Karislaget BK-46 åkte på sin andra förlust efter seriepausen i fotbollens division 2, zon B. BK förlorade mot Tampere United i Tammerfors på söndag kväll (30.7).
Matchen slutade 3-1 (1-0).
BK:s lagledare Kjell Dahlberg säger att bollen inte riktigt vill studsa åt laget.
- Vi hade några bra mållägen i första halvleken, men fick inte bollen i mål. De gjorde sitt mål på sin enda egentliga målchans under halvleken, sade han.
Första målet kom på stopptid i första halvleken. Roope Kostiainen gjorde hemmalagets fullträff efter en hörnspark.
Lata spelare i BK-46
Dahlberg säger att vissa spelare i BK-46 är lata på planen.
- Jag vet inte vad det beror på men så ser det ut.
Han säger att det nog fanns bra saker i söndagens match också.
- Till exempel unga Barcklay Dolinski jobbar bra. Han tar för sig mer och mer för varje match.
Då drygt 20 minuter återstod att spela slog samme Koistiainen till igen och gjorde sitt andra mål för kvällen.
Bara en minut efter Koistiainens andra mål stod det 3-0 på resultattavlan. Målskytt var Topias Järvelä.
Inhopparen Egzon Avdi gjorde BK:s reduceringsmål i slutminuterna.
Lopez saknas på mittfältet
Kjell Dahlberg konstaterar att mittfältaren Mitchell Lopez frånvaro syns.
- Det är tokigt att det är så för vi får ju klara oss utan honom resten av säsongen. Hoppeligen får vi Niclas Forss med på mittfältet snart, hans lårskada är på bättringsvägen.
Mergim Bushi saknades från BK:s manskap på söndagen.
- Han var avstängd i dag, men är med säkerhet med mot FC Jazz.
Domaren Juuso Saarela gav inga varningar i matchen. Matchen sågs av 440 personer.
På lördag (5.8) möter BK-46 Björneborgslaget FC Jazz i Karis. Tampere United spelar sin följande match på torsdag (3.8) mot TPV i Tammerfors.
Spelade matcher, serietabell och kommande matcher finns på Bollförbundets resultatsidor på nätet.
Division 2, zon B: TamU - BK-46 31 (1-0), 45+2 min Roope Koistiainen 1-0, 68 min Koistiainen 2-0, 69 min Topias Järvelä 3-0, 83 min Egzon Avdi 3-1.
TamU: Juuso Auvinen; Mauno Siren, Valtteri Uimonen, Santeri Salomaa, Mahdi Ali (46 min) Tuomas Alanen); Tero Intala, Riku Oras, Leroy Maluka, Topias Järvelä; Roope Kostiainen, Matti Saari.
BK-46: Jere Aalto; Vili-Verneri Roivainen, Bangaly Kouyate, Alieu Ceesay, Otto Hirvonen; Johannes Saarinen (46 min John Samuel), Jacob Bushue, Barcklay Dolinski, Teemu Lammi (76 min Perttu Heiskanen); John Fagerström, Markus Broman (54 min Egzon Avdi).
Trots att en gruppspelsmatch återstår för Riikka Lehtonen och Taru Lahti-Liukkonen är det redan nu klart att paret går vidare och är bland de 32 bästa i VM i beachvolley. Det blåvita paret har vunnit sina två första matcher.
Riikka Lehtonen och Taru Lahti-Liukkonen har spelat två matcher i VM i Österrike och inte tappat ett enda set. Paret följde upp gårdagens seger över Gabriela Filippo och Erika Bobadilla med att besegra Karen Cope Charles och Natalia Alfaro från Costa Rica i den andra matchen.
Lehtonen och Lahti-Liukkonen var favoriter i matchen och övertygade stort då de vann med 2–0 i set.
Lehtonen och Lahti-Liukkonen kopplade tidigt greppet om matchen och vann det första setet med 21–15. I andra set var Charles och Alfaro totalt chanslösa. Lehtonen och Lahti-Liukkonen vann setet med 21–9
För Lehtonen och Lahti-Liukkonen återstår en match i gruppspelet. På måndag gör man upp om gruppsegern med det tjeckiska paret Barbora Hermannova och Marketa Slukova.
Det är redan nu klart att båda paren går vidare från gruppspelet.
I sitt första stora mästerskap är Österrike klart för semifinal. Österrike besegrade Spanien i kvartsfinalen i EM efter straffar.
När VM-kvalet kör igång i höst kommer Finland att spela i samma grupp som Österrike och Spanien. Dessa två lag möttes idag i kvartsfinalen i EM och det var Österrike som vann efter straffar.
Matchen stod 0–0 efter 90 minuter och förlängning. I straffläggningen var det sedan Österrikes målvakt Manuela Zinsberger som blev hjälte.
Zinsberger som till vardags är lagkamrat med Tinja-Riikka Korpela i Bayern München räddade Silvia Meseguers straff samtidigt som de österrikiska spelarna var säkra från elva meter.
Sarah Puntigam satte den sista straffen för Österrike och vilda glädjescener utbröt på planen.
Österrike kommer att möta Danmark i semifinalen på torsdag.
