händer härnäst, säger Zaripov till Sovsport.
Idrottsminstern fördömer
– Ärligt talat är jag nu i chock och vill inte dra några förhastade slutsatser, konstaterar Zaripov.
Zaripovs avstängning är i Ryssland en massiv nyhet som också kommenterats på hög politisk nivå.
– Alla dopningsöverträdelser måste bestraffas, oavsett namn och titlar, säger den ryske idrottsministern Pavel Kolobkov enligt R-Sport.
Tidigare OS-vinnaren Satu Mäkelä-Nummela var bäst av alla i grundtävlingen i EM i trap. Men i finalen tappade hon mark. Till slut fixade hon ändå en bronspeng.
– Visst värmer bronset, men det dåliga skyttet i finalen irriterar, sammanfattar Mäkelä-Nummela till Yle per telefon från EM-tävlingarna i Baku.
– De första 25 duvorna i finalen gick helt okej, men nästa skede var helt uselt. Det var bra att också de andra missade, annars skulle jag vara djupt nere i dyn, säger den färska bronsmedaljören.
I grundtävlingen lyckades Mäkelä-Nummela utmärkt och sköt ner 72 av 75 lerduvor. Men den finländska ledningen förvandlades till en tredjeplats när hon i finalskedet bara lyckades i 28 av totalt 40 skott.
Guld till San Marino
– När man ser på resultatnivån vet man att vinden spelade in. Vinden kom från höger. Vissa duvor steg och andra dök som ankor, sammanfattar Mäkelä-Nummela.
Guldet gick till Arianna Perilli från San Marino.Ryskan Jekaterina Rabaja tog silver.
Tävlingens övriga finländska deltagare Mopsi Veromaa (13:e) och Marika Salmi (23:e) nådde inte finalen.
Pauli Kuusijärvi tvingas till en knäoperation och kommer inte att spela några fler matcher i fotbollsligan i år. Kuusijärvi skadade sig då hans HIFK mötte KuPS och är ur spel i ungefär ett halvår.
Kuusijärvi gick skadad också tidigare under året.
– Efter den allvarliga skadan i början av säsongen känns det frustrerande att tvingas lämna planerna igen, säger Kuusijärvi på HIFK:s webbplats.
HIFK ligger näst sist i ligan med bara JJK bakom sig.
Kuusijärvis gällande kontrakt går ut först i slutet av nästa säsong.
I april fick Willie Desjardins sparken av Vancouver Canucks i NHL. Nu har ett nytt jobb – som tränare för Kanadas herrlag i vinterns OS i Sydkorea.
Några NHL-spelare kommer inte att finnas på isen under OS-turneringen, men i Kanadas ledarstab finns det gott om NHL-erfarenhet.
Efter en lång karriär som juniortränare gjorde Willie Desjardins sig ett namn med Texas Stars i AHL där han bland annat vann Calder Cup 2013.
Det ledde till att han fick ansvar som huvudtränare för Vancouver Canucks, ett jobb han höll i tre säsonger innan han i våras tvingades gå.
Under Desjardins första år i Vancouver blev laget utslaget i den första playoffrundan, och de två senaste säsongerna misslyckades Canucks med att ta sig till slutspel.
Sean Burke är GM
Desjardins blir nu tränaren som ska se till att Kanada som vunnit de två senaste OS-turneringarna blir att räkna med också 2018, utan sina storstjärnor.
Till sin hjälp i tränarstaben har han Dave King, Scott Walker och Craig Woodcroft.
Hela satsningen leds av tidigare målvakten Sean Burke som är det kanadensiska OS-hockeylagets general manager. Med i ledningen finns också målvaktslegenden Martin Brodeur.
Det kanadensiska laget i OS kommer att bestå av spelare från de europeiska ligorna samt AHL. Kanadas herrar gör trots allt under säsongen en lång och seriös olympisk satsning och deltar i hela sju internationella turneringar innan det blir dags för OS.
Adam Peaty satte två världsrekord på 50 meter bröst, men det var kanadensiskan Kylie Masses rekord på 100 meter ryggsim som var den stora överraskningen under tisdagen i sim-VM. Även Lilly King simmade världsrekord under kvällen.
21-åringen Masse vann finalen på 58,10 och slog ett åtta år gammalt rekord med två hundradelars marginal. Gemma Spofforth, Storbritannien, satte det gamla rekordet 2009 i en simdräkt som inte är tillåten enligt dagens regelverk.