Resultat:
Österrike – Spanien 5–3 (0–0) e.str
Straffskyttar:
AUT Feiersinger O
ESP Garcia O
AUT Burger O
ESP Sampedro O
AUT Aschauer O
ESP Silvia Meseguer X
AUT Pinther O
ESP Corredera O
AUT Puntigam O
Jodie Taylors femte mål vid EM i fotboll var nog för att föra England till en EM-semifinal mot värdnationen Holland. England slog Frankrike med 1-0 (0-0) i en tillknäppt kvartsfinal i Deventer.
Matchens första halvlek var disciplinerad men högklassig mellan två lag som tack vare flera färska inbördesmöten kunde varandra mycket väl.
England hade aningen mer boll på offensiv planhalva under halvleken, men kom med undantag för några frisparkar inte till lägen.
Inte heller Frankrike hotade Karen Bardsley i Englands mål, och statistiken noterade inte ett enda skott på mål under de första 45 minuterna.
Sakina Karchaoui kämpar om bollen med Jodie Taylor.Sakina Karchaoui och Jodie Taylor kämpar om bollen.Jodie Taylor,Sakina Karchaoui
Matchen avgjordes efter en timmes spel, när England startade upp ett anfall på mittplan efter att ha vunnit bollen av Frankrike. Lucy Bronze avancerade in på offensiv planhalva och hittade Jodie Taylor med en friställande passning.
Taylor kom långt ut till höger, men lyckades ändå avfyra ett skott i mål bakom Sarah Bouhaddi. Målet var redan Taylors femte i turneringen.
England spelade disciplinerat och förvaltade sin ledning väl. Frankrike kom till några halvbra lägen, men kunde inte spräcka nollan och har således gjort sitt i EM-slutspelet.
Englands EM fortsätter med en kvartsfinal på torsdag mot värdnationen Holland.
EM i fotboll, kvartsfinal
England – Frankrike 1-0 (0-0)
60 min 1-0 Jodie Taylor
Semifinalerna
Holland – England
Danmark – Österrike
Bägge semifinalerna spelas torsdagen den 3 augusti (tidpunkterna klarnar på måndag) och finalen avgörs den 6 augusti. Yle visar alla de tre återstående EM-matcherna.
Från universitesserien i USA, via AHL, till fostrarföreningen Espoo United – och nu till Åbo och TPS. Rasmus Tirronens senaste säsonger har minst sagt varit händelserika och nu är målvakten äntligen klar för spel på den högsta nivån i Finland.
TPS tvingades göra en rockad i målvaktsleden då Aleksandar Georgijev skrev på ett kontrakt för NHL-klubben New York Rangers. Ersättaren hittades i Mestisklubben Espoo United – och lystrar till namnet Rasmus Tirronen.
På fredagen anlände Tirronen till Åbo och ett frivilligt träningspass stod på agendan före Yle Åboland mötte upp fjolårets bästa målvakt i Mestis för en intervju. Stämningen i hallen var redan på topp, berättar han.
– Det var bara frivilliga träningar så alla var ju inte på plats men alla verkade vara riktigt bra lagkamrater. Det blir roligt att börja jobba på riktigt nu, konstaterar Tirronen.
Såg sin chans och tog den
Det ryktades relativt snabbt att det skulle vara just Tirronen som ersätter Georgijev som backup till Oskari Setänen i Åbolaget. Tirronen berättar att han såg sin chans att stiga upp till ligan – och knep den.
– Aleksandar fick en jättebra chans att visa upp sig i New York och jag bestämde mig för att slänga ut lite nät i vattnet och se om det fanns intresse för mina tjänster här i Åbo. TPS behövde en målvakt och så blev adressen Åbo, berättar han.
Comebacken till Finland var lyckad. Tirronen valdes till Mestis bästa målvakt den gångna säsongen.Rasmus Tirronen räddar ett skottBild: Jari Pekkarinen / All Over Pressishockey,Espoo United,Rasmus Tirronen,Tirronen,sport
Så det var ett beslut du fattade i stundens hetta, eller hade du planerat att ta klivet upp redan längre?
– Mitt mål har nog alltid varit att stiga upp till ligan. Esbolaget har haft det lite svårt på sistone så det kändes som ett bra läge att börja utforska mina alternativ.
Från konkursens brant till ligaeliten
Att Espoo United skulle ha haft det lite svårt är ändå en underdrift. Enligt olika rapporter ska klubben ha hundratals tusen euro i skulder och enligt Yles uppgifter betalades till exempel löner inte ut i juni. Så var det med andra ord ekonomin som fick Tirronen att flytta?
– Allt var lite oklart en stund, men nu ser det bättre ut. Det kommer att bli en bra säsong för Esbo också. För mig personligen så gällde det ändå kanske mest att ta steget upp från Mestis och flytten till alternativet att flytta till Åbo kom i rätt stund, säger målvakten.
Att valet föll på TPS var till stor dels en slump, men att klubben etablerat sig i toppskiktet av ligan de senaste åren försvårade inte heller valet. Som spelare vill man alltid ta sig till klubbar med långa anor, säger Tirronen.
– Laget har en lång historia här i ligan med många mästerskap, det är en framgångsrik organisation helt enkelt. Det är sådana vill man spela för. Jag är otrolig tacksam för att jag får chansen att spela här, säger Tirronen.