– Jag måste kolla en extra gång på tavlan att det faktiskt var mitt namn som stod bredvid den tiden, sade en överraskad Masse till SVT kort efter loppet i Budapest.
Kathleen Baker från USA slutade tvåa, slagen med 48 hundradelar. Hon slog i sin tur australiska trean Emily Seebohm med en enda hundradel.
"Stor bredd i ryggsim"
Seebohm var regerande mästare, men hade problem med en förkylning och räknade inte med att försvara titeln. Däremot var hon inställd på att Masse kan hota världsrekordet.
– Det är strålande, jag hade en känsla av att hon kan göra det, sade Seebohm till nyhetsbyrån AFP.
– Jag kom inte hit och sade "jag ska försvara titeln", utan snarare för att njuta av att tävla mot dessa tjejer, de är fantastiska och det finns en stor bredd i ryggsim.
Seebohm gjorde sin bästa tid sedan 2015. Hon slutade sjua på sin paraddistans i sommar-OS i Rio förra året.
Högklassig bröstfinal
Lilly King satte världsrekord i en högklassig final på 100 meter bröstsim.
Hela medaljtrion gick under 1.06 och amerikanskan King vann på 1.04,13. Ruta Meilutyte, Litauen, hade det tidigare rekordet och det hann bli fyra år gammalt innan King slog till.
Britten Adam Peaty slog sitt eget, tidigare världsrekord två gånger under tisdagen. Under försökspasset klarade han 50 meter bröstsim på 26,10 och i semifinal blev tiden 25,95.
Bra koll på kapaciteten
22-åringen Peaty inledde mästerskapet med att ta hem 100 meter bröstsim. I föregående långbane-VM i Kazan 2015 tog han tre guld – 50 och 100 meter bröst och medleystafetten 4x100 meter. Peaty satte sitt tidigare 50-metersrekord i Kazan och är rekordhållare också på 100 meter bröst.
Peaty hade bra koll på sin kapacitet efter försöksheatet.
– Jag försökte inte sätta rekord, utan bara ta mig till semifinal. Om jag lyckas bättra på med några hundra- eller tiondelar i semifinal är jag nöjd, sade Peaty.
Tiden en överraskning
Det tidigare världsrekordet var omkring två år gammalt.
– Så det var verkligen dags att slå det, sade Peaty efter försöksheatet.
Tiden i semifinalen blev ändå en överraskning.
– Jag tänkte faktiskt att jag skulle ha varit långsammare, för jag kände mig inte lika energisk. Men det är i morgon det gäller, sade Peaty efter semifinalen inför finalen på 50 meter bröst som går på onsdag.
Historiskt guld för Ledecky
Katie Ledecky är nu ensam etta i alla tiders guldstatistik från sim-VM. Efter att amerikanskan i överlägsen stil tagit hem 1500 meter frisim är hon uppe i tolv guld, ett mer än landsmaninnan Missy Franklin.
20-åringen Ledecky vann på 15.31,82 och slog spanska tvåan Mireia Belmonte med drygt 19 sekunders marginal. Ledecky såg ut att vinna lekande lätt, men betonade i segerintervjun att hon sällan får känna sig så överlägsen.
– Det är tungt de andra 364 dagarna av året. Det gäller att jobba tillräckligt på träning så att jag kan stiga fram när det gäller, sade Ledecky.
"Från en annan planet"
Hon är redan uppe i tre guld under årets VM i Ungern och siktar på sex totalt.
Tvåan Belmonte hade inga planer på att försöka hänga med i mästarens tempo.
– Katie Ledecky är som från en annan planet, så målet för mig var att ta silver. För mig är det som guld, sade Belmonte.
Text: FNB-AFP
Lilly King från USA firar sitt världsrekord på 100 meter bröstsim.Lilly King från USA firar sitt världsrekord på 100 meter bröstsim.Lilly King
Sim-VM, tisdagens finaler:
Damer:
1 500 m fritt: 1) Katie Ledecky 15.31,82 USA, 2) Mireia Belmonte Spanien 15.50,89, 3) Simona Quadarella Italien 15.53,86.
100 m rygg: 1) Kylie Masse Kanada 58,10 (VR), 2) Kathleen Baker USA 58,58, 3) Emily Seebohm Australien 58,59.
100 m bröst: 1) Lilly King USA 1.04,13 (VR), 2) Katie Meili USA 1.05,03, 3) Julia Jefimova Ryssland 1.05,05.