"Om man får i pucken så får man spela"
Hur mycket ansvar Esbosonen får bära på sina axlar är ännu oklart. Georgijev och Setänen delade i princip på ansvaret under grundserien då bägge spelarna visade framfötterna mellan stolparna. Tirronen har ändå inte garanterats lika mycket speltid.
– Bara man får fast pucken så får man också spela. Jag kommer hit för att tävla om speltid, hur det blev kan bara tiden visa. Helt säkert kommer konkurrensen att tvinga oss båda att bli bättre.
Är det ändå etablerat att du, i första hand, är andremålvakt eller kommer ni att tävla om platsen som förstekeeper redan från start?
– Setänen gjorde en jättebra säsong och jag antar att han nog är förstavalet i tränarnas listor. Men jag är här för att kämpa om speltid. Utgångsläget har aldrig någon skillnad för resten av säsongen. Den mentaliteten måste man alltid ha på den här nivån, säger Tirronen.
Oskari Setänen förväntas agera förstemålvakt, åtminstone till en början.Oskari Setänen omringad av TPS-spelare, hösten 2016.Bild: Matti Raivio / All Over PressHC TPS (ishockey),Oskari Setänen
TPS lyckades behålla sin stomme från fjolåret och har dessutom lockat in några namnstarka förstärkningar som Ilari Filppula. Kaptenen Tomi Kallio har tidigare konstaterat att TPS självklart går för guld också kommande säsong – men vilka är Tirronens personliga mål för säsongen?
– Att vinna. Så mycket som möjligt. Jag vill hjälpa laget och det gör jag genom att stoppa så många puckar som möjligt. Jag håller det simpelt, säger han självsäkert.
Sex år i USA
Att tävla om speltid är inte något nytt för 26-åringen. Tirronen lämnade Finland för spel i Nordamerika och universitetsserien NCAA redan sommaren 2010, och försökte sedan därifrån ta klivet ända upp till NHL. Det ena året i AHL gick ändå under alla förväntningar och Tirronen flyttade tillbaka till Esbo inför Mestissäsongen 2016-17.
– Jag växte väldigt mycket som målvakt och människa under mina år i USA. Jag kände att det inte fanns utrymme att utvecklas här så jag valde att flytta dit. Samtidigt så var jag intresserad av att få en universitetsutbildning så att spela i NCAA var ett självklart val.
– Det är en upplevelse som jag aldrig skulle byta ut. Att få en högskoleutbildning och samtidigt utvecklas till en proffsidrottare är nästintill omöjligt i Finland, säger Tirronen.
"Jag vill hjälpa laget och det gör jag genom att stoppa så många puckar som möjligt."Rasmus Tirronen.Bild: Yle / Mattias SimonsenRasmus Tirronen
Diskussionen om juniorer som flyttar till Nordamerika har gått het den senaste tiden, och flera profiler har talat starkt emot nyttan att flytta över Atlanten istället för att stanna i fostrarföreningen. Tirronen förstår argumenten – men köper dem inte.
– Jag har nog följt med diskussionen och har ju själv valt vägen via Nordamerika. Om man bara har möjligheten att göra det så tycker jag absolut att man ska åka. Samtidigt förstår jag ändå klubbarnas oro. De investerar stora pengar i juniorer, som sedan bara sticker iväg, säger han.
Tirronen är inte den enda spelaren i TPS kommande ligatrupp som gått vägen via Nordamerika. Petrus Palmu kommer tillbaka till Finland efter några år i den kanadensiska juniorligan, men Tirronen tror inte att han behöver hjälpa till med att få allting att stämma.
– Vi kommer säkert att ha några intressanta diskussioner, men tror inte jag kan hjälpa honom allt för mycket. Vi är ju ändå båda liganykomlingar så någon annan får nog ta och hjälpa oss båda, säger Tirronen med ett skratt.
Slågsmål i Karleby
Tirronen beskriver sig själv som en passionerad spelare, och målvakten bjöd på lite nordamerikansk ishockeypassion i februari då han kastade handskarna och tog till knytnävarna i en match mot Hermes. Se video här (Youtube).
Det är ändå inte något som han vågar lova att bjuda på i Åbo.
– Passionen kommer nog att synas, men jag hoppas innerligt att jag inte hamnar ta till knytnävarna. Det var nog bara en engångsföreteelse, säger Tirronen med ett nervöst skratt.
– Men visst är jag en passionerad ishockeyvän. Om det går dåligt så syns det nog också, fortsätter han.
Vad kommer Åbopubliken då att få se?
– En kille som gör allt för att hjälpa laget att vinna.
NHL-klubben Minnesota Wild meddelar att man förlängt schweizaren Nino Niederreiters kontrakt med fem år och cirka 22,5 miljoner euro. För Mikael Granlunds del inleds nu den sista veckan av förhandlingar.
Minnesota har förhandlat om förlängningar med både Niederreiter och Granlund hela sommaren – och det nya beskedet är hoppingivande också för den finländske centern.
Niederreiter, som i fjol stod för 25 mål och 32 assist, lyckades nämligen till slut komma överens om detaljerna med Minnesota och skriver på för ytterligare fem år i klubben.
Enligt Minnesotainsidern Michael Russo tjänar schweizaren lite på fem miljoner dollar per säsong de kommande fem åren. Kontraktet innehåller inte heller någon trejdförbjudande klausul, uppger reportern.
Mikael Granlund, som i sin tur var poängetta i laget under den gångna säsongen, har ändå inte kommit närmare att skriva under ett nytt kontrakt. Ifall parterna inte är överens före fredag går ärendet vidare till skiljedomstolen.
I detta fall löses kontrakttvisten först i september, och enligt flera uppgifter vill Minnesota undvika fördröjningen.
Granlund kommer närmast från ett kontrakt värt tre miljoner dollar per år och vill enligt uppgifter minst fördubbla sina inkomster. Enligt sajten Capfriendly har Minnesota tio miljoner dollar upp till lönetaket och förhandlar också fortfarande med Marcus Foligno.
Danilo Gallinari fick lära sig den hårda vägen att det inte lönar sig att slå andra människor. I en träningsmatch mellan Italien och Nederländerna tappade Clippers-liraren fattningen totalt – och tvingas nu vila i över en månad.
Det var nederländaren Jito Kok som fick det att koka över hos italienaren. Kok skuffade hårdhänt Galliardi, som svarade med en knytnäve i käken. Se video på incidenten här (Eurohoops.com).
Trots fullträffen klarade sig Kok utan skador, men det gick värre för Galliardi. Enligt det italienska basketförbundet tvingas stjärnan vila i minst 40 dagar på grund av en bruten hand – vilket i praktiken betyder att Galliardi missar hela basket-EM, som kör igång i slutet av augusti.
Galliardi är en av totalt två NBA-spelare i det italienska landslaget. Galliardi har spelat för New York Knicks och Denver Nuggets, och gick tidigare i sommar över till Los Angeles Clippers. På 460 matcher snittar italienaren 15,3 poäng per match i toppligan.
Ett av Rallyfinlands stora hopp, Emil Lindholm, gick mot en säker andraplats i JWRC-klassen i Jyväskylä i helgen. Med tre specialsträckor kvar åkte Ingåsonen ändå ut och tvingades avbryta. Trots det är Lindholm nöjd med helgen.
– Jag körde lite för hårt in i en kurva och vi vurpade. Kartnoteringarna var visst lite väl optimistiska. Det är ju synd eftersom vi i princip hade säkrat andraplatsen.
Det säger Emil Lindholm i ett pressmeddelande. Lindholm låg tvåa inför den tredje sista specialsträckan på söndagen, men tvingades avbryta efter krocken.
Trots det visade Lindholm upp fina takter på Jyväskylävägarna. På fredagen stod Lindholm för endast ett litet misstag och lördagen vad sedan en uppvisning av Ingåsonen.
– Jag tog det ganska försiktigt på de svårare sträckorna, eftersom jag visste att jag hade mer att förlora än att vinna. Det visade sig vara en lyckad strategi. Jag har lärt mig massor den här helgen, säger Lindholm.
Emil Lindholm i farten i Jyväskylä.Emil Lindholm i farten under WRC-rallyt i Jyväskylä.Bild: Vesa Pöppönen / All Over Pressemil lindholm
– Jag njöt av upplevelsen. Det var kul att visa att jag kan utmana de bästa också på svåra specialsträckor, fortsätter han.
Lindholm kvalade in genom att vinna AKK:s Framtidens stjärna-pris och var ytterst nära att stå på podiet. Tävlingen lanserades år 2014 och den första vinnaren, Teemu Suninen, placerade sig fyra i Jyväskylä. Ett hoppingivande besked också för den unge Lindholm.
– Hans framgångar visar att allt är möjligt, men jag måste ännu bättra på många olika delområden, säger Lindholm.
Härnäst reser Lindholm till Tyskland, där GT-seriens nästa deltävling går av stapeln i Nurburgring. FM-serien i rally fortsätter i sin tur i september, då i Tammerfors.
Färjestad får inleda sin SHL-säsong utan sin finska backbjässe Ilari Melart, uppger Värmlands folkblad. Orsaken? Det tidigare kontraktet med Luleå – som tvingar spelaren att stanna i Finland.
Beskedet om att Melart tvingas stanna i Finland slog ner som en blixt i Karlstad. Enligt Värmlands folkblad måste Melart stanna utanför de svenska gränserna i två månader – på grund av att hans kontrakt med Luleå var ett så kallat ”artistkontrakt”.
– Han hade ett artistkontrakt med dom vilket gör att han måste vara ute ur Sverige i sex månader, säger Färjestads sportchef Peter Jakobsson till tidningen.
Ett artistkontrakt är ett billigare alternativ för klubbarna, men det tillåter spelarna att endast vistas ett antal månader i Sverige. Luleå, som befinner sig nära den finska gränsen i norr, har bland annat tidigare låtit Janne Niinimaa pendla till matcher på grund av restriktionerna.
"En viktig pjäs"
Färjestad var medveten om problemet då de signade Melart, men såg det inte som ett bakslag. Melart är för viktig för klubben, säger Jakobsson.
– Vi ser Ilari som en otroligt viktig pjäs i vårt lagbygge – en spelare som kommer hjälpa oss väldigt mycket ute på isen. Vi ville gärna få hit honom i två år och förhoppningsvis blir det längre än så, konstaterar han och tillägger att det nya kontraktet är ett regelrätt tvåårskontrakt.