Herrar:
200 m fritt: 1) Yang Sun Kina 1.44,39, 2) Townley Haas USA 1.45,04, 3) Alexander Krasnych Ryssland 1.45,23.
100 m rygg: 1) Jiayu Xu Kina 52,44, 2) Matt Grevers USA 52,48, 3) Ryan Murphy USA 52,59.
Ajaxspelaren Abdelhak ”Appie” Nouri har vaknat ur koman och kan nu andas på egen hand, meddelar klubben. Men hans tillstånd i övrigt förblir oförändrat.
Det 20-åriga fotbollslöftet Nouri kollapsade under en träningsmatch mot Werder Bremen för ett par veckor sedan och har efter det legat i koma på en intensivvårdsavdelning.
"Han befinner sig inte längre i koma och hans andning fungerar som den ska", skriver Ajax, men tilllägger att Nouris tillstånd i övrigt förblir oförändrat, vilket betyder att han har "svåra och permanenta hjärnskador".
I Ajax meddelande tackar familjen Nouri också supportrar och andra för det massiva stöd de fått de senaste veckorna.
Sveriges normalt så stabila försvar läckte som ett såll på tisdagskvällen när grupp B vid fotbolls-EM avslutades. Svenskorna förlorade med 2-3 mot ett redan avsågat Italien och får möta Holland i kvartsfinal på lördag.
Italien fick en lysande start på matchen när en dålig mottagning av svenskan Linda Sembrant gav Gabriela Sabatino läge att göra 1-0 på guldbricka.
Sverige kom av sig för en kort stund, men jobbade sig in i matchen och fick utdelning efter en knapp kvart när Stina Blackstenius revs omkull i straffområdet.
Lotta Schelin gjorde inget misstag från elva meter när hon kvitterade matchen med sitt andra mål i turneringen.
I slutet av en välspelad, jämn och chansfattig halvlek slog Italien plötsligt till och gick till pausvilan i en 2-1 ledning. Linda Tucceri Cimini lyfte in bollen i straffområdet och Sabatino var framme igen med en klinisk bredsida i bortre krysset.
Succéinhopp av Rolfö
Den svenska förbundskaptenen Pia Sundhage plockade in Lisa Dahlkvist och Fridolina Rolfö i paus och den senare lyckades bädda för Stina Blackstenius kvitteringsmål bara några minuter in i den andra akten.
Samma duo var också framme sent i matchen och kom inom en stolpträff ifrån att vinna matchen för Sverige.
– Jag vet inte vad som hände. Det är svårt att säga. Vi kommer in bra i andra halvlek och trycker in 2-2. Sedan får Italien en kontring och sätter den, sade Lotta Schelin till TV4.
Istället blev det alltså Italien som snodde poängen med ett sent segermål av Cristina Girelli.
De tre poängen var en vacker avslutningsgåva åt landslagsikonen Melania Gabbiadini som avslutade sin aktiva karriär i och med EM-sortin.
Girelli gjorde segermålet i Gabbiadinis sista match.Girelli håller om Melania Gabbiadini.Bild: imago/Pro Shots/ All Over PressItaliens damlandslag i fotboll,Melania Gabbiadini
Trots nederlaget är Sverige klart för kvartsfinal och ställs mot Holland på lördag.
– Vi kan kräva mer av det svenska laget idag, mer stolthet och vinnarattityd. Jag upplever att backlinjen var påtagligt påverkade av den "nya" konstellationen av spelare och blir bolltittande och missar sina markeringar. Offensivt behöver de involvera mittfältet för att få spelvändningar samt längre anfall, säger SVT:s expert Frida Östberg.
Kraftigt förändrat Tyskland gjorde jobbet
Tyskland gjorde fyra ändringar inför sin sista gruppspelsmatch mot Ryssland och gick till pausvila i en 1-0 ledning efter att Babett Peter nätat från straffpunkten i den 10:e minuten.
Tyskland vann slutligen matchen med 2-0 och går vidare till kvartsfinal som gruppetta.
Där väntar Danmark på lördag.
EM i fotboll, matchdag 3, grupp B
Sverige – Italien 2-3 (1-2) 4 min 0-1 Sabatino
14 min 1-1 Schelin (pen)
37 min 1-2 Sabatino
47 min 2-2 Blackstenius
85 min 2-3 Girelli
Ryssland – Tyskland 0-2 (0-1) 10 min 0-1 Peter (pen)
56 min 0-2 Marozsan (pen)