Det är fortfarande oklart exakt när Melart får återvända till grannlandet, men enligt sportchefen Jakobsson är det klart att han åtminstone tvingas stå över ligapremiären.
– Eventuellt kommer han missa två matcher till, säger Jakobsson till tidningen.
För tillfället tränar Melart med sin tidigare klubb Helsingfors IFK.
NHL sa nej, men det har inte fått de ryska toppspelarna att ge upp drömmen om spel i OS i Pyeongchang. Det ryska ishockeyförbundet har redan konstaterat att man ställer upp med KHL-stjärnor – men Jevgenji Malkin vill fortfarande med.
– Jag vill väldigt gärna bli uttagen till OS-truppen. Jag är inte direkt ung mer. Jag måste träna hårt och sedan spela tillräckligt bra för att bli uttagen till laget.
Det säger Pittsburghs ryska superstjärna Jevgenji Malkin till den ryska nyhetsbyrån Tass. Malkin har representerat Ryssland i OS-sammanhang tre gånger, och siktar fortfarande på att delta också i februari 2018.
NHL satte ner foten i april, då de meddelade att ligan inte kommer att hålla ett uppehåll under vinter-OS. Orsakerna var ekonomiska, NHL ville ha en del av inkomsterna från vinterspelen – något som den internationella olympiska kommittén inte kunde godkänna.
I Ryssland tror man ändå på att NHL ännu kan ändra sig. Enligt Sport-express reportern Alexei Sjevtjkenko har ryska NHL-spelare menat att ligan de facto fortfarande har en alternativ kalender – som också skulle innehålla en paus under OS-veckorna.
– Ryssland kommer att vara förhandsfavoriter, även om vi NHL-spelare inte får delta. Men det återstår att se hur det bli. Det är ännu ett halvår tills spelen kör igång, säger Malkin.
Basketlandslagets stöttepelare Jamar Wilson har fått den ultimata hyllningen av sin alma mater, University at Albany. Universitetet har valt in spelaren till sin Hall of Fame – en otrolig ära, säger Wilson själv.
Wilson spelade fyra säsongen i skolan och noterades sammanlagt för 2164 poäng, med vilket han toppar alla tiders poängliga i skolan. Wilson innehar också rekorden för kast i spelsituationer (699) och straffkast (601).
– Det är en otrolig känsla att få höra att jag blivit invald. Jag skattades lyckigt med fantastiska lagkamrater och tränare, som trodde på mig, säger Wilson i basketförbundets pressmeddelande.
Wilson har gjort en lång internationell karriär i, bland andra, Australien, Frankike, Serbien och senast Spanien. I Finland representerade han Honka i början av årtiondet.
Wilson är gift med finska Laura Wilson och fick finländskt medborgarskap år 2015. Samma år spelade han för den första gången för det finska landslaget och hörde genast till stjärnorna i EM. Totalt har Wilson noterats för 18 matcher och ett medeltal på 8,8 poäng per match i landslagsdressen.
Då grundserien avslutats ligger TPS fotbollsdamer fyra i tabellen. Mittfältaren Julia Tunturi litar på lagets prestanda inför tajta möten i övre slutspelen.
För TPS blev det en lysande start på säsongen med sex raka segrar. Sedan följde några jämna matcher, och därefter tappade laget bollen och det blev flera förluster på raken. Julia Tunturi är ändå nöjd med den sista matchen i grundserien, mot FC Honka som slutade som tvåa i tabellen.
- Jag tycker vi spelade bra mot Honka i lördags även om vi spelade jämt. Vi fick vårt spel i skick igen, så om vi kan hålla den nivån i slutserien blir det bra, säger Tunturi.
Slutserien kör i gång i september och under pausen är det finska cupen som gäller. Framgångsrika matcher i cupen kunde ge vind i seglen inför slutserien.
- Det är klart att det påverkar, ett par vinster skulle ge mera självförtroende åt laget.
TPS knep silver 2016.TPS damlag poserar efter att ha vunnit silver i FM-ligan 2016.Bild: TPStps damer
Väl i september är det sex lag som möts i den övre slutserien. Det blir tuffa möten.
- Alla lag i den övre slutserien har förtjänat sin plats där och är bra lag, så jag tror det är helt fast i oss själva och med hurdan inställning vi går in i matcherna, säger Tunturi.
I teorin är det poängmässigt fortfarandet möjligt att vinna. Vad tror du om era chanser i slutserien?
- De är ju nog ganska små men jag försöker att inte tänka så mycket på tabellen nu mera, utan på att vi som lag vill få upp vårt spel igen och få flytet tillbaka.
Ska laget kunna återfå det spelskick vi såg i början av säsongen?
- Det tror jag absolut. Jag litar på vårt lag.
Hoppas på en framtid utomlands
Julia Tunturi återvände inför säsongen till TPS efter två säsonger med Åland United. I framtiden är Tunturi öppen för olika alternativ.
- Jag försöker vara öppensinnig och inte förvänta mig så mycket utan bara göra mitt bästa varje dag och sedan se vart de leder.
- Men det är klart att jag har mål för framtiden, jag vill utomlands och spela i någon hög serie med ett topplag.
Tunturi siktar också på att återta en plats i landslaget. Att hon inte spelat med landslaget på ett tag beror på en skada som satt käppar i hjulet under sommarmånaderna.
- Nu i veckoslutet spelar jag första matchen från start. Konditionen börjar komma tillbaka men det är lite att jobba på ännu på den fronten.
Fallet Therese Johaug verkar vara knivigare än väntat för idrottens skiljedomstol Cas. Enligt Johaugs advokat har domstolen bett om mer tid för fallets behandling igen – trots att domen redan skulle komma i juli.
Enligt tidningen har Johaug spenderat sin tid på olika träningsläger tillsammans med bland andra Ingvild Flugstad Østberg. Advokaten Hjort vill ändå inte spekulera hur skidstjärnan tagit emot beskedet.
– Jag har inte varit i kontakt med henne, men hon är medveten om att man kan tvingas vänta, säger Hjort.
Therese Johaug testade positivt för clostebol i september förra året. Hon fick en avstängning på tretton månader av det norska idrottsförbundet.
I februari valde internationella skidförbundet Fis att överklaga straffets längd då man ansåg att det var för kort. Enligt Johaugs advokater yrkar Fis på att förlänga avstängningen till minst 16 månader – i detta fall skulle Johaug inte kunna delta i vinter-OS 2018.
KPV ligger fortfarande bra till i tabellen – men formen är svag. I lördags förlorade Karlebylaget med 0–2 mot EIF. Vi har glömt grundupplägget, säger försvararen Henri Myntti till Yle Sporten.
Efter 1–1 borta mot Jaro, 0–1 hemma mot AC Oulu – och senast 0–2 borta mot EIF börjar orosmolnen börjar hopa sig för KPV.
Målskyttet haltar betänkligt och det är lätt att dra paralleller till fjolåret. Då inledde KPV sensationellt bra, men ligadrömmen gick i kras efter att laget plötsligt tappade formen.
Veteranen Henri Myntti var med om fjolårets emotionella bergochdalbana.
Vad lärde ni er i fjol?
– Vi lärde oss att inte förlora fem matcher på raken, nu har vi bara förlorat två, säger Myntti med ett uppgivet leende.
Anfallet fungerar inte alls
Det är KPV:s offensiva spel som är det största problemet just nu. Ett mål på de tre senaste matcherna säger det mesta.
Myntti har svårt att peka ut exakt vad som är fel men säger att laget kanske har förlitat sig för mycket på mål från frisparkar och hörnor tidigare under säsongen.
– Vi kan bara se fram mot nästa match och försöka vinna då. Vi har glömt bort grundupplägget en aning. Om vi försvarar tätt och håller boll blir det bra. Spelet har böljat fram och tillbaka lite onödigt mycket den senaste tiden.
Mynttis KPV har inte råd att förlora många fler matcher.Henri Myntti spelar mittback i KPV.Bild: YLE/AnttiKoivukangaskokkolan palloveikot
Tätt i toppen
Det är små marginaler i tabelltoppen. TPS toppar just nu tabellen med en poäng före FC Honka och KPV. TPS och KPV har spelat en match mer än Honka.
Seriens vinnare tar direkt steget upp till ligan, tabelltvåan kvalar mot ligans nästjumbo.
Hur stor besvikelse vore det att missa uppflyttning i år igen?
– Det vore en besvikelse för vår målsättning är att ta steget upp. Allt är förstås möjligt. Om inte vi lyckas så kör vi på nästa år igen.
När den första truppen till hemma-EM presenterades saknades Teemu Rannikkos namn. Nu har han bestämt sig. Han vill spela i landslaget igen och siktet är inställt på EM.
I mitten av juli presenterade chefstränaren Henrik Dettmann en trupp på 18 spelare till lägret inför hemma-EM i höst. Då saknades Teemu Rannikkos namn i truppen.
36-åringen var osäker på om han ville spela i landslaget men nu har han fattat ett beslut. Han vill dra på sig landslagströjan igen.
– Under hela säsongen och i början av sommaren var känslan den att jag inte kommer att spela några fler matcher i landslaget men så småningom började jag komma på andra tankar.
– Vändpunkten var Petteri Koponens bröllop i mitten av juli. Jag vet inte om det var spelarna runt omkring som fick mig att tänka om men då började en återkomst till landslaget bli möjlig, säger Rannikko i ett pressmeddelande från basketförbundet.
Senast Rannikko spelade i landslaget var i VM i Spanien hösten 2014. Rannikko som spelat 136 A-landskamper satsar nu på att ta en plats i den slutliga EM-truppen som inleder mästerskapet på hemmaplan den 31 augusti med match mot Frankrike.
Saga Andersson är en av Finlands mest lovande friidrottare. De senaste fem åren har hon riktat in sig på stavhopp och förra fredagen hoppade hon det tredje bästa hoppet i finsk histora, som sjuttonåring. Men hur ska man ta steget från ung talang till vuxen elitidrottare?
Saga, 17, är från Vanda och har stavhopp i blodet. Pappan och tränaren Björn har själv varit stavhoppare. Saga är nu i sitt livs form.
Förra veckan lyckades Saga slå ett nytt personligt rekord, när hon tog sig över ribban som låg på 441 centimeters höjd. Den enda i Sagas åldersgrupp som har hoppat högre är ryskan Aksana Gataullina, som har lyckats hoppa 445 cm.
Saga försökte sig också på 446 cm, som skulle ha slagit både ryskan och det finska rekordet för hennes åldersgrupp som sattes av den nu 19-årige Wilma Murto, men lyckades inte riktigt.
Saga hör till den absoluta världseliten när det kommer till 17-åriga stavhoppare.En tonårig flicka med långt hår står och ser in i kameran. I bakgrunden syns bostadshus och gräsmatta.Bild: Cecilia Heikel / Ylestavhoppare,esbo if
Fokus på tekniken
Saga vann ändå tävlingen med sitt hopp på 441 cm. Silvermedaljören hoppade 342 cm. En skillnad på 99 cm alltså.
- Jag har hållit mig ganska frisk, vilket har gett resultat. Men jag märker nog att jag har mera att ge, säger Saga.
Utvecklingen har varit väldigt stadig. Två år sedan förbättrades rekordet med 15 cm, i fjol med 21 cm. Men i år har Saga tagit ytterligare ett steg. Det personliga rekordet har förbättrats med 25 cm.
- Ibland tänker man alldeles för mycket, men nu förra veckan satte jag all fokus på tekniken och det gick väldigt bra, säger Saga.
Höga ambitioner – OS är målet
I och med Sagas utveckling och framgång har hon satt höga förväntningar på karriären.
- Jag vill gärna komma med till OS i Tokyo 2020, och gärna också göra bra ifrån mig. Men målet är nog att vara med och delta i alla stora tävlingar och lyckas.
Nästa år är det världsmästerskap för under 19-åringar i Tammerfors. Trots att Saga kommer att tävla mot idrottare som är ett år äldre, siktar hon på en medalj.
- Jag har kommit fyra nu i flera stora tävlingar. Så det skulle vara skönt att få stå på pallen.
Tidigare i sommar kom Sara fjärde i Europamästerskapen för under 19-åringar.
Hur klarar man övergången från talang till proffs?
Trots att man har talang och viljan, kan det hända att det ändå inte räcker till att gå från att vara en duktig junioridrottare till att vara en elitidrottare på vuxen nivå.
Finland har på senaste tiden plockat ett flertal fina medaljer i bland annat friidrott och ishockey på juniornivå. Men kan man lita på att alla löften kommer att plocka hem medaljer också på herr- och damnivå?
Det är åtminstone det som är målet för Saga. Tränaren och pappan Björn tror att Saga har goda förutsättningar för att nå det målet.
- Saga har lyckats med balansgången mellan skola och träning väldigt bra, och så bor hon i Vanda och har goda möjligheter till träning året runt, säger Björn.
Saga har hittat den rätta balansen och har goda förutsättningar att göra bra ifrån sig i framtiden.Saga Andersson, Kalevaspelen 2016.Bild: Yle/Tomi Hänninensaga andersson,stavhopp
Gymnasiet ger chans till mycket träning
Saga går gymnasiet på fyra år för att kunna träna så bra som möjligt.
- På ettan i gymnasiet var det väldigt tungt för Saga att hinna med allt. Tidsmässigt hann hon nog med allt, men man såg att det blev lite tungt. Men nu går det mycket bättre, säger Björn.
Björn som själv bland annat har ett brons från Kalevala-spelen tror att det just är träningen som avgör om man lyckas göra övergången från ung talang till elitidrottare.
- Det blir väldigt enkelt så att man tränar alldeles för mycket. Man måste kunna återhämta sig och vila också. Men för att bli elitidrottare så ska man nog kunna träna hårt också, säger Björn.
Saga har utvecklats från år till år, målet är att lyckas i OS i Tokyo 2020.Saga Andersson, Kalevaspelen 2016.Bild: Yle/Tomi Hänninenfriidrott,stavhopp,saga andersson
Balansen är viktig
En balans mellan studier, arbete, det sociala livet och träningen är nyckeln till framgång.
- Jag tror vi har hittat en fin balans med Saga. Hon har utvecklats väldigt bra de senaste åren, så jag ser ingen anledning till att ändra på det. Förutom att öka lite på träningen, säger Björn.
Varför kan det gå fel för en del idrottare när de ska göra övergången från juniorlöfte till elitidrottare på vuxen nivå?
- Det finns många saker som kan gå fel. Jag tror att om man har för mycket på en gång, till exempel jobb, skola och träning så hinner man inte återhämta sig. Då blir man lättare skadad.
Saga skulle delta i en till tävling dagen efter fredagens tävling men beslöt att stå över på grund av att baklåret kändes spänt. En smart idrottare som inte trycker på för hårt. Håll ögonen öppna för Saga.
Kroaten Boris Dvoršek blir ny tränare för Pargas IF i herrarnas handbollsliga. Kontraktet är på 1+1 år och dessutom kommer han att fungera som tränaransvarig i klubben, vilket innebär att han utbildar de övriga tränarna.
Boris Dvoršek har fungerat som tränare i 25 år och tränat både juniorer, damer och herrar på högsta nivå. Han har bland annat vunnit två kroatiska mästerskap och fört HC Croatia Osiguranje Zagreb till gruppspelet i Champions League säsongen 2013–14.
Dvoršek har också varit assisterande tränare för det kroatiska damlandslaget och senast tränade han den italienska klubben ASV Eppan Löwen.
– Det här är en av de största satsningar Piffens handboll gjort och tanken är att hela föreningen ska dra nytta av hans kunskap. Han utbildar sig för tillfället till EHF Master Coach, den högsta europeiska tränarcertifieringen som finns, säger Pargas IF:s handbollssektions ordförande Jan "Bambu" Eriksson i ett pressmeddelande.
Förutom att träna herrarna kommer Dvoršek också att fungera som tränaransvarig och utbilda de övriga tränarna i klubben.
Pargas IF uppger också att man för tillfället förhandlar med en handfull spelare, varav tre kommer från Makedonien. Spelarna presenteras vid ett senare tillfälle.
Manchester United ska betala 10 000 euro i böter för brott mot dopningsreglerna och dessutom stängs Phil Jones av i två matcher.
Efter finalen i Europa League mot Ajax som Manchester United vann med 2–0 kallades ett antal av lagets spelare till dopningskontroll. Då uppstod det problem och två av spelarna, Phil Jones och Daley Blind ska inte ha velat samarbeta med dopningskontrollanterna.
Phil Jones ska enligt Uefa har förolämpat en kontrollant medan Blind inte följt de regler som finns.
Jones stängs nu av i två matcher och missar därmed finalen i Supercupen samt lagets första match i Champions League. Han ska också betala 5000 euro i böter. För Blind blev straffet 5000 euro i böter.
Manchester United straffas också för det som inträffat och klubben ska betala 10 000 euro i böter.
Cyklisten Lotta Lepistö har ett klart mål i EM som inleds i Danmark på onsdag. I landsvägsloppet duger endast medalj för den finska cykelstjärnan.
– Visst är jag ute efter seger, medger Lepistö.
Lepistös guldmål är svårt, men någon omöjlighet är det inte. Hon gjorde finsk cykelhistoria i fjol genom att ta VM-brons både i lagtävlingen och i landsvägsloppet.
I EM kommer Lepistö, 28, även att åka tempoloppet där hennes mål är att vara bland de tio bästa. Tempoloppet avgörs på torsdag och landsvägsloppet på lördag.
Rutten i Herning borde passa spurtstarka Lepistö bra.
– Rutten är plan. Det kommer säkert att blåsa, det finns gott om vind i Danmark. Det gäller att vara vaken och hela tiden hålla en bra plats om klungan skulle splittras i vinden.
Landsvägslopp är Lepistös bravur. I de långa etapploppen brukar hon inte finnas bland de bästa i helhetstävlingen.
– Om det finns hårda klättringar så är det lite svårt för mig. Jag har snarare spurtkänsliga ben, säger hon.
Virussjukdom
Lepistös spurtstyrka har gett henne några goda resultat i år.
Finländaren slutade på andra plats i poängtävlingen i damernas giro i slutet av juli. Hon tog även en etappseger i Italien.
I början av säsongen blev det seger i det ansedda loppet Gent-Wevelgem och under helgen tog hon andra plats i världstourens lopp i London.
Under våren präglades säsongen även av motgångar.
– Jag var lite sjuk, det blev back och vila, säger Lepistö om virussjukdomen som tvingade henne ta en paus från tävlandet.
Lepistö lyckades trots motgångarna få säsongen på rätt köl och juni tog hon två FM-guld.
Giro Rosa blev en framgång som gav forttroende.
– Jag tog det lite lättare efter girot. Lite normal åkning och nu börjar jag ha smak på tävlandet igen.
VM i Bergen
Lepistö är bosatt i Spanien, men har tillbringat tiden inför EM i sina gamla hemtrakter i Norrmark där hon även deltog i cykelmomentet i ortens triathlon.
Finland skickar en fem damer stark trupp till EM. Utöver Lepistö består laget av Laura Vainionpää, Antonia Gröndal, Minna-Maria Kangas och Rosa Törmänen.
Lepistö är nöjd med sitt stalls Cervelo-Biglias säsong.
– Vi har ett rätt ungt lag. Ett av säsongens huvudmål är VM i Bergen i september.
Lepistö drömmer i alla fall inte i det här skedet av karriären om segrar i de hårda långa etapploppen.
– För att nå framgång i dem krävs satsning på lite andra saker. För tillfället är det något för andra flickor, men man ska aldrig säga aldrig.
Efter två raka vinster åkte Riikka Lehtonen och Taru Lahti-Liukkonen på sin första förlust i VM i beachvolleyboll. Barbora Hermannova och Marketa Slukova var starkare med 2–0 i set.
Det var två obesegrade lag som gjorde upp om gruppsegern i VM. Det tjeckiska paret Barbora Hermannova och Marketa Slukova hade precis som Riika Lehtonen och Taru Lahti-Liukkonen vunnit sina två inledande matcher med 2–0 i set.
I den sista matchen var det tjeckiska paret det bättre. De inledde övertygande då de vann första set med 21–8. I andra set spelade Lehtonen och Lahti-Liukkonen betydligt bättre och bjöd upp till en ordentlig fajt men Hermannova och Slukova vann trots det med 21–17.
Förlusten gjorde att Riikka Lehtonen och Taru Lahti-Liukkonen slutade tvåa i gruppen. Paret hade redan före den sista gruppspelsmatchen säkrat en plats i slutspelet